Dvanáctý hvězdicový výstup na Čeřínek – memoriál Františka Srdínka

Akce byla pořádaná jako součást oslav 100. výročí založení odboru KČT Čeřínek Jihlava
Sobota 20. června 2020

Den, který byl vybrán pro pořádání výstupu na Čeřínek, vůbec neprojevil snahu nějakým slavnostním způsobem se přidat k jedinečné akci – jen letošní 12. výstup je pořádán s nálepkou 100. výročí vzniku našeho turistického odboru!
Hustě pršelo už noc předtím, dokonce i v našem regionu tekly potoky tam, kde se běžně práší pod nohama, a sobota jen potvrdila předpověď – soustavný déšť a silné ochlazení.

Turistické značené stezky se proměnily v bystré potůčky

Přesto přišli turisté – ti, kterým říkáme „skalní“ a také ti, kteří jsou už dlouho našimi přáteli! Celkem dorazilo 63 účastníků, z nichž jsme měli velikou radost. Letos jsme kvůli koronaviru nepekli buchty, příště to příchozím vynahradíme.

Propozice Dvanáctého hvězdicového výstupu na Čeřínek

Byla jsem moc smutná, že přípravou tohoto jubilejního ročníku už se nezabýval Mirek, po jeho odchodu jsem požádala Věru a Jirku, s nimiž akci pořádáme, abych mohla být letos pouze účastnicí, což mi vstřícně umožnili.
Mirek byl ale přítomen – Věra s Jirkou vytvořili nástěnku, na které dominoval Mirkův obrázek, kolem něhož byly fotografie z jeho turistických výprav – úmysl i výsledek byly dojemně krásné, pro mne však velice náročné. Těší mě, jak ho měli lidé rádi, tím smutnější je jeho angažmá na turistických cestách, kam zatím my ostatní, kterým Mirek bolestně chybí, nemáme přístup.

Vývěska vytvořená ke 100. výročí založení KČT Čeřínek Jihlava a pro vzpomínku na dovršenou pozemskou pouť Mirka Svatoše

Stolky, kde se turisté hlásili po příchodu do cíle, musely být umístěné pod převis střechy poblíž vchodu do chaty. Od pořadatelek, kterým zaplatili „startovné“, obdrželi hrdinní příchozí špekáček k opečení na ohni a pamětní list. Problém byl, že oheň v tom dešti nebyl zapálen, Honza Korbel k tomu přikročil až kolem poledne, kdy pršelo už jen mírně (byl to bohužel jen dočasný útlum).

Pořadatelky očekávaly pochodníky před chatou – počasí bylo velmi nevlídné
Kolem poledne déšť nakrátko ustal a zavoněly klobásky
Cyklisté doputovali s úsměvem do cíle

V restauraci chaty však bylo příjemně a k výběru dobrá jídla, potěšila jsem se pečenými vepřovými žebírky, která jsou specialitou zdejší kuchyně. Byla jsem v dobré společnosti, přátelé se snaží zapojit mě do života – často mám pocit vlastní nedostatečnosti…
Je až neuvěřitelné, že v té slotě dorazili (jako vždycky)  tradiční účastníci z Českých Budějovic, též z Havlíčkova Brodu, Třeště, Telče, Brna, Okříšek, Chocně, Světlé nad Sázavou, Polné a samozřejmě z jihlavských odborů KČT Tesla, Bedřichov a Čeřínek.
Na Čeřínek jsem přijela autem s Jitkou a Honzou Korbelovými (Jitka vymýšlí hry pro dětské účastníky a stará se o jejich bezpečný průběh, Honza byl už před léty ustanoven strážcem ohně).

Jitka má v zásobě množství dětských her pro různé druhy počasí
Děti všeho věku soutěžily se zaujetím

Návrat jsem zvolila po žluté značce do Dolní Cerekve, odtud vlakem do Jihlavy. K této cestě mě vybídli Míla s Františkem a já jsem nehledíc na soustavný déšť ráda pozvání přijala. Šest a půl kilometrů dlouhá, docela náročná cesta na vlak byla za panujících mírně neobvyklých podmínek zcela jiná, nežli je zvykem na této trase – nejen několikadenní déšť, ale i dlouhotrvající kůrovcová kalamita, tedy rozsáhlé kácení lesa, zcela změnily obvyklé prostředí – dá se tedy říct, že letošní akce, při níž vzpomínáme 100. výročí trvání našeho odboru, nakonec měla výjimečný charakter.

V dešti a na mnoha místech vykáceným a k nepoznání změněným lesem jsme sestoupili z Čeřínku do Dolní Cerekve, odkud jsme odjeli vlakem do Jihlavy.

Fotky v tomto článku mi laskavě dali k použití Věra a Jiří Veselí a František Janeček.

Související článek:
František Srdínko, první předseda KČT Čeřínek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*