Přechod Jihlavských vrchů: Křemešník 2023

První část akce pořádané odborem KČT Tesla Jihlava
14. ledna 2023

Do roku 2000 pořádali tuto akci turisté z odboru KČT Čeřínek, ale po skončení 31. ročníku ji tehdejší předseda Zdeněk Kurka zrušil. Nedlouho poté převzali organizaci Přejezdu/přechodu Jihlavských vrchů členové KČT Tesla Jihlava, aby i pro současné zájemce zůstala zachována možnost turistického a historického poznávání našeho kraje.

Vyjeli jsme vlakem v 8.37 z jihlavského nádraží a vystoupili v Nové Bukové, odkud jsme šli po žlutě značené turistické trase na Křemešník.

Iva fotí svých sedm spolupochodníků na vlakové zastávce Nová Buková.
Pořadatelé pochodu Aleš Čermák a Míla Bradová z KČT Tesla Jihlava přivítali příchozí a zopakovali trasu pochodu. Foto Iva Svobodová.

Trasa vede po evropském rozvodí Labe – Dunaj. Střecha železničního strážního domku rozděluje vodní toky do Severního a Černého moře – vede tudy tzv. hlavní evropská rozvodnice. Napojili jsme se na žlutě značenou turistickou trasu, která sem přichází od Studánky Páně pod Javořicí, vede hlubokými lesy přes hrad Janštejn do Horní Vsi, dále kopcovitým terénem do Hříběcí, na Novou Bukovou, do Čejkova, Sázavy a stoupá až na Křemešník.

Náves v Nové Bukové. Foto Iva.

První písemná zmínka o obci Nová Buková pochází z roku 1203, v současnosti tu žije asi 120 obyvatel. Stavba Kaple Panny Marie z roku 1901 byla hrazena z příspěvků občanů, vedle ní je umístěn památník padlým v 1. světové válce.

Putování po ŽTZ na Křemešník. Foto Iva.

Na Křemešníku jsme nejdříve zašli k rozhledně Pípalka, pak na prohlídku areálu kolem kostela Nejsvětější Trojice (historická obecná škola, Šejnostův Větrný zámek, tajemná skalka, Nemehlo křemešnické, Sedm havranů, Kaple mrtvých s výzdobou Františka Bílka a hrobem poustevníka Mrňávka, kropenka Františka Bílka – o všem se bližší informace dozvíte ve článku z roku 2012 ).

Interiér Kaple mrtvých na Křemešníku. Foto Iva.
Obligátní fotografie účastníků Přechodu Jihlavských vrchů na Křemešníku. Foto Míla Bradová.

V restauraci hotelu Křemešník jsme se vinou obsluhy, která zapomněla v kuchyni vyřídit naši objednávku, zdrželi dosti dlouho. Tady ukončila své putování Iva, pro kterou přijel manžel – musela jít do práce. My ostatní jsme šli po ČTZ do Pelhřimova, což mělo být 19 km – na Čeřínek a do Kostelce je to asi 27 km. Viz článek o putování s Mílou v roce 2022.
Na Křemešníku jsme dostali od pořadatelů pamětní list:

Sešli jsme z Křemešníku dolů ke kapli sv. Jana Křtitele – cestou jsme se zastavili u Božího hrobu, který je dílem Antonína Bílka (bratr Františka Bílka) a součástí křížové cesty, jejíž obrázky na jednotlivých kamenných zastaveních vytvořil Viktor Förster, bratr hudebního skladatele Bohuslava Förstera.
Příjemným překvapením pro nás všechny bylo, že voda ze Zázračné studánky tekla proudem – na tabuli jsme zjistili, že takto teče už od 26. 12. 2022. Většina z nás, kteří jsme v těchto místech byli už mnohokrát, ocenila, že může ochutnat – myslím, že jsme v minulosti zažili čůrek jen jednou.

Stále po ČTZ jsme šli na vlak s odjezdem v 16.13 z Pelhřimova – přes Proseč pod Křemešníkem a louky s nádherným výhledem Na Nivách.

Trasa akce Přechod Jihlavských vrchů: Z nádraží Nová Buková po ŽTZ do obce Nová Buková, dále do Čejkova, Sázavy a na Křemešník, odtud po ČTZ k Zázračné studánce, do Proseče pod Křemešníkem a do Pelhřimova na vlakové nádraží.

Vlak jsme stihli jen taktak, zdrželi jsme se dlouho na Křemešníku a pak museli zbytečně spěchat, což nám některým vůbec nebylo milé.

Měřicí přístroje ukázaly, že cesta byla o pár kilometrů delší, přesto byl dnešní den z více důvodů skvělý: krásné počasí – veskrze jarní, místy jsme sice šli blátem, což nepřekvapí, místy jsme si naopak užívali cesty opravdovými lesy nezpustošenými kůrovcem – to bylo skvělé a stálo to za trochu námahy.
Nejradostnější však bylo sdělení, že první kolo právě probíhajících prezidentských voleb jednoznačně patřilo generálu Petru Pavlovi, druhý byl Babiš, kterého na můj vkus volilo až moc lidí – snad za 14 dní uslyšíme skvělou zprávu, že budeme mít prezidenta, kterého si můžeme vážit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*