Teslácký šotek

33. ročník turistického pochodu a cyklojízdy pořádaný 25. května 2013

Předsedkyně pořádajícího odboru KČT Tesla Ing. Míla Bradová vydala tiskovou zprávu o Tesláckém šotkovi 2013, kterou s jejím svolením, včetně několika fotografií, zveřejňuji:

Za velmi chladného a deštivého počasí odstartovalo z nádvoří bývalého podniku Tesla Jihlava 88 pěších turistů, kteří se vydali na trasy v délkách 12–43 kilometrů, na cyklotrasy dlouhé 17–75 kilometrů vyjelo devět cykloturistů.
Všichni „šotci“ zdárně došli či dojeli do cíle v jihlavské ZOO, neboť pořadatelé pro ně připravili mapky s podrobným popisem tras. Na sedmi kontrolních stanovištích obdrželi účastníci vkusná razítka do vandrbuchů a v cíli pak na ně čekaly tradiční voňavé koblihy.

Na kontrolním stanovišti na Okrouhlíku si kdokoli z účastníků mohl zkusit namalovat turistickou značku.

Využili toho opravdu hojně, malovali mladí i ti dříve narození, pod dohledem zkušených značkařů z Jihlavy.

Teslácký šotek byl letos pořádán v rámci seriálu turistických akcí Vystup na svůj vrchol. Jedná se o nový tříletý cyklus akcí, kterým KČT podporuje výstavbu Bezručovy turistické chaty na Lysé hoře v Beskydech. Odbory a oblasti pořádají akce s výstupem na některý z vrcholů ve svém okolí a účastníci přispějí na stavbu Bezručovy turistické chaty částkou 10 Kč v rámci startovného. Vrcholy jsou zařazeny do čtyř kategorií a ke každému náleží jedno číslované razítko, existuje také speciální záznamník pro sběr razítek.
Při Tesláckém šotkovi byl takovým málo známým vrcholem Větrník (570 m n. m.), přes který vede zelená turistická značka z Okrouhlíku do Jihlavy. Z Větrníku se tentokrát turistům naskytl jen mlhavý pohled na Jihlavu. Do cíle však došli všichni „šotci“ spokojení, někteří dokonce s úsměvem, ač odpoledne foukal silný vítr a dokonce i kroupy padaly.

K této oficiální zprávě přidám pár postřehů z naší cesty – v kalendáři akcí KČT Čeřínek bylo uvedeno, že Mirek povede na „šotkovi“ cyklisty z našeho odboru; přišla však jen jedna účastnice. Kvůli špatnému počasí jsme si vybrali trasu pouze 42 km dlouhou a jeli jsme v miniskupince.

Trasa: start od vrátnice Tesly v Jihlavě – k cyklotrase č. 16 – Pístov – Okrouhlík – zpět na křižovatku u Vysoké – Popice po cyklotrase č. 5215 – Vílanec – Cerekvička – Sokolíčko – Uhřínovice – Komárovice – Valdek – Střížov – Přímělkov – Bítovčice – Luka – Malý Beranov – cíl před vchodem do ZOO Jihlava = 57 km

Nejbližším cílem byl Okrouhlík, kde jsme dostali razítko Vystup na svůj vrchol a chvíli popovídali s přáteli na kontrolním stanovišti.

Většinu dne nepršelo, nad Vílancem nás dokonce chvíli zahřívalo slunko, nezpevněné cesty však byly plné bláta, a tak to místy byla „škola řízení“. Přesto se nedá vůbec říct, že by ten cyklovýlet nestál za to – vysočinské výhledy, voňavý les a svěže zelené mladé obilí střídající se s kvetoucí řepkou a hnědými brázdami končícími za oblíky nám poskytovaly dostatečnou kompenzaci za trochu nepohodlí. Proto jsme se na křižovatce u hájenky Valdek rozhodli, že si trasu trochu prodloužíme a do Luk ke druhé kontrole jsme se vydali oklikou přes Střížov a Přímělkov.

Po málo frekventované silničce se nám jelo nádherně – minuli jsme elektrický mlýn Střížov, který tady, na snadno přístupném místě, postavili Vidourkovi v roce 1937 poté, co shořel jejich vodní mlýn na Doubkově v údolí Brtničky (M+M Svatošovi – Dolní Smrčné – Bítovčice), kde pak provozovali pilu.

V roce 1952 byl střížovský mlýn zdevastován a rozkraden, ruina pak vrácena restituentům. Od roku 1994 je opět v provozu.
Ze Střížova to frčí krásně s kopce do údolí řeky Jihlavy, ale i tak je někdy dobré zastavit.

Na známé cestě mezi Bítovčicemi a Lukami jsme poodešli pár kroků do lesa, abychom si nabrali vody z dobrého pramene,

zanedlouho jsme v začínajícím dešti dostali od Václava Plánky na kontrolním stanovišti v Lukách razítko a šlapali k Jihlavě v prudké přeháňce, která se přihnala. Do cíle jsme vjížděli díky „kolokamizolkám“ nepromoklí se sluncem nad helmami… 🙂

Jsem si jistá, že pro pořadatele byla dnešní sobota mnohem náročnější než pro účastníky. 🙂

P.S. Koblihy voněly a byly výborné!

Pro zájemce uvádím odkaz na „šotkování“ v roce 2012: M+M Svatošovi – Teslácký šotek; prokliknutím odkazu ve článku se dostanete do předchozího ročníku, postupně až do roku 2008.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*