Cyklotrasa Telč – Želetava

Kontrola trasy č. 5125 – poslední v této sezoně, mezi prvními však mnohostí kulturní nabídky
Pondělí 17. června 2013

Než jsme opustili Telč a vydali se na 19 kilometrů dlouhý poslední úsek kontrolované trasy, prošli jsme si všednodenně ztichlé náměstí – pohled na elegantní jemně barevné štíty domů se nikdy neokouká.
Věž kostela sv. Jakuba je dominantou města, stáří dvou zvonů se čítá od roku 1550 a 1603.

Kostel sv. Jakuba ze 13. století uzavírá náměstí Zachariáše z Hradce, toho šlechtice, za jehož vlády vzniklo z gotického telčského hradu reprezentativní renesanční sídlo.

Projeli jsme centrum města, pak kolem věže sv. Ducha a zastavili u jedné z bran, na níž návěstí upozorňuje, že trasa č. 5125 vede vlevo, směrem k rozhledně Oslednici.

Kdo by se nechtěl ještě rozloučit s křehkou krásou Telče, nechť klikne na článek M+M Svatošovi – ZJTS v oblasti Vysočina 2009.

Z mapky je patrné, že největším lákadlem této trasy je Nová Říše – zde si přijdou na své milovníci historie, hudby, literatury i všech odnoží uvedených oborů – jmenujme jen slavná jména rodáků Pavla a Antonína Vranických, jejichž hudba ovládla evropské koncertní sály v 18. století a okouzluje posluchače dodnes, jejich kolegu z našich časů, skladatele Jana Nováka (1921–1984) a nezapomeňme na básníka Otokara Březinu (1868–1929), trávícího mnohý čas v klášterní knihovně… Netřeba opakovat již jednou napsané ve článku M+M Svatošovi – Březinova cesta.

Premonstrátský klášter Panny Marie v Nové Říši byl byl už od roku svého založení (1211) jedním z nositelů kultury a vzdělanosti na Moravě.

Členitým terénem s krásnými výhledy přijíždíme do Zdeňkova, kam jsme před dvěma dny dorazili po trase č. 5092 ze směru od Batelova.

Značení na dnešní trase je v docela dobrém stavu, prováděli jsme běžnou údržbu a vyřezávku kvůli zviditelnění směrových tabulek, takže cíl naší cesty se bez zbytečných průtahů přibližoval. Když jsme uviděli charakteristickou věž kostela sv. Michaela archanděla, věděli jsme, že zakrátko budeme na zpáteční cestě domů.

Neměli jsme dneska sílu rozhlédnout se po Želetavě, u tohoto rozcestníku končil náš úkol, cyklotrasa končí po dalších 19 kilometrech v Jaroměřicích.

Letošní zadání na obnovu pěšího značení i kontrolu cykloznačení jsme splnili, těšíme se, že po natření několika směrovníků a výměně dvou vývěsních map už budeme jen uživatelé značených cest. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*