Slavnostní oheň na Čeřínku 2020

11. ročník
Setkání jsme pořádali na počest 100. výročí založení KČT Čeřínek Jihlava
18. ledna 2020

Jak už jsem mnohokrát napsala: na Čeřínku je vždycky dobře. Ale v tomto roce, a právě v lednu, zvyšují atraktivitu místa dva důvody – prvním je vstup do roku, kdy náš odbor KČT Čeřínek Jihlava slaví 100. výroční svého vzniku, druhým je vzpomínka na událost, která v lednu 1934 nemile překvapila celou veřejnost, ale naši turističtí předchůdci se s ní dokázali vyrovnat tak, že si jejich počin dodnes zasluhuje pozornosti.

Nemine nás trocha historie:
Sto let trvání turistického odboru je úctyhodná doba, přesto ale nemůžeme tvrdit, že je to jeho úplný počátek – vzniku Turistického klubu Čeřínek, jak se náš odbor při založení jmenoval, předcházely události, které měly podstatný vliv na jeho formování.

Pohorská jednota Radhošť (vznikla v roce 1884) a Klub českých turistů (založen v roce 1888) byly zajisté vydatnou inspirací, také rozmach lyžování na konci 19. století sehrál podstatnou roli. Dá se říct, že lyžování rozpohybovalo tehdejší společnost a přivedlo ji do zimní přírody, k letním aktivitám byl potom jen krůček.

Jihlavští lyžaři se začali organizovat v roce 1910, nejdříve byli součástí pražského ústředí, ale 9. 2. 1912 vznikl samostatný jihlavský odbor Českého spolku pro zimní sporty. Vyvíjel bohatou činnost a na Čeřínku, který se pro vhodné svahy k lyžování a krásné přírodní prostředí stal velmi populární, se scházeli lidé ze širokého okolí. Veřejnosti sloužila chata postavená v roce 1913 podle návrhu slavného lyžařského závodníka té doby, architekta Karla Jarolímka.

Během první světové války byl zdejší provoz utlumen, po založení republiky lyžaři rozhodli o rozpuštění svého spolku a na valné hromadě 12. 12. 1920 odhlasovali vznik Turistického klubu Čeřínek, jehož předsedou se stal Mg.Ph. František Srdínko. Ten si vzal za úkol zvýšit možnosti sportovního a společenského vyžití v lokalitě Čeřínek, a tak byla na začátku září 1923 uvedena do provozu dřevěná chata hostinského typu, která spolu s dřívější „lyžařskou“ chatou zajišťovala během celého roku komfort všem návštěvníkům.

stavba chaty na Čeřínku – stav ze dne 20. června 1923, v popředí „lyžařská“ chata z roku 1913
turistické chaty na Čeřínku – asi na konci 20. let minulého století
lyžaři u chaty na Čeřínku 2. února 1930

Osudné noci 16. ledna 1934 vznikl požár a „nová“ chata shořela do základů!

oheň zničil v noci na 16. ledna 1934 chatu vystavěnou v roce 1923

Tragickou událostí se naši předchůdci nenechali zaskočit a okamžitě začali připravovat stavbu další chaty, která byla veřejnosti slavnostně předána v září 1934, tedy ještě téhož roku!

zděná chata uvedená do provozu 9. 9. 1934

Moderní zděná chata sloužila veřejnosti až do osmdesátých let minulého století, kdy byla vinou špatné údržby natolik poničena, že ČSTV, tehdejší vlastník, rozhodl o její likvidaci a výstavbě nové chaty. V dubnu 1991 se chata vrátila do majetku KČT Čeřínek Jihlava, který získal právní subjektivitu.

Na předchozím obrázku si všimněte, jak vzrostlý byl ve 30. letech smrk u chaty – během dalších let byl několikrát zasažen bleskem a vytvořil si náhradní vrcholy, v posledních letech větve odumíraly, v kmeni vznikla dutina, proto musel být smrk kvůli havarijnímu stavu loni bohužel pokácen.

kácení stoletého solitérního smrku ztepilého na Čeřínku – 18. května 2019; záběr byl pořízený ze zahrádky u chaty

V předchozím textu jsem vysvětlila, proč akci s trochu tajemným názvem Slavnostní oheň na Čeřínku pořádáme vždy v lednu – chceme při ní vzpomenout na naše předchůdce, kteří se v roce 1934 dokázali vyrovnat s nepřízní osudu a zajistili tím kontinuitu místa, které má (troufám si tvrdit 🙂 ) pro turistiku na Jihlavsku stejný význam jako Petřín pro Klub českých turistů.

Dnes, 18. ledna 2020, jsme Slavnostní oheň na Čeřínku pořádali po jedenácté – první ročník se uskutečnil v roce 2010, kdy jsme slavili 90. výročí založení KČT Čeřínek.

srdečný pozdrav všem; foto Ema Horská

Výstup na plošiny před chatami je hvězdicový, většina účastníků však volí trasu po zeleně značené cestě z nádraží v Kostelci. Z Jihlavy nás přijelo více než padesát, před odchodem na trasu přivítal účastníky předseda odboru Jirka Veselý, já jsem v krátkosti připomněla historii vzniku našeho odboru a jeho nejviditelnější činnost – stavbu a provozování chat na Čeřínku.

přivítání a trocha stoleté historie; foto V. Veselá
dříve než se účastníci akce vydali na Čeřínek, vyslechli u nádraží v Kostelci příběh turistických chat, které postavili milovníci přírody na začátku minulého století

Cesta, vedoucí z Kostelce na Čeřínek po větrné silnici, byla hodně kluzká, úsek v lese ale pohodový, setkání s přáteli v cíli u hořícího ohýnku milé – kolem 11. hodiny přicházeli turisté ze směru od Dolní Cerekve, Mirošova, od Nového Rychnova – napočítali jsme asi 120 účastníků.

vlevo masiv Čeřínku skrytý v mlze – silnice byla hodně namrzlá; foto V. Veselá
část pochodníků zachycená při tradičním focení na rozcestí pod Čeřínkem; foto V. Veselá
abychom se našli 🙂
po lesní silničce bez náledí byla snadnější chůze; foto V. Veselá
v cíli se každý pochodník odměnil klobáskou opečenou na ohni; foto V. Veselá
Ema Horská upekla pro turisty výborné mrkvové řezy
u ohně se vystřídalo asi 120 turistů; foto J. Lavičková
při podobných příležitostech je vhodné připít si na zdraví a turistické úspěchy; foto J. Lavičková
malá chata byla postavena v roce 1913, velká chata vznikla roku 1923, 16. ledna 1934 vyhořela, ale už v září téhož roku postavili turisté novou, která sloužila do 80. let minulého století, kdy byla nahrazena nynější – v dubnu 1991 byla stávající chata převedena zpět na KČT Čeřínek, který získal právní subjektivitu; foto V. Veselá
před 86 lety bylo na tomto místě jen požářiště, malá chata byla uchráněna; foto J. Lavičková
výstupu a vzpomínání u ohně se zúčastnili nejen jihlavští turisté, přišli také z Havlíčkova Brodu, Telče, Třebíče, Žďáru nad Sázavou, Počátek, Pacova, skupina 11 turistů z Českých Budějovic – účasti všech jsme si moc považovali; foto J. Lavičková
připíjíme na skvělou práci našich předchůdců, kteří v roce 1934 během několika měsíců po zániku chaty dokázali postavit novou, zděnou a mnohem prostornější té původní; foto V. Veselá

Potěšilo nás, že akce zaujala regionální tisk – redaktor Jihlavských listů Jiří Varhaník se při svém příchodu na Čeřínek zajímal o historii zdejších chat i právě probíhající slavnost.

fotografie, kterou redaktor Jihlavských listů zařadil ke svému článku ze dne 24. 1. 2020 věnovanému aktivitám turistů
článek v Jihlavských listech s názvem „Obnova turistických tras potrvá roky“ pojednával také o stavu turistického značení na Vysočině poničené kůrovcovou kalamitou

Užili jsme si u ohýnku, také posezení v restauraci chaty bylo příjemné, všechno ale jednou končí – turisté se vydávali na cestu k vlaku buď po žlutě značené trase do Dolní Cerekve (6 km) či po zelené do Kostelce (5 km) – závěrem dva obrázky, které cestou pořídila Ema Horská:

památná lípa na svahu Čeřínku oděná průhledným krajkovím
lom nedaleko žlutě značené turistické trasy do Dolní Cerekve

A zcela na konec radostný výhled do příští stovky let:

selfíčko s nejmladší účastnicí akce (jistě budoucí turistkou) pořídila maminka Jitka Tůnová

Související článek:
Desátý slavnostní oheň na Čeřínku 2019

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*