Teslácký šotek 2024

43. ročník pořádal odbor KČT Tesla Jihlava
Sobota 25. května 2024

V 9 hodin jsem přišla na start v Technologickém parku Jihlava, dřívějším areálu podniku Tesla Jihlava, a chtěla se vydat na trasu se členy mého odboru KČT Čeřínek – v určenou dobu tu však žádný pěšák nebyl. Natrefila jsem jen několik čeřínkovských cyklistů a pozdravila se s nimi.
Na startu panovala výborná nálada, všechny pořadatelky, Jana, Martina a Iva, se usmívaly.

Usměvavé pořadatelky Jana a Martina. Foto Iva Svobodová.
Iva popisuje cyklistům průběh vybrané trasy. Foto Míla Bradová.

Přihlásila jsem se na trasu 12 km, což znamená, že půjdu stejnou cestou jako loni – po ČTZ do Rantířova a pak se uvidí. Než se vyřídily náležitosti, tzn. předání „pověřovacích listin pochodnických“ a tatranky na cestu, přišla na start Jana z KČT Tesla a Jarka z KČT Bedřichov, takže jsme utvořily hezkou dámskou skupinku, k níž se přidal Pepa Kaman, který konečně také dorazil.
Nabízím obrázky, které pořídila Iva na startu:

V nabídce byla také tzv. kočárková trasa v délce 6 km.
Kočárková trasa, která vede podél řeky Jihlavy, je velmi oblíbená.

Pěší cesta byla velice příjemná – v pátek pršelo, takže příroda byla vlahá a voňavá. Nespěchali jsme, první zastávka byla, stejně jako pokaždé, na Zaječím skoku, odkud obrázky nemám. Kdo nikdy tuto lokalitu na rulových skalách nad údolím řeky Jihlavy nenavštívil, nechť se podívá na zápis z minulého roku, tam jsou informace o zdejší, už historické přírodní rezervaci (založena 1924) i fotografie.
Dá se říct, že cesta probíhala velmi poklidně, pohodově.
Probuzené emoce přišly ke slovu po příchodu na rantířovské vlakové nádraží, kde svůj stánek rozbalili značkaři KČT Míla a František. Měli krásně uspořádanou výstavu značkařských potřeb, s radostí a vstřícně odpovídali na dotazy o značení a vybízeli příchozí pochodníky, aby si namalovali turistickou značku.
František dal zájemci do ruky štětec namočený v barvě a poskytl bleskový minikurz značení – adept přiložil štětec na kůru stromu – a začal zjišťovat, že to zdaleka nejde tak rychle, jak si představoval a že dodržovat správnou velikost značky není až takový máček.
A to ještě neví, že namalovat značku už je pro značkaře vlastně odměna – nejdřív je třeba vyřezat okolní křoví či mladé výhony na stromě, prostě zviditelnit trasu a umožnit průchod, poté buď stávající značku připravit k obnově či podklad budoucí značky ošetřit podle pravidel tak, aby měla patřičnou stálost. A to nemluvím o míchání barev, praní štětců atd.

Na nádraží v Rantířově měli své stanoviště značkaři KČT Míla a František. Foto František.
Jako jedni z prvních účastníků akce dorazili do Rantířova cyklisté. Foto FJ
Míla Bradová vítala pěšáky i cyklisty a obdarovala je perníkovou turistickou značkou. Foto FJ
Turisté bez ohledu na věk si zkoušeli namalovat turistickou značku. Foto Míla.
Na další trasu vyjíždí i budoucí značkař. Foto Míla.
Je vidět, že výzva „Pojď si namalovat značku!“ měla úspěch. Foto Míla.
K tomuto stolku si přicházeli turisté pro kontrolní razítko a odměnu. Foto BRAJA.
František Janeček rád zodpověděl zájemcům dotazy o značení turistických tras. Foto Míla.
Naši přátelé se živě zajímali o značení a paní po „minikurzu“ namalovala pevnou rukou velmi zdařilou značku. Foto Míla.

Komenský by měl radost – škola hrou. Před lety tuto aktivitu začali praktikovat právě členové KČT Tesla Jihlava – dnes je rozšířená po vlastech českých a úspěšně zviditelňuje práci turistů pro veřejnost.

Úspěšní pořadatelé-značkaři KČT Tesla Jihlava na stanovišti v Rantířově, kde propagovali při akci Teslácký šotek 2024 turistické značení.

Na místě jsem dostala kontrolní razítko do putovního listu a voňavou perníkovou značku, kterou po vynadívání někdy sním. Chvíli jsem popovídala s příchozími a krátce po jedné hodině odjela vlakem do Jihlavy. Zašla jsem do cíle, dostala krásný diplom a návdavkem jako dárek kalendář Slovanská epopej. Podle sdělení pořadatelek se dnešní akce zúčastnilo 95 lidí.

Chystaly jsme se totiž s Ivou jejím autem ještě na odpolední hudební program do Stříteže nedaleko Jihlavy. Koncert v rámci 68. ročníku Dvořákova festivalu začínal v kapli sv. Floriána už v 16 hodin.
DUO ABSOLUTO, což jsou mladí akordeonisté Martin Kot (*2002) a Viktor Stocker (*2009), uvedlo koncertní repertoár od barokní hudby přes argentinské tango až po současnou českou i světovou tvorbu, slyšeli jsme i skladbu Viktora Stockera.
Oba výborně uváděli program a upozornili na jednotlivé skladatele. Skvělí hudebníci už získali řadu prestižních ocenění po celém světě – jsou považováni za nejnadanější z mladé generace.

Koncert v kapli sv. Floriána ve Stříteži u Jihlavy. Foto Iva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*