Šumava – chata KČT v Prášilech 2018

Čtyřdenní lyžařský výlet
25. – 28. ledna 2018

Stejně jako v roce 2013 se lyžování v srdci Šumavy uskutečnilo i letos beze mne – dostala jsem však od Mirka a přátel podrobný popis výletů, proto krátce zaznamenám jejich trasy a přiložím několik fotografií, z nichž bude patrné, jaké počasí tehdy jejich běžkování ovlivňovalo.

Tradiční lyžařský zájezd s názvem Šumava na běžkách pořádá KČT Tesla Jihlava s téměř neměnným (protože léty vyzkoušeným) programem – autobusem dojedou ve čtvrtek účastníci na Pláně, před 17 hodinou se po běžkařské túře sejdou na parkovišti v Modravě, odkud je autobus doveze do chaty KČT v Prášilech, která se stane na tři noci jejich útočištěm.

na stezce Pod Churáňovským vrchem; www.svatosi.cz

Trasa ve čtvrtek 25. ledna: Pláně – Churáňov – Zlatá Studna – Horská Kvilda – Filipova Huť – Modrava

u Zlaté Studny; foto M. Bradová
chata KČT v Prášilech

Chata Klubu českých turistů v Prášilech byla vybudována v roce 1997 a od té doby poskytuje skvělé služby ve všech ročních obdobích – vesnici se 160 obyvateli (≈ 25 domků) tak zajišťuje stálý příliv obyvatel. Je v ní 68 lůžek (dvou, tří, čtyř lůžkové a dva šestilůžkové pokoje), dvě vybavené kuchyňky a prostorná společenská místnost.

Lze však říci, že co jsem uvedla, je vlastně druhé kolo turistické historie: už v roce 1928 v Prášilech vznikla z bývalého pivovaru po stavebních úpravách chata KČT, která se měla čile k světu – byla tam zavedena elektřina a roku 1936 dokonce turisté vybudovali na Prášilském potoce koupaliště. V té době žilo v obci ve 160 domech 1 000 obyvatel, všechny domácnosti měly vodovod a proud z malé vodní elektrárny.
Je jasné, že po zabrání Sudet a pak po vysídlení obyvatel a uzavření obce ležící přímo u hranic s Bavorskem, šlo všechno směrem, který si lehce dosadíte.

V Prášilech je dosud k vidění torzo budovy, kde pivovar, posléze chata KČT stávaly – na plaketě umístěné na rohu přízemku je historie v datech – nejdůležitější z nich krátce zmíním.

plaketa s historií místního zaniklého pivovaru v Prášilech – od roku 1928 tu po úpravách byla chata KČT

Prášilský pivovar byl založen roku 1751, jeho provoz ukončili roku 1920; 1928 přestavěn na chatu KČT, 1938 zabralo Sudety Německo. Od roku 1945 využívala objekt pohraniční stráž až do požáru v roce 1956 – budovy byly strženy a sklepy využívány jako pěstírna žampionů, pak se tu skladoval odpad z výroby brýlí – ten byl zřejmě příčinou dalšího požáru v roce 1972, kdy vyhořely i sklepy. V roce 2004 prý bylo rozhodnuto o obnově pivovaru – současný stav se mi nepodařilo zjistit.

Trasa v pátek 26. ledna, skvělé slunečné počasí, bezvětří: Prášily – Liščí díry – Předěl – Bavoří cesta – za Oblíkem – Tmavý potok – Javoří Pila – Rybárna – Modrava, odtud autobusem do Prášil.

Předěl
neutěšený výhled na rozhlednu Poledník
Tmavý potok; foto M. Bradová
Roklanský potok
Rybárna
nádherný den v okolí Modravy

sobotu 27. ledna byla mlha a nevlídno, autobus zavezl jihlavské lyžaře na Špičácké sedlo a ti se vydali na známou, oblíbenou a docela náročnou trasu: Špičácké sedlo – Hofmanky – Nový Brunst – Gerlova Huť – Stará Hůrka – Vysoké Lávky – Prášily.

sobotní trasa byla náročná, ale počasí lyžařům nepřálo

Neděle 28. ledna 2018: počasí se pokazilo, proto se vydali z parkoviště na Kvildě, kam dojeli autobusem, po poměrně pohodlné, ale stále stoupající cestě na Bučinu a pak stejnou cestou, ale z kopce, zpět na Kvildu. 🙂
V 15. hodin, jako vždycky, odjížděli sportovci domů.

hotel na Bučině
v hotelu na Bučině si běžkaři odpočinuli
na Bučině – poslední foto lyžařského lednového výletu v srdci Šumavy; foto J. Sysel

Články, ve kterých naleznete informace o lokalitách, obrázky a mapy tras z minulých let:
2010201120122013201420152016.
V roce 2017 jsme se vypravili na běžkařský zájezd na Tři Studně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*