Jarní setkání značkařů

Neděle 29. dubna 2012

Jaro už bylo rozprostřené po celé krajině, oblaka zaoblená, vegetace chtivě rašila, ptáci dávali o sobě hlasitě vědět, turisté i cyklisté se začali odvážněji hemžit po značených i neznačených cestách – a my jsme byli celí natěšení na značení – naše setkání však naplánoval Ing. Ivan Bohatý až na poslední dubnovou neděli.

Sešli jsme se plni dychtivosti a očekávání, zdali nám vedoucí přidělil trasy, o které jsme projevili zájem na podzimním setkání.

Po části „přednáškové“, ve které jsme se dozvěděli, co upekli v ústřední a krajské značkařské kuchyni, a po oznámeních, kolik kilometrů značených cest má letos náš jihlavský obvod obnovit, kolik vývěsních map a směrovek přibude na turistických informačních místech, jsme konečně obdrželi zadání práce pro letošní sezónu. Dostali jsme čtyři cestovní příkazy s celkovým součtem 23,5 kilometru – polovina z toho značení vedoucí barvou červenou, polovina modrou – přidělené trasy nádherné. Naprostá spokojenost!

Schůzka se konala v restauraci U Lyžaře, v budově, jejíž historie sahá do roku 1870. Stojí na okraji Jihlavy, blízko východiště značených turistických cest a už svým názvem napovídá, že je útočištěm turistů všech přesunových prostředků – zdejší oblast je rájem milovníků pěší turistiky, svůj terén zde najdou cykloturisté všech výkonnostních kategorií a blízká sjezdovka na Šacberku přitahuje lyžaře z širého okolí.

Po dobrém nedělním obědě jsme se vydali na vycházku – možností je zde několik: modře značená turistická trasa vás dovede po čtyřech kilometrech do Jihlavy, dáte-li se na opačnou stranu, čeká vás Vysoký kámen, když zvolíte žlutě značenou cestu, přijdete do rekreačního střediska na Pávově. Nejatraktivnější a nejvíce navštěvovaná však je Hornická naučná stezka, k jejímuž začátku je od Lyžaře 1,5 kilometru. Stezka mapuje místa spojená se středověkým dolováním stříbrných rud. Má 10 zastavení a její část vede oblastí hlavního evropského rozvodí – zdejší četné prameny odtékají buď směrem k Severnímu či Černému moři.

V dobré společnosti jsme si užívali krásné nedělní nicnedělání,

ale všeho do času, přišlo odpoledne a návrat k práci. Na ukončenou jsme si pořídili dvě laškovné fotky do památníku.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*