Na kole po stopách Gustava Mahlera 2017

Hudební skladatel Gustav Mahler vyrostl na Vysočině a v pozdějších letech byl nadšeným příznivcem jízdy na velocipedu – doprovodný program hudebního festivalu Mahler Jihlava 2017 – Hudba tisíců se povedl!
Neděle 11. června 2017

Letos se v Jihlavě konal už 16. ročník mahlerovského hudebního festivalu ohraničeného daty 18. května (úmrtí Gustava Mahlera v roce 1911) a 7. července (narození 1860) – v jeho rámci se od roku 2012 uskutečňuje doprovodný program, který účastníkům festivalu připomíná „civilní“ stránku života významného skladatele a dirigenta – 6. ročník akce Na kole po stopách Gustava Mahlera je pořádán jako připomínka cyklojízd, v době na přelomu 19. a 20. století jako novinka velmi oblíbených, kterým se nadšeně věnoval i Gustav Mahler. Slavný hudebník byl od mládí i zdatným plavcem a chodcem – miloval vysokohorskou turistiku.

V minulých ročnících byl slavnostní start cyklojízdy v Kalištích, rodišti Gustava Mahlera, letos se startovalo o 10. hodině v jihlavském parku, kde byla v roce 2010 při oslavách 150. výročí narození skladatele instalována jeho socha.

účastníci cyklojízdy Po stopách Gustava Mahlera se scházejí v parku; foto F. Janeček

Jásavé, téměř letní počasí přilákalo i přátele-cykloturisty z Havlíčkova Brodu a Kamenné u Polné – kromě setkání v parku, jehož stromy a keře rostou postupně do krásy, slibovalo i zážitek cyklistický – výhledy z trasy, kterou připravila Iva Svobodová, bohatě vyvážily členitý terén, který běžně naše Vysočina nabízí. 🙂

s účastníky z Havlíčkova Brodu; foto F. Janeček

paní Černá z organizačního výboru festivalu a Iva Svobodová vítají účastníky cyklojízdy

Iva Svobodová popisuje trasu dnešní cyklojízdy; foto F. Janeček

Trasa do Větrného Jeníkova, kde budou předány pamětní listy: Park Gustava Mahlera – Věžní ulice – Tyršova ulice – park „Keťásek“ – tenisové kurty – lávka přes řeku Jihlavu – Staré Hory – Humpolecká ulice – Plandry – Vyskytná nad Jihlavou – Ježená – Jiřín – Maršovský rybník – Zbilidy – Šimanov – Větrný Jeníkov.

pohoda před začátkem cyklojízdy; foto F. Janeček

Paní Jana Černá, předsedkyně organizačního výboru festivalu, poděkovala cyklistům za účast a předala třem ženám kytice, které před startem za všechny přítomné položily k pomníku skladatele, jemuž Jihlava vděčí za zviditelnění svého jména ve světě.

kytice uchystané pro Gustava Mahlera; foto F. Janeček

před začátkem cyklojízdy položí účastníci kytice k pomníku Gustava Mahlera; foto F. Janeček

socha G. Mahlera od profesora Jana Koblasy; www.svatosi.cz

uctění památky Gustava Mahlera; foto Jan Černo

vzpomínkové foto z 6. ročníku cyklojízdy Po stopách GM; www.svatosi.cz

Start. Objeli jsme čestné kolo po pěšinkách parku a podle propozic se v 10:20 vydali na cestu.

čestné kolo v Parku Gustava Mahlera; foto Jan Černo

cyklisté projíždějí jihlavslou cyklostezkou; foto F. Janeček

směr lávka přes řeku Jihlavu; foto F. Janeček

Podívejte se na mapu trasy:

cyklojízda z jihlavského Parku G. Mahlera přes Staré Hory a Plandry, přes Vyskytnou, Ježenou, Jiřín a Zbilidy do Větrného Jeníkova a zpět do Jihlavy 11.6.2017

Z cesty do Větrného Jeníkova, kam jsme se těšili kvůli originálně zpracovanému pamětnímu listu z dílny jihlavské grafičky Evy Bystrianské, který na této akci vždycky obdržíme, zařadím jen obrázek Maršovského rybníka:

nedělně vyšňořený Maršovský rybník; foto F. Janeček

autorkou pamětního listu je grafička Eva Bystrianská, která zpracovává i ostatní materiály pro festival Mahler Jihlava

Větrný Jeníkov nebyl vybrán jako záchytný bod na trase náhodou – ve zdejší restauraci s dobrou pověstí jsme nedělně poobědvali a pak po trase podle vlastního výběru se rozjeli domů – poblíž Smrčné jsme se zastavili u jednoho z nejstarších smírčích kamenů na Vysočině – letopočet 1484 je dosud dobře čitelný. Kámen stojí u staré cesty do Jihlavy, kterou dozajista v mládí při svých obchodních cestách po kraji jezdíval i Bernard Mahler, otec skladatelův.

smírčí kámen u Smrčné - jeden z nejstarších na Vysočině (1484); foto F. Janeček

Krásné odpoledne nás po ukončení trasy (43 km) zlákalo k posezení s přáteli – u kopretinové plantáže byl klid a mír, všechno zlé, co se kdy přihodilo, bylo za námi a jen dobré před námi…

závěrečné posezení u kopretinové plantáže; foto F. Janeček

Až nebude na paměť spolehnutí, možná přijde vhod i připomínka programu navštívených koncertů letošního hudebního festivalu – bez nich by náš život byl mnohem chudší…

Na slavnostním zahajovacím koncertě 18. května provedl Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK za řízení holandského dirigenta Jac van Steena Symfonii č. 3 d moll Gustava Mahlera, mimořádný zážitek na nás čekal 23. května, když jsme v kostele Povýšení sv. Kříže slyšeli Mahlerovy a Dvořákovy písně v podání patrona festivalu, mahlerovského pěvce Thomase Hampsona, kterého doprovázela Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Markem Štilcem – závěrem přednesl Thomas Hampson nezapomenutelným způsobem skladbu přítomné Sylvie Bodorové Lingua angelorum, kterou před několika lety napsala přímo pro něj – jak jsme si považovali, že jsme byli při tom!

V podání Stamicova kvarteta jsme 1. června vyslechli v gotické síni jihlavské radnice skladby Foersterovy, Mozartovy a Stamicovy doplněné přednesem básní Josefa Bohuslava Foerstera ve skvělém podání studentů jihlavského Gymnázia, 10. června v Horáckém divadle jsme žasli nad výkonem violistky Kristiny Fialové, která s komorním orchestrem Bosch Streichersolisten provedla koncert pro violu a orchestr C dur Josepha Schuberta.

Program koncertu Pražského kytarového kvarteta 13. června a literárně-hudební pořad v gotické síni dva dny poté nazvaný Dvořákův americký sen (pojednával v dopisech o pobytu skladatelově v Americe v letech 1892–94 – četba byla střídána zpěvem Petry Vondrové, skladbami A. Dvořáka i porcemi ragtime s klavírem a klarinetem) přesně odpovídaly letní náladě – odcházeli jsme povzbuzeni krásnou hudbou i slovem…

Při koncertě 20. června ve sv. Kříži jsme měli možnost vyslechnout sbor a orchestr univerzity v Malmö – reprezentativní hudební těleso Malmö Academic Choir and Orchestra vystoupilo pod vedením Daniela Hanssona a provedlo skladby Bachovy, Mahlerovy a Almy Mahlerové – Švédové samozřejmě potvrdili vynikající pověst, která je předcházela.

Slavnostní závěrečný koncert festivalu v kostele Povýšení sv. Kříže byl 27. června svěřen Chicago Youth Symphony Orchestra s dirigentem Allenem Tinkhamem – v podání mladých hudebníků, kteří už před několika lety vystupovali na zdejším festivalu Mahler – Hudba tisíců, zazněl úvodem Dvořákův Karneval, druhá půle patřila Symfonii č. 6 h moll zvané „Patetická“ Petra Iljiče Čajkovského.

obálka programu 16. ročníku hudebního festivalu Mahler Jihlava 2017

Z doprovodných programů festivalu jsme se kromě výše popsané cyklojízdy Na kole po stopách Gustava Mahlera zúčastnili vernisáže výstavy s názvem Bratři Foersterovi – umělci tónu, slova i palety (16. května), koncertu ZUŠ Jihlava u pomníku Gustava Mahlera (18. května) a velice zdařilého vystoupení a prezentace všech oborů jihlavské ZUŠ na náměstí (30. května).

Související články:
Na kole po stopách Gustava Mahlera 2016, 2015, 2014, 2012.
V roce 2013 byla akce pro nepřízeň počasí zrušena.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*