Nonstop stříbrnou stopou (v lesích u Šacberku)

28. ročník dálkového pochodu, sobota 21. září 2013

Turisté z odboru KČT Bedřichov připravili pro účastníky dlouholetého pochodu čtyři výšlapy v délce od 15 do 50 kilometrů a tři cyklotrasy – všechny přesně popsané, takže turisté se mohli věnovat okolní přírodě a bezstarostně se jimi nechat vést.

Jako odměnu slíbili pamětní list a radost z pohybu v přírodě – to je samozřejmě kulantní nabídka, zvláště, když se sobota vyloupla do příjemně teplého a bezvětrného dne (to je u nás na Vysočině co říct!).

My jsme přišli na start až před desátou hodinou a rozhodli se, že název akce pojmeme opravdově a projdeme se v lesích kolem Šacberku po stopách stříbrného dolování, které v polovině 13. století pozvedlo Jihlavu na výsluní královské přízně.

Popovídali jsme si s pořadatelkami, přispěli na stavbu turistické Bezručovy chaty na Lysé hoře a vydali se na lesní toulky.

Mířili jsme z Pávova mimo značené cesty k Šacberku, jen tak jsme koukali kolem sebe a občas sebrali nějakou houbu.

Zastavili jsme se u studánky pod Šacberkem,

les byl v této části před několika lety poničen polomy, ale vysázené mladé stromky se mají čile k světu.

Pak jsme prošli Hornickou naučnou stezku; na její trase a vlastně v celé této lokalitě na okraji Jihlavy jsou všude zbytky jam po dolování stříbrných rud – prý je jich na 170 a k tomu množství menších po průzkumných výkopech – příroda zaoblila po několika stoletích okraje děr, mechy je ozdobily sametovou stuhou – čas pracuje pomalu a spolehlivě tak, že na mnoha místech už jen oko odborníka dokáže rozeznat, jak velký ruch tu kdysi panoval…

Užili jsme si hezký výlet – v několika článcích je možné dozvědět se něco o Šacberku a studánkách na Vysokém kameni.
M+M Svatošovi – Novoroční výstup na ŠacberkOtevírání studánek a Bedřichovská padesátka.

Přečetla jsem si napsané a cítím, že tomu něco chybí – pokusím se vás usmířit obrázkem spřáteleného sousedovic kocoura, který v nás spolehlivě vyvolá nadšení, když poctí dům

a zahradu svou vznešenou přítomností.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*