Jarní Vysočinou

Havlíčkův Brod, neděle 27. března 2011

Žijeme v područí turistiky. V sobotu večer po návratu z vycházky kolem Brtnice jsme se doma domluvili, že nedělní trasu brodského pochodu si nemůžeme nechat ujít, této akce se zúčastňujeme téměř pravidelně. V neděli o půl osmé ráno jsme odjížděli vlakem a připadali jsme si nevyspalí, protože nám „letní čas“ ukrojil z noci hodinku. Z mátožné letargie nás probrali usměvaví pořadatelé krásným přivítáním a předali nám popis jedné ze dvou pěších tras, té kratší, patnáctikilometrové, kterou jsme si vybrali.

usměvavé brodské pořadatelky

Přátelé nám řekli, že včera, v sobotu, přišlo na start 172 turistů, pro něž připravili výběr ze čtyř tras, od patnácti do padesáti kilometrů. Letošní ročník je už jedenatřicátý a velká účast tedy svědčí o stabilitě základny a oblibě putování atraktivní krajinou.

Naše trasa: ZTZ Havlíčkův Brod – Knyk – Rozňák – MTZ Pelestrov – Rozkoš – Havlíčkův Brod = 15 km

trasa pochodu Jarní Vysočinou v Havlíčkově Brodě 27.3.2011

Těmito pěšinkami jsme šli již nesčetněkrát, ale pokaždé v jiné roční době a v jiné společnosti – dneska ve velmi komorní sestavě – sami dva, a o to víc jsme se soustřeďovali na okolí. Při loňském zahájení Jarní turistické sezóny jsme šli stejnou trasu v protisměru – podívejte se, v roce 2008 tudy vedla naše vánoční vycházka.

Vlkovsko

Hodně jsme se těšili na procházku kolem mnoha rybníků, jimiž je cesta lemována, ale tentokráte nám byl pohled na zrcadlovou hladinu dopřán až v Knyku – všechny ostatní rybníky jsou vypuštěné a odbahňují se. Inu, takhle krásné jako je Knycký rybník budou až při naší příští návštěvě.  

rybník v Knyku

Dnešní účast se čítala jen na desítky lidí, přesto jsme se na trase potkávali, prohodili pár slov a pochválili počasí. Tak jsme se u Rozňáku, kde jsme přešli ze zeleně značené trasy na modrou a vlastně jsme vstoupili do druhé půli cesty, seznámili s vlčákem Leonem, který pak s páníčkem šel s námi až do cíle.

Leon Cakl, 12 let

V Pelestrovské hospůdce bylo jako vždycky dobře, polévka výtečná, zacházení vlídné, množství přátel turistických.

Fotky Pelestrovské studánky nebudu zařazovat, našli jste je v odkazech. Dobří lidé obnovili obraz záhadného Svatého Pelestra, kterého nazývají ochráncem vod – nikde jsem však nenašla o světci toho jména ani zmínku:

Svatý Pelestr

Cesta byla jarně kouzelná, a tak jsme se ani příliš nedivili, když jsme natrefili strom, kde rostou ryby.

místo, kde rostou ryby na stromech

Na rybí farmě v blízkosti Havlíčkova Brodu byl asi mimořádný výlov…

Z našeho nadšení a radosti ze života hodně ubylo, když jsme zabočili do bývalého lomu, kde 6. května 1945 naposledy spatřilo tento krásný svět osm nešťastníků, kterým nebylo souzeno dožít se konce války… Byli pochováni ve dvou hrobech, na jedné desce je pět jmen

vzpomínka

a na druhé tři jména.

v lomu jsou dva hroby

Neznáme jejich příběhy, mysleli jsme však na jejich konec, na jejich bezmoc a strach, na tu krutost a nespravedlnost spáchanou v májově rozkvetlé přírodě, ale náš smutek bohužel nedokáže na tom nic změnit…

V cíli jsme dostali diplom a skvělou ořechovou bábovku – už proto přijedeme příště zase!

Pak jsme si ještě z bujnosti přidali pár kilometrů po parcích a městě, které se v centru vylouplo po rekonstrukci do krásy, stezkou kolem řeky došli na nádraží a před pátou hodinou odfrčeli vlakem do Jihlavy. Pohodová neděle byla za námi, ale na obzoru už se rýsovala úterní vycházka za sněženkami na Špičák.

Máte-li ještě chuť, podívejte se na cestu Jarní Vysočinou v roce 2009.

6 odpovědí na “Jarní Vysočinou”

  1. Vy jste pilní jako včeličky!"Je to chůze po tom světě
    kam se noha šine:
    sotva přejdeš jedny hory,
    hned se najdou jiné."
    Tenhle Čelakovského verš by se na vás hodil. Vy z toho putování po horách máte potěšení a to je dobře.

  2. Vladimíre,děkujeme za pozvání, ale 8. května si budeme muset Váš pochod nechat ujít – máme naplánované pěší túry v Krkonoších, tak až příště :-)).
    Přejeme Vám hezké počasí a hodně účastníků

  3. PozdravAhoj Svatošovi. Rád jsem Vás poznal a díky za příjemný doprovod z Pelestrova do Havl. Brodu a taky za foto Leona.
    Fanda

  4. Připojuji se k Lence. My Vám děkujeme, že k nám jezdíte, a že se Vám u nás líbí.Budeme dělat vše pro radost a potěšení, jak správní přátelé jednat mají. A brzy se setkáme na NS Bohuslava Reynka. Předtím Vás ještě zvu na 8.května na pochod do Číhoště.
    Vladimír Maršík

  5. DíkyMilí Svatošovi, děkujeme za pochvalu, těšíme se na setkáni na některých dalších vycházkách a také slibujeme, že bábovka na příštím pochodu určitě bude.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*