Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech

Pátek 10. září 2010

Už po čtvrté začínám psát o velmi populárním pochodu, pořádaném OKČT Tesla, jehož se letos zúčastnilo 333 lidí. Konal se jedenadvacátý ročník, trasy zůstaly nezměněné co se týče délky, totiž 7 a 15 kilometrů, ale průběh cesty za jihlavskými pamětihodnostmi zahrnul i nově otevřený Park Gustava Mahlera, který se od letošního roku stal klenotem na šňůře našich vzácných kamenů.

Do vybrané společnosti se dostanou účastníci pochodu ihned po vkročení na nádvoří Hrádku, kamenné stavby z roku 1941, vybudované jako školicí středisko pro německou mládež. V současnosti bydlí v nově zrekonstruovaném objektu studenti Vyšší policejní školy MV, ale dnešního odpoledne a večera nás tradičně vítali galantní mušketýři a bílé paní.

vse připraveno pro přijetí pochodníků

na startu bylo od pěti hodin hodně zivo

nálada skvělá (jako vzdycky)

přátelské popovídání s pořadatelkou Mílou Bradovou

Při ohlášení startu dostal každý účastník propozice, kde byla vyznačena políčka pro kontrolní razítka. A ta jsou opravdu krásná – je na nich objekt, u kterého čekají kontroloři nejen proto, aby bezduše buchli razítko do vandrbuchu, ale pěkně vyložili historii… Přímo vzornou osvětovou práci odvedla Jarka Balíková v Parku Gustava Mahlera, kde vysvětlovala symboliku místa dospělým i dětem a pozvala ke svému výkladu i manžele Poukarovy, iniciátory vzniku sochy, které osobně neznala, a kteří se letos poprvé zúčastnili této akce… Poukarovi byli nadšeni, jak turisté propagují osobnost Gustava Mahlera a v cíli pořadatele hooodně chválili.

pocta Gustavu Mahlerovi

Každoročně touží vnímaví pochodníci projít městem a podívat se ve společnosti přátel na neznámé-známé stavby, spatřit je v podvečerním slunci, co umí vykouzlit z pátku svátek. Ještě si do paměti nestačíš uložit teplou barvu kamenných kvádrů a slavnostní strnulost věží a už se světlo mění ve tmu a je tedy příležitost rozsvítit baterky a lucerničky, kterými jsou vybaveny především děti, aby mohly vyhledávat sovičky se svítícíma očima, které pro dnešní večer nahrazují turistické značky při cestě lesoparkem Heulos do cíle na Hrádku. Ke každé razítkové kontrole je vyznačena cesta přívětivě plápolajícími světýlky, což je dojemně krásné.

V cíli sdělovaly děti, s očima zářícíma víc než ty soví odrazové, své zážitky z trasy, chňaply špekáček a hurá do opravdové noční lesní tmy opékat na ohni, který byl zákeřně rozdělán za keři na vhodném místě, takže cestu k němu musela děcka najít podle blikajících světýlkových bludiček. A nemyslete, že nám, velkým dětem, voňavé odměnové špekáčky nechutnaly!

Od skvěle naladěných organizátorů jsme dostali i diplomy, se zájmem jsme si prohlídli nové prezentace z činnosti odboru KČT Tesla a poplkali s přáteli.

Bylo nám na první akci druhé dvacítky Noční Jihlavy moc fajn a doufáme, že pochod i my se ve zdraví dožijeme začátku třetí série

Zde se dozvíte o tomto pochodu konaném v roce 2007, 2008 i loňském.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*