Čistá Vysočina 2022

Středa 20. dubna 2022

Letos se konal už 13. ročník akce Čistá Vysočina, kterou organizuje Kraj Vysočina  v souvislosti s Mezinárodním dnem Země (22. dubna). Naposledy jsme se s Mirkem zúčastnili této bohulibé činnosti s turisty z odboru KČT Tesla Jihlava v roce 2016 – uplynulo několik let a dnes jsem stála na srazovém místě sama, vděčná tesláckým turistům za stabilní a přívětivé zázemí.

Turisté „sběrači“ na začátku přidělené trasy. Foto Iva Svobodová.

V minulých článcích je popsáno, co předchází možnosti zúčastnit se „očisty“ – letos se toho úkolu ujala Iva Svobodová, která na příslušném pracovišti Kraje Vysočina přihlásila turistický odbor, zaevidovala trasu, v určené době vyzvedla plastové pytle na tříděný odpad a po skončení sběru nahlásila počet účastníků a výsledek jejich konání. My ostatní jsme se mohli jen těšit na setkání ve 13.00 na začátku přiděleného úseku. 🙂

Určená část byla stejná jako vždycky, začínala u Okružní ulice na Kalvárii u hřbitova a vedla k Helenínské ulici po cyklostezce č. 26 k Malému Beranovu. Tesláčtí turisté mají po dlouhodobé kultivaci těchto míst už trochu ulehčenou práci – sbírá se jen to, co nepořádníci stihli za rok „vyrobit“.

Na Helenínské ulici – trasa cyklostezky. Foto Iva.
Pro třídění odpadků jsme dostali plastové pytle dvou barev. Foto Libuše Bohatá.
Kromě pocitu, že uklidíme kus okolí Jihlavy, jsme zažívali silný pocit sounáležitosti – a to také není zanedbatelné. 🙂 Foto Libuše.

Teď trochu statistiky: podle sdělení Kraje Vysočina se letos akce zúčastnilo téměř 26 tisíc dobrovolníků, kteří uklidili 70 tun odpadků. Jsem ráda, že jsem mohla být jednou z nich.

Cílová fotografie – za námi uklizeno! 🙂 Foto Míla Bradová

Související články:
Čistá Vysočina 2013
Čistá Vysočina 2015

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*