Čistá Vysočina 2015

S KČT Tesla Jihlava jsme se zúčastnili 7. ročníku akce vyhlášené Krajem Vysočina
Pátek odpoledne 17. dubna 2015

Věděli jsme do čeho jdeme, už v roce 2013 (viz Čistá Vysočina 2013) předsedkyně KČT Tesla Ing. Míla Bradová vyřídila s příslušnými úředníky všechny náležitosti, my jsme se k „teslákům“ rádi přidali.

Zjistili jsme, že nám sbírání odpadků po nepořádných spoluobčanech přineslo za malé nepohodlí hodně dobrého pocitu – loni jsme ale absentovali kvůli mé nemoci, proto nás letos neodradilo špatné počasí, které po několika slunečných dnech opanovalo náš kraj – dešťové přeháňky se střídaly se studeným severákem.

Celá akce funguje tak, že vedoucí skupinky sběračů nahlásí závazně termín (letos v době od 11. do 22. dubna, aby bylo uklizeno na Den Země), kdy na určenou trasu vyrazí, aby ti, kteří svážejí naplněné pytle, se mohli držet sestaveného harmonogramu – proto se kvůli počasí, pokud není vysloveně nesnesitelné, plány nemění. Organizátorka Miluška dobře ví, že se sběrači, její přátelé, sejdou i v dešti a budou doufat, že slota ustane. A taky že ustala… 🙂

Na Kalvárii u hřbitova, kde přidělený úsek začínal, se sešlo ve 12:00 osm sběračů – v podstatě stejný tým jako v minulých ročnících. Dostali jsme pokyny, plastové pytle dvou barev kvůli třídění odpadků a vyrazili jsme na známou trasu.

předsedkyně KČT Tesla Jihlava Ing. Míla Bradová provedla instruktáž a rozdala sběračům pytle na odpad; www.svatosi.cz

Náš úsek začínal u Okružní ulice, vedl k Helenínské silnici a po cyklostezce č. 26 do Malého Beranova. Tady je mapka:

úsek přidělený k úklidu 17.4.2015

Déšť postupně slábnul, až ustal, zima nám nevadila. Tužili jsme se, do žlutých pytlů házeli plasty, do modrých směsný odpad – už kousek za novou lávkou přes řeku Jihlavu byly naplněny první. Tu lávku jsme rádi okoukli – je totiž úplně nová, posadili ji tam jeřábem na konci listopadu 2014 – vyhledala jsem příslušné údaje: je 16 tun těžká, 28 metrů dlouhá, 3 metry široká, večer osvětlená a stála skoro 3 miliony.

teprve na konci minulého roku byla instalována nová lávka přes Jihlavu - poblíž Helenínské silnice

Po staré silnici k Helenínu vede trasa cyklostezky Jihlava-Třebíč-Raabs, a taky modrá a červená pěší turistická značka – kolem stezky bylo co sbírat, navíc prý, jak nám žalovali místní, řádí v těchto místech paní, o jejímž zdravém rozumu se dá s úspěchem pochybovat, a hází odpadky do trnkových keřů, které rostou podél silničky.
Potvrzujeme, že vybírat nejrůznější odpad z bodlinatých keřů, je obzvláště obtížné…

osm usilovných sběračů, včetně příležitostného dokumentaristy Mirka

A že se dají i v takovém pracovním odpoledni získat nové informace, dokládá kratičká exkurze v meteorologické stanici Hruškové Dvory hned u cyklostezky – obsluhuje ji totiž jeden z našich dnešních kolegů-sběračů, pan Petr Janoušek, který nám ochotně ukázal zařízení, připojené od roku 2013 k celostátnímu systému. Český hydrometeorologický ústav mu na jeho původně soukromou stanici, dlouhodobě kvalitně provozovanou, dodal nové přístroje, kterými lze dokonaleji měřit teplotu, vlhkost vzduchu, množství srážek – a bůhvíkterá data z této aparatury jsou ještě k vidění na webových stránkách jmenovaného ústavu.

kratičký výklad o meteorologické stanici Hruškové Dvory; www.svatosi.cz

Malý odpočinek nám prospěl, chutě jsme vykročili čistit další úsek a sbírali jsme a sbírali, až jsme všechno posbírali… Společně jsme naplnili 20 pytlů! 🙂

v cíli v Malém Beranově (Iva už musela rychle domů)

Vraceli jsme se zpět podél řeky – na následujícím obrázku je vidět přejíždějící vlak přes železniční most nad řekou Jihlavou.

večerní návrat kolem řeky Jihlavy

Právě před týdnem uplynulo 70 let od doby, kdy tento most ovlivnil životy několika stovek lidí – pětičlenná skupina partyzánů z oddílu Jermak podminovala 10. dubna 1945 most, po kterém měl projíždět vlak s německými vojáky. Tři vagony se z poškozeného mostu zřítily do řeky, asi 60 vojáků zemřelo, přes 120 jich bylo zraněno – co následovalo, si dovedete představit…
Historikové říkají, že to byla největší diverzní akce provedená partyzány na území Protektorátu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*