Cesta pohádkovým lesem

32. ročník akce k nadcházejícímu svátku dětí pořádali členové KČT Čeřínek Jihlava
Středa 24. května 2017

Stavitelé pohádkové vesničky nastoupili do „služby“ časně ráno – auty museli dojet na Čeřínek, odkud z úschovy v turistické chatě vyzvedli díly domečků, které v konečné fázi představovaly buď perníkovou chaloupku či stavení Karkulčiny babičky, nebo prolézačky a všechna další zařízení, která pak po celé odpoledne sloužila pro radost dětí.

Úvodní část příprav nebyla kvůli značně zakaboněné obloze a silnému studenému větru nejveselejší, ale během dne se vše k lepšímu obrátilo.
„Hejrupácká četa“ se celé dopoledne snažila vykouzlit na dětském dopravním hřišti U Rybníčků v Jihlavě zdání Pohádkového lesa – zdatně jim v té iluzi pomáhaly ve větru se klátící koruny okolních stromů. 🙂

Krátce po poledni bylo vše připraveno, postupně přicházeli pořadatelé, kteří měli za úkol pobývat se svými asistenty ze ZŠ Nad Plovárnou na 12 stanovištích – bohužel já jsem se letos nemohla té milé akce kvůli zdravotní indispozici zúčastnit.
Organizaci a průběh Pohádkového lesa jsem popsala ve článcích z minulých ročníků, proto teď jen dodám, že hlavní pořadatelkou akce je členka KČT Čeřínek Jitka Korbelová, učitelka ZŠ Nad Plovárnou. Žáci, které zapojila do turistické akce, si užívali pohádkových převleků a s chutí se věnovali práci na stanovištích.

vstup do Pohádkového lesa; foto F. Janeček

děti z družiny v ZŠ Nad Plovárnou patřily mezi první návštěvníky; www.svatosi.cz

na každém stanovišti měli pořadatelé z KČT Čeřínek kostýmované asistenty z žáků ZŠ Nad Plovárnou; foto F. Janeček

děti obdivovaly šarmantní vodníky; foto F. Janeček

lovení rybek z bazénu je ukázka šikovnosti a trpělivosti malých rybářů; foto M. Bradová

Mirek byl zcela vytížen záchranářským působením v lanovém centru, proto neudělal dost fotek, které by zdokumentovaly dění na pohádkovém hřišti – přátelé nás ale nenechali na holičkách a pořídili množství výstižných obrázků, které jsem vděčně ocenila i já.

dětská vozítka různých druhů rozhodně nezahálela; foto M. Bradová

hodný Ježidědek dovolil dětem po zdolání zadaného úkolu loupat perníček; foto M. Bradová

Po zdárném ukončení úkolu dostaly děti nejen odměnu, ale i razítka do pohádkového pasu – je jasné, že ambicí bylo mít zaplněnou celou jeho plochu… 🙂

překrásná usměvavá Karkulka; foto M. Bradová

vlk spí a nehodlá opustit své lože - děti zvědavě a tiše nakukovaly; foto M. Bradová

přemýšlivé odpovědi na zvědavé kvízové otázky; foto M. Bradová

myšky asistují u prolézaček; www.svatosi.cz

Nebylo možné minout ani zajímavé stánky Městské policie a OZP – dychtivé děti si odtud odnášely drobné dárečky – malování na obličej byla doména holčiček, dokázaly trpělivě čekat, jen aby byly krásně vyzdobené…
Pak i s exotickým obrázkem na obličeji šly do lanového centra ukázat, že jsou odvážné provazochodkyně 🙂 , o chlapcích ani nemluvě – zájem některých dokázat, že jsou neohrožení a šikovní byl až dojemný…

lanové centrum lákalo malé i větší děti; foto F. Janeček

přechod po laně má své stálé návštěvníky; foto F. Janeček

za odvážný výkon dostaly děti drobnou odměnu; foto M. Bradová

pohádkové odpoledne si spolu s dětmi užívali i pořadatelé; foto M. Bradová

malé parádnice vyzkoušely malování na obličej i přechod po laně; foto M. Bradová

Konečným sčítáním bylo zjištěno, že akce pořádané Klubem českých turistů Čeřínek Jihlava se zúčastnilo 345 dětí v doprovodu 120 rodičů, na přípravě a organizaci pohádkového dopoledne se podílelo 30 pořadatelů a 17 žáků ZŠ Nad Plovárnou.

Pro zajímavost uvádím, že dětské dopravní hřiště U Rybníčků leží pod Brněnským mostem a sousedí s bývalou textilní továrnou Alfatex, která byla postavena u soutoku řeky Jihlávky a Koželužského potoka.

s dětským dopravním hřištěm sousedí bývalá textilka; foto F. Janeček

Nový majitel chce při celkové rekonstrukci zřídit v objektu byty, domov pro seniory a kanceláře. Jednou z atrakcí by měla být vyhlídková plošina na komíně staré fabriky.

Předchozí články na téma Cesta pohádkovým lesem vznikly v letech:
2016, 2014, 2013, 2012, 2008.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*