Malé ohlédnutí za drobnými zářijovými radostmi

Turistika, výstava a posezení s přáteli
12. – 22. září 2020

Článek píšu v době, kdy pandemická situace ohrožující kontinenty, neustupuje – o prázdninách a v září minulého roku jsme si s bláhovou nadějí mysleli, že různá omezení už brzy skončí – pomalu a s opatrností se začaly uskutečňovat akce, které si teď, v době stále trvajícího kulturního a sportovního půstu s nostalgií připomeneme.
O čtyřech z nich tu podám krátké zprávy:
12. září 2020 jsme absolvovali pochod Hvězdicově na Jalovec pořádaný turisty z KČT Třebíč. Jitka Korbelová, která vedla 19 účastníků z Jihlavy, vybrala červeně značenou trasu ze zastávky v Dolním Smrčném přes obec Bransouze do Číchova, odkud jsme po modré turistické trase došli do cíle na kopci Jalovec (576 m n. m).

Louky nedaleko řeky Jihlavy poblíž obce Bransouze.
Náves v obci Číchov.

O Číchovu, ve kterém nyní žije asi 200 obyvatel, se mluví už v roce 1104 v zakládacích listinách benediktinského kláštera v Třebíči (založen 1101).

Na svahu přírodní památky Jalovec jsme si dopřáli odpočinek na terase chaty lyžařů, a poté svačinu, která je očekávanou a radostnou odměnou v cíli.

Všechny předchozí obrázky jsou od Věry Veselé.

Pořadatelé z KČT Třebíč nám vydali potvrzení o účasti na hvězdicovém pochodu.
Záznam trasy z Dolního Smrčné přes Bransouze a Číchov do cíle na Jalovci, odtud na vlak do Okříšek – celkem 13 km.

Následujícího dne, v neděli 13. září odpoledne, jsme se s několika přáteli zúčastnili vernisáže v Galerii Smrčná u Jihlavy. Výstavu Míjení generací uspořádala obec Smrčná ve sklepních prostorách galerie – fotografie otce a syna Klukanových umístěné v netradičním prostředí nám dopřály poetický zážitek, vzpomínky, vyvolané pohledem na snímky, se ve zdejším útěšném tichu ubíraly hluboko do minulosti…


Základní informace o autorovi fotografií.
Jedna z prací Josefa Klukana.
Omlouvám se za nekvalitní ofocení – moje neschopnost a osvětlení ve sklepě dovolily jen velmi přibližnou ukázku.
Zpráva o druhém fotografovi v rodině Klukanových.

V úterý 15. září 2020 mě pořadatelé nedávného pochodu Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2020 vyznamenali přízní a pozváním na jejich odpolední posezení, při kterém rekapitulovali akci. Miluška Bradová, předsedkyně odboru KČT Tesla Jihlava, vyfotila účastníky setkání.

Příjemné odpoledne ve společnosti přátel z KČT Tesla Jihlava. Foto Míla Bradová.

Ve dnech 16. – 22. 9. 2020 probíhal Evropský týden mobility v jehož rámci se v úterý 22. září konal Mezinárodní den bez aut – při této příležitosti začínala na jihlavském Masarykově náměstí v 17:00 Cyklojízda jihlavskými ulicemi „Zelená jede“, které se zúčastnil náš turistický „vyslanec“ Václav Plánka.

Na jihlavské náměstí jsme s Miluškou  přišly podpořit Václava, který se chystal na cyklojízdu pořádanou v den ukončení Evropského týdne mobility. Foto František Janeček.

Na snímku horního konce náměstí je vidět Neptunova kašna, dolní konec zdobí kašna se sochou nejkrásnější mořské bohyně, Neptunovy manželky Amfitrité. Obě pískovcové sochy vznikly v roce 1797 a jsou dílem Jana Václava Prchala. Stojí na místě středověkých dřevěných kašen, které vždy tvořily dominanty hlavního náměstí.

Účastníci cyklojízdy jihlavskými ulicemi „Zelená jede“. Foto František Janeček.

Na předchozím obrázku je zachycen i nechvalně proslulý jihlavský obchodní dům Prior, postavený v letech 1978–1983, který z vůle tehdejších mocných zohyzdil náměstí a zabral místo po středověkém Kreclu.
Krecl, skupina domů podobných např. Špalíčku v Chebu, vznikl ve 13. století současně s výstavbou centra města a stával tu do roku 1975.
Objevují se zprávy o odstranění či přestavbě budovy, jejímž majitelem není město Jihlava, ale nějaká cizí společnost – jakékoli úvahy prý končí u financí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*