Teslácký šotek 2023

42. ročník turistického pochodu a cyklojízdy
Pořádá KČT, odbor Tesla Jihlava
Sobota 20. května 2023

Na začátku května jsem dostala toto pozvání:

Vážené a milé příznivkyně a příznivci turistiky a cykloturistiky, 
dovolujeme si Vás co nejsrdečněji pozvat na již 42. ročník turistického pochodu a cyklojízdy Teslácký šotek, který se koná v sobotu 20. května 2023. Bližší informace jsou k dispozici v příloze tohoto e-mailu.
Letos jsou trasy koncipovány jinak, a to s ohledem na stavbu II/602 Jihlava – JV obchvat, část JIH, kvůli které je uzavřen průchod staveništěm v údolí řeky Jihlávky.
V podstatě všechny pěší trasy vedou na začátku podél řeky Jihlavy a kromě té nejkratší kočárkové, která se otáčí na druhý břeh řeky a vrací se zpět do místa startu, ostatní pokračují přes zajímavou přírodní rezervaci Zaječí skok, kde by v tuto roční dobu měly kvést konvalinky, na kontrolní stanoviště v Rantířově, železniční stanici (možnost malování turistické značky).
Delší pěší trasy vedou i přes Okrouhlík, na kterém bude v ten den probíhat festival Okrouhlické jaro, které zajisté potěší milovníky kultury a dobrého jídla a pití.
Na start je od cca 8:30 hod. domluvený stánek preventistů z řad městské policie a studentů TRIVIS, kteří budou mít připravené i drobné dárky zejména pro dětské účastníky, a proto určitě vezměte s sebou i své ratolesti či vnoučata. Navíc pokud budete mít štěstí, můžete v cíli získat i cenu v rámci bohaté tomboly. Všichni jste srdečně vítáni a těšíme se na setkání s Vámi i Vašimi rodinami či přáteli.

Za KČT, odbor Tesla Jihlava
Jana Komínová a Martina Skryjová

Nevyhovět tak hezkému pozvání bylo by nerozumné. Na start v jedné z budov bývalé továrny Tesla, teď Technologickém parku, jsem přišla před osmou hodinou a byla vlídně přivítána pořadatelkami.

Upozornění na budově štábu pochodu v areálu bývalé továrny Tesla. Foto Iva Svobodová.
Pořadatelky pochodu Martina Skryjová a Jana Komínová. Foto Iva.

Na startu jsem se potkala s mnoha známými pěšáky i cyklisty a rozhodla se, že spolu s několika turistkami se zaregistruji na trasu 12 km dlouhou. Dostaly jsme popis s vyhrazeným místem pro kontrolní razítka a dobré rady na cestu. 🙂
Byl krásný slunečný den, který sliboval pohodu.

Významný člen odboru KČT Havlíčkův Brod Milan Barták prohlíží ve štábu pochodu vystavené ceny do tomboly, které si vylosují účastníci pochodu. Foto Iva.
Na kočárkovou trasu se podle sdělení pořadatelek vydalo 18 účastníků. Foto Iva.
Pěšáci i cykloturisté před odchodem na trasy. Foto Iva.
Před budovou měla stánek městská policie – znalostních testů se zúčastnili dospělí i děti. Foto Iva.
Členky KČT Tesla zdolaly úspěšně kvíz připravený preventisty – odměna malou Dominiku neminula. Foto Iva.

Až do Rantířova jsme spolu s účastníky dalších tras šli z Jihlavy po červeně značené cestě, první důležitou zastávkou byla přírodní rezervace Zaječí skok – v krásném jarním dni tu bylo jako v ráji.

Skála nad údolím řeky Jihlavy je součástí přírodní rezervace Zaječí skok.
Část textu z informačního panelu v nejstarší přírodní rezervaci na Českomoravské vrchovině vyhlášené už v roce 1924.
Údolí řeky Jihlavy pod Zaječím skokem.
Konvalinky právě rozkvétaly.
Odměna na trase pochodu.
Moje spolupochodnice na akci Teslácký šotek 2023.

zpomínala jsem na rok 2012, když jsme s Mirkem obnovovali značení ze Zaječího skoku do Dvorců.

Červeně značená trasa vede ze Zaječího skoku do Rantířova nedaleko zámku, dalším záchytným bodem je místní vlakové nádraží.
Tam rozložili svůj stánek s kontrolními razítky, ale hlavně se značkařským nádobíčkem Míla a František, dlouholetí značkaři pěších tras a také pořadatelé 40ti ročníků Tesláckého šotka. Teď, „ve výsluze“, se věnují při této akci značkařské osvětě, při níž si mohou zájemci namalovat turistickou značku – většinou velmi rychle zjistí, že to není až taková legrace. 🙂

Míla a František jako dlouholetí značkaři seznamují účastníky pochodu s turistickým značením a umožňují jim vyzkoušet namalování značky.
Tuto fotografii poskytla pořadatelka akce Jihlavským listům, které ji zveřejnily 23. 5. 2023.
Fotografie Jany Komínové z JL 23. 5. 2023 – účastníci dostávají kontrolní razítko do pochodnického listu, který slouží jako doklad o absolvování trasy před vydáním diplomu.

Ráda jsem chvíli strávila s přáteli značkaři i s příchozími turisty a poté, protože právě přijížděl vlak, jsem se rozhodla vrátit do Jihlavy.

V Rantířově jsem se rozloučila s turisty, odjela vlakem do Jihlavy a zašla do štábu pro diplom.
Rozjásaný jarní diplom.

Pořadatelky mi na můj dotaz sdělily, že se akce zúčastnilo 125 turistů.
K diplomu jsem dostala tatranku, kterou jsem pak s chutí snědla při práci na zahradě, která už mě nějaký čas k sobě marně volala. 🙂 Večer jsem strávila přípravou na průzkum trasy kvůli červnovému zájezdu Po Vysočině s Gustavem Mahlerem – zítra, v neděli 21. 5. 2023, na ta místa s Ivou a Václavem pojedeme.
Krásný den se spoustou pozitivních zážitků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*