Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2021

32. ročník turistického pochodu pořádal KČT, odbor Tesla Jihlava
Pátek 10. září 2021

Covidové sevření konečně trochu povolilo, a tak se organizátoři rozhodli uspořádat akci, která vždy na začátku září neodmyslitelně patří k večernímu putování městem. A také k setkávání pravidelných účastníků. Mými průvodkyněmi byly znovu děvčata Ája a Týnka. Hned na startu se turisté dozvěděli, že letos se mohou těšit, jako v dobách nekoronavirových, na závěrečné opékací radovánky u ohýnku.
Na startu jsme byly mile přivítány, zapsány na trasu a vybaveny průvodním listem.

Popis trasy, kterou jsme hodlaly absolvovat.
František Janeček nás před odchodem na trasu vyfotil pro budoucí vzpomínání.

Věděly jsme, že dnes probíhá také Muzejní noc, tak jsme si „vzaly volno“ z vycházky městem a stavily se do muzea, kde v souvislosti s probíhající výstavou právě začala egyptologická přednáška Mezi Prahou a Káhirou. Nad největším exponátem, satelitním snímkem pyramidových polí a českého egyptologického pracoviště v Abúsíru, jsme vyslechli výklad o rozsáhlé nekropoli staroegyptských panovníků.
Program v muzeu poté pokračoval bez naší účasti, protože jsme se zčerstva vydaly na trasu po podvečerní Jihlavě.

Razítkovou kontrolu v Parku Gustava Mahlera zajišťovala Libuše Bohatá z pořadatelského odboru KČT Jihlava.
Ája čte text o Gustavu Mahlerovi a výstavbě zdejšího parku se sochou skladatele. Foto L. Bohatá.

Zatímco se snášel letní večer, procházely jsme podle popisu celou trasu, pečlivě si všímaly pamětihodností a často se potkávaly a zdravily se známými. V závěru trasy přišly ke slovu baterky, které v temném parku Heulos rozzářily oči strážných soviček rozmístěných podél cesty do cíle.

Iva Svobodová a Lída Březinová vítají pochodníky v cíli a předávají diplomy. Foto L. Bohatá.
Moudrá sova na pamětním listě ukazuje na kostel sv. Ignáce a Neptunovu kašnu na hlavním jihlavském náměstí.

U dalšího stanoviště v zahradě Domu dětí a mládeže jsme od pořadatelek dostaly špekáček k opečení a vydaly se k plápolajícímu ohni, kde jsme v kruhu turistů probrali zážitky z trasy a celý život vezdejší.

Setkání turistů při opékání špekáčků patří k odměnám za účast na pochodu Noční Jihlavou. Foto F. Janeček.

Předsedkyně KČT, odbor Tesla Jihlava nám sdělila, že akce se zúčastnilo 241 turistů, na 11ti kontrolních stanovištích pracovalo 25 pořadatelů. Největší počet osob (156) se registroval na trase 7 km.

Kromě dobrého pocitu a pamětního listu jsem si přinesla milý dárek od přátel z turistického odboru Tesla – radost byla na obou stranách!

Miluška Bradová mi předává číši od „tesláckých“ účastníků akce „Cestami Jaroslava Haška“, kterou na konci srpna pořádal KČT, odbor Bohemia Světlá nad Sázavou. Foto F. Janeček.

Turisté z KČT, odbor Tesla Jihlava mají obdivuhodný zvyk setkat se po skončení akce a jako pořadatelé probrat průběh, vše zhodnotit a teprve tím ročník uzavřít. V úterý 14. září odpoledne jsem ráda přijala jejich pozvání k účasti na té bohumilé schůzce.

Na zahradě Domu dětí a mládeže pořádali členové odboru KČT Tesla Jihlava tzv. „dopečnou“ s hodnocením průběhu nedávné akce Noční Jihlavou. Foto M. Bradová.

Související článek:
Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2020.

2 odpovědi na “Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2021”

  1. Jsem ráda, že jsme žádný ročník „Noční Jihlavy“ nemuseli kvůli (ne „díky) covidu zrušit nebo „odložit“. Ale nebylo to vůbec jednoduché rozhodování. O to víc jsme si jak my pořadatelé, tak zřejmě i účastníci této pohodové akce vážili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*