Po modře značené pěší turistické trase z Jihlavy do Polné

Navíc fotografie objektů vystavěných Karlem Löwem v Heleníně, Malém Beranově a Henčově
25. února 2017

Vstřícné počasí nás inspirovalo k procházce po modře značené turistické trase, kterou důvěrně známe, dá se říci, že kdejaký strom… 🙂 V roce 2015 jsme totiž na ní obnovovali značení, takže jsme se šli v komorním obsazení podívat, jak se značkám daří – Korbelovi značili cestu Jihlava – Rytířsko, my jsme tehdy dostali přidělený úsek Rytířsko – Polná – Stáj.

z Jihlavy přes Henčov na Rytířsko, Věžničku do Polné 25.2.2017

Soupis průchozích bodů: Jihlava, žst – Helenínská silnice – Henčov (okruh v bývalém lesoparku) – Špitálský les – Rytířsko – Hladový rybník – Věžnička – Pod Homolí – rybník Peklo – zámek – náměstí = 20 km

Druhý důvod k cestě byla říčka Šlapanka – romantické údolí s meandry, které vytvořila cestou k Polné, slibovalo nyní na konci února pohledy na rašící pupeny ve větvích stromů lemujících břehy toku, který u pramene nad Věžnicemi nazývají místní občané Jamenský potok, ale u rozsáhlých pramenišť na nivách v okolí Věžničky 🙂 už je to Šlapanka… I z těch názvů místních vesnic je znát, že zdejší cesty jsou prastaré a v minulosti byly hlídané z věží. (A to za Polnou je ještě další Věžnice! 🙂 )

Cesta, na kterou jsme se vydali, je v našich dřívějších článcích podrobně slovem i obrázky zdokumentovaná, proto doplníme jen fotografie objektů na trase – a to se nabízejí ty, které na okraji Jihlavy vybudovala rodina Löwů, kteří se v polovině 19. století usadili v údolí řeky Jihlavy a podnikali v textilním průmyslu. V Heleníně a nedalekém Malém Beranově vytvořili tovární komplex evropského významu a do 20. let 20. století byli vůdčí silou v tomto oboru.

V článku z března jsem zmínila křest knihy Zdeňka Geista Löwovi – ta byla popudem rozhlídnout se pozorněji po okolí Jihlavy, a tak postupně vznikl soubor fotografií objektů souvisejících s tímto tématem. Zařadím tedy pro srovnání obrázky ofocené z knihy se současným stavem budov – většinou to velká sláva nebude… 🙁

bývalý tovární komplex v Heleníně, dnes areál textilní školy; www.svatosi.cz

pohled na bývalou továrnu z Löwovy vyhlídky na helenínské skále; foto J. Korbel

helenínská továrna, vzadu dělnické domky, konec 19. století (z knihy Z. Geista Löwovi)

správní budovy komplexu

helenínský tovární areál v období před 1. světovou válkou

výzdoba na jedné z budov bývalé textilní továrny

pohlednice zveřejněná v knize Z. Geista Löwovi

V roce 1870 zakoupil Karel Löw objekt v Malém Beranově, necelé dva kilometry po proudu řeky Jihlavy, a přestavěl pro textilní provoz.

Löwova továrna v Malém Beranově

dnešní stav objektu v Malém Beranově

současný stav bývalého továrního komplexu

okolí řeky Jihlavy v Malém Beranově u továrny

cyklostezka Jihlava - Třebíč - Raabs vede kolem bývalé továrny v Malém Beranově

Modrá značka vede z Jihlavy do blízkého Henčova, kde od poloviny 19. století vlastnili Löwovi velkostatek o rozloze 402 hektarů. Ve dvacátých letech minulého století chtěl na vhodném prostoru, v romanticky členitém terénu a v blízkosti hlubokých strží, vybudovat Karel Löw rodinnou rezidenci, k níž vznikl návrh od věhlasného britského architekta Charlese Francise Voyseyho, jednoho z představitelů hnutí Arts and Crafts. Nakonec však dal přednost střízlivějším plánům vypracovaným architektem Františkem Hůlou z Prahy, objekt realizovala jihlavská firma.

návrh rezidence v Henčově, autorem je Charles Francis Voysey (z knihy Löwovi

Do článku Po stopách čestných občanů města Jihlavy jsme zařadili obrázek rodinné hrobky Karla (†1930) a Františky (†1907) Löwových, vystavěné podle návrhu Ch. F. Voyseyho.

Po roce 1945 připadl henčovský objekt státním lesům, které budovy upravily podle svých potřeb – dnes zůstaly jen zbytky původní stavby.

hospodářský vjezd do bývalého statku Löwových v Henčově

zima v henčovském lesíku; foto J. Korbel

část budov, které se zachovaly ze statku Löwových postaveného ve 20. letech 20. století

Z Henčova jsme se už bez odboček drželi modře značené trasy a užívali si pohody – slunečné počasí a názorová příbuznost nás čtyřech pochodníků učinila z vycházky sváteční den.

meandry Šlapanky v okolí Věžničky

údolí Šlapanky

historické lochy ve Věžničce

údolní niva za Věžničkou - modrá turistická značka vede údolím Šlapanky; foto M. Bradová

údolí Šlapanky pod vrchem Březina

Šlapanka pod Homolí - okolí Polné

rybník Peklo z Kateřinského vršku v Polné; www.svatosi.cz

V Polné na nás čekal Honza Korbel, jehož pochodnické plány změnilo zlobivé koleno, a odvezl nás autem do Jihlavy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*