Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2022

Tentokrát trochu jinak, než je obvyklé
Pátek 9. září 2022

Na večerní vycházku Jihlavou jsem se vydala s kamarádkou Martou, která na této akci, kterou letos už po 33. pořádají členové odboru KČT Tesla Jihlava, ještě nikdy nebyla. Panovalo velmi špatné počasí, od včerejška s přestávkami pršelo, proto jsme se při registraci na startu před Domem dětí a mládeže rozhodly pro trasu 7 km.

Nežli jsme vyšly, nemohly jsme se nezastavit u výstavky fotografií, které už tradičně při tomto pochodu vystavuje Silva Poukarová – letos nabídla žánrové obrázky z historického centra města – opravdu krásné – snažila jsem se o foto, ale zachytit je, zatavené v obalech, bylo nad moje schopnosti. 🙁 Nic pořádného z objektivu ščudly nevyšlo.

Stihly jsme obejít náměstí, dojít ke kostelu sv. Jakuba, k Bráně Matky Boží a nasbírat kontrolní razítka, příchod do parku Gustava Mahlera k soše skladatelově znamenal delší zastavení – právě tam probíhala výstava Příběhy našich sousedů – nafotila jsem ji v poslední chvíli, nežli začal lijavec.
Rozhodly jsme se tedy, že zajdeme do kavárny na víno – to byl skvělý nápad a krásně se vydařil. Pak už jsme se vydaly do cíle, obdržely špekáček a šly si ho opéci. Stále drobně pršelo, ale nám to ve výborné náladě po dobrém víně vůbec nevadilo. 🙂

Dostaly jsme pamětní list a poděkování za účast. Martě se ten pochod (s náležitostmi 🙂 ) moc líbil – to byla pro mne radost.

Teď zařadím fotografie, které jsem na startu a trase pořídila – ty, které jsou od Ivy Svobodové, jsou označené.

Přípravy na příchod turistů – foto Iva.
Účastníci pochodu Noční Jihlavou přicházejí na start.
Pochodu se rády zúčastňují děti – toto je pan Albín Servít s vnoučaty..
Bílé paní turistického města Jihlavy před odchodem na svá stanoviště. Foto Iva.
U výstavky fotografií Jihlavy autorky Silvy Poukarové. Foto Iva.
První kontrolní razítko získala moje souputnice Marta od bílé paní – Marta byla událostmi na trase nadšená.
V parku Gustava Mahlera byla výstava Příběhy našich sousedů, která vznikla díky žákům základních škol a studentům gymnázií v Jihlavě.
Mladí lidé navštívili pamětníky v sousedství a za podpory učitelů, dokumentaristů a pracovníků organizace Post Bellum zpracovali jejich svědectví o událostech 20. století.
Post Bellum sbírá od roku 2001 vzpomínky pamětníků a je jedním z největších evropských audiovizuálních archivů.
Příběh rodiny hraběte Jana Podstatzkého Lichtenstein.
Příběh manželů Musilových, kteří se po svatbě v roce 1945 šťastně shledali až roku 1950.
Příběh Karla Bečváře a jeho rodiny.
Čtení panelů jsme dokončily pod deštníky.
Libuška Bohatá a její kolegyně nám razítkem potvrdily příchod na stanoviště v parku Gustava Mahlera.

Pak, protože se spustil silný déšť, uchýlily jsme se do kavárny a strávily tam hezké chvilky – až nastal čas, vydaly jsme se do cíle.

Tak vypadal průvodní list účastníků, kteří prošli celou trasu, kterou pro dnešní akci připravili pořadatelé.

Byla jsem potěšená, že mě přátelé z odboru Tesla pozvali následující úterý 13. 9. na tzv. špekáčkovou tiskovku je to setkání pořadatelů akce Noční Jihlavou, kde předsedkyně odboru Míla Bradová oznámí počet účastníků a probírají se události z minulého pátku.
Dozvěděli jsme se, že 33. ročníku turistické akce se zúčastnilo 197 lidí, o které se staralo ve štábu a na trasách 29 pořadatelů.

13. září bylo na zahradě Domu dětí a mládeže setkání pořadatelů akce Noční Jihlavou po historických pamětihodnostech. Foto František Janeček.
Pořadatelé probírali příhody z uplynulé akce. Foto František.
V průběhu schůzky předala Míla Bradová jménem odboru KČT Tesla Jihlava kytičku k narozeninám Ludmile Březinové, dlouholeté člence výboru. Foto František.

Související článek:
Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2021

Jedna odpověď na “Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2022”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*