Slavnostní oheň na Čeřínku

4. ročník, 19. ledna 2013

Organizátorská příprava zimního putování na symbolické místo vzniku turistiky v našem regionu byla tentokrát to jediné, co jsem mohla pro zdar akce udělat. Už počtvrté jsme pozvali společně s Věrou a Jirkou Veselými turisty z Vysočiny, aby u přátelského ohně na vrchu Čeřínku svorně vstoupili do nového roku. Já jsem tu sobotu strávila neodkladnou péčí o pravou dolní končetinu, ale duchem jsem byla s asi stovkou turistů, kteří na Čeřínek přišli.
Většina jich jela z Jihlavy do Nového Hubenova autobusem a tam se vydali čtyři a půl kilometru po žlutě značené cestě nahoru na Čeřínek; zpět se vraceli pět kilometrů po zelené značce do Kostelce, odkud jeli do Jihlavy vlakem.

Moc nás potěšilo, že kromě jihlavských turistů z KČT Bedřichov, KČT Tesla a samozřejmě z pořádajícího odboru KČT Čeřínek se zúčastnili i turisté ze Žďáru nad Sázavou, Telče, Třebíče, Havlíčkova Brodu, Golčova Jeníkova, Adamova, Blanska a Kostomlat. Jistě k této skvělé účasti přispělo i to, že zároveň s naší probíhala akce Vystup na svůj vrchol, avízovaná v celostátním kalendáři – účastníci mohli získat po výstupu na Čeřínek a příspěvku na výstavbu chaty na Lysé hoře razítko do záznamníku. Což činili – vybralo se 1 222 Kč.

Den sice nebyl zářivý, mlha zalehla Vysočinu a vítr se neprobudil, aby ji rozehnal, přesto jsem záviděla všem, kdo mohli jít po cestách bělostných.

U ohně, který symbolizuje životní energii, sílu, moc, vůli, odvahu a někdy i očistu, se vystřídali postupně všichni příchozí.

Všichni rádi přijali pamětní list, který navrhla Věra Veselá.

Zatímco ostatní zašli do restaurace na dobroty připravené místní kuchyní, my si povíme o významu ohně, jehož posvátnost už přímo nevnímáme, ale jeho moc je pořád podmanivá, pohled na něj nás okouzluje, sejít se s přáteli u ohně je slavnostní a radostné.
Mnohé národy vnímaly oheň jako živoucí bytost nebo dokonce jako boha – pro staré Slovany byl oheň synem Svaroga, boha Slunce – a měl na starosti nosit do nebe prosby a oběti.
Staří Řekové dokonce říkali, že oheň je starší než bohové – podle legendy ho Prométheus ukradl Diovi a daroval lidem – posvátný oheň zapálený pomocí slunečních paprsků propojuje dobu antickou s dnešními dějišti olympijských her.

Jistě by se dalo pokračovat ve výčtu dobra, které oheň lidstvu přináší – poděkujme ale za radost, kterou nám, všem pořadatelům z odboru KČT Čeřínek a všem zúčastněným dal ten, který se rozhořel před turistickými chatami v sobotu 19. ledna 2013…

Zimní setkání na Čeřínku jsme poprvé uskutečnili v roce 2010, abychom oslavili 90. výročí založení našeho odboru, můžete se podívat i na články z roku 2011 a 2012.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*