Silvestr na Chrudimce 2018

35. ročník akce pořádal KČT Hlinsko
Z obce Dědová neznačenou cestou k Filipovskému prameni Chrudimky, zpět stejnou trasou.
Neděle 30. prosince 2018

V propozicích pochodu pořadatelé zdůraznili, že se koná v rámci akce „Novoroční čtyřlístek“ a jsou na něj zváni jak členové všech turistických odborů, tak starostové okolních obcí se svými občany. Připomněli, že loňského roku se během dne sešlo u pramene Chrudimky 1770 turistů, kteří přispěli na konto „Novoročního čtyřlístku“ částkou 29 306 Kč – peníze slouží na budování bezbariérových stezek pro vozíčkáře. Pořadatelé se právem pochlubili, že se loni jednalo o nejvyšší vybranou částku z šedesáti podobných turistických akcí v celé České republice.

Tentokrát jsme z různých důvodů zvolili pouze krátkou trasu – s přáteli jsme autem zajeli do Dědové a po neznačené cestě kolem přírodní památky Bahna došli k lesům vedoucím k nejvýše položeným zdrojnicím řeky na svazích kopců nad obcí Kameničky.

trasa z Dědové přes Bahna k ZTZ od Čachnova, dál k prameni Chrudimky – 30. 12. 2018

V otevřené krajině nebylo k nám větrné počasí příliš vlídné, ale lesy zklidnily jeho burácení.

přírodní památka Bahna v pramenné oblasti Chrudimky, asi 1 km od obce Dědová

 

Text na následující ceduli:
Přírodní památka Bahna
U pramenů Chrudimky 650 – 660 m n. m./ 18,72 ha

V pramenné oblasti Chrudimky se zachovala společenstva rašelinných a podmáčených luk s výskytem ohrožených druhů rostlin a živočichů. Koncem jara tu kvetou fialové prstnatce májové, vzácné žluté upolíny a v pozdním létě bílé tolije bahenní.
Takové louky byly v minulosti hojnější, místy se páslo a pravidelně kosilo. Chráněné území tvoří tři menší oddělené celky.

Filipovská chaloupka z roku 1930 byla na začátku tohoto tisíciletí opravena

Vzhledem k tomu, jaké škody v současných letech způsobuje kůrovec, zaujal nás informační text o událostech z počátku minulého století, který Lesy ČR umístily na historickou chatku – možná upoutá i vás.

informace o lesích východně od Hlinska – první část
o lesní kalamitě ve 20. letech minulého století – druhá část
cesta bezmála stoletými smrkovými lesy
poblíž Filipovského pramene Chrudimky ve výšce asi 705 m n. m.

Na obvyklém místě jsme byli přivítáni turisty z KČT Hlinsko, kteří nás odměnili Pamětním listem a za finanční příspěvek na konto Novoročního čtyřlístku jsme tradičně dostali kalendář 2019 a Čtyřlístek, letos v barvě zelené.

doklad o účasti na 35. ročníku silvestrovského putování k pramenům řeky Chrudimky

Nejdříve jsme vzdali hold prameni řeky, pak následovalo přivítání se známými, opékání klobásek, popíjení horké medoviny a jiné kratochvilné aktivity.

účastníci 35. ročníku silvestrovského pochodu k prameni Chrudimky
studánka určená jako pramen Chrudimky – celé okolí je však pramennou oblastí 106 km dlouhé řeky s plochou povodí 367 km2

Když nastal náš čas, vrátili jsme se stejnou cestou k autu do Dědové – cesta lesem byla opravdu nedělně vycházková, zato výhledů ve volné krajině jsme si neužili – vítr a těžké, vodnaté sněhové vločky si vynutily veškerou naši pozornost. 🙁

lesní křižovatka v Kameničské vrchovině – Lesy ČR byly partnerem turistického projektu 100 let republiky, 130 let v pohybu
při návratu do Dědové (≈170 obyvatel) nás soužil velký vítr a sněhová vánice; autorem všech fotografií je Mirek – a na jeho snímcích nebývá k nalezení 🙂

Dnešní putování se vešlo do asi deseti kilometrů – spokojenost a pohoda jsou však neměřitelné. 🙂

Zítra, poslední den roku 2018, se vydáme na některý ze silvestrovských pochodů, jichž se na Vysočině pořádá několik.

V loňském článku jsou odkazy na všechna minulá putování nazvaná Silvestr na Chrudimce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*