Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech

Pátek 9. září 2011

Je dobré, že dobré věci zůstávají. A já mám usnadněnou práci, chci-li napsat o tradičním, letos už 22. ročníku pochodu, který pořádá KČT Tesla Jihlava. Vše bylo jako vždycky – to znamená příjemné a přátelské, navíc se tentokrát opravdu vydařilo počasí, takže vycházka po Jihlavě za vlahého letního večera získala romantický nádech…

Vpodvečer jsme cestou na start při chůzi parkem Heulos obdivovali nestejně vysoké věže svatého Jakuba, červenou věžičku radnice a věže kostela sv. Ignáce – všechny tři stavby patří k jihlavským pamětihodnostem.

podvečerní obrázek jihlavských věží

Na start jsme přišli brzičko, v 17 hodin už jsme se zařadili do fronty na zaregistrování.

na startu se sešlo množství lidí

Míla Bradová informuje účastníky pochodu

Měli jsme totiž tajný plán – zčerstva projít podle propozic trasu po památkách, aby nám zůstal čas na návštěvu koncertu Mariána Vargy v kostele Povýšení sv. Kříže. Jak to na koncertě dopadlo jste si přečetli zde .

Takže jsme se rádi navrátili k turistice, cestou do cíle si vyčistili hlavy a těšili se na přátele. A večerní popovídání u ohně, s tušením efektního panoramatu jihlavského ve tmě osvětlené jen hvězdami nad hlavou a řeřavými polínky u nohou, patří do zlatého fondu zážitků.

Předsedkyně KČT Tesla Jihlava a hlavní organizátorka akce Ing. Míla Bradová vyhověla mé prosbě a poskytla mi oficiální zprávu o průběhu letošního pochodu, jejíž podstatnou část zde s jejím povolením uvádím; děkuji i za dvě její fotky zde zveřejněné, dvě jsou Mirkovy.

Start pochodu byl u Hrádku v městském lesoparku Heulos. Připravené trasy v délkách 8 a 15 km byly vedeny po městských historických pamětihodnostech. Letošní zajímavostí byla možnost zavítat do nového Parku Gustava Mahlera, poslechnout si výklad o vzniku sochy významného hudebního skladatele a symbolice kamenných prvků zdobících park. Na devíti kontrolních stanovištích se účastníci pochodu dozvěděli zajímavosti z historie Jihlavy a obdrželi kontrolní razítka s obrázky popisovaných objektů (např. Hrádek, kostel sv. Jakuba, brány Matky Boží, hraničník, kostelík sv. Jana apod.).

Děti ocenily značení platné v Heulose právě jen pro dnešek – bílé sovy. Delší trasa pro zdatnější turisty, kterých se vydalo na cestu 44, vedla po městských pamětihodnostech a dále pokračovala podle řeky Jihlavy do Malého Beranova a po hrázi rybníčku pod Kosovem zpět do Jihlavy. Cíl akce byl v jihlavské ZOO, kde bylo možné ve společenské místnosti zhlédnout nejen prezentaci z činnosti KČT Tesla Jihlava, ale také prezentaci o mezinárodní turistické akci Eurorando 2011 „Voda ze střechy Evropy.“

V cíli byl připraven oheň a opékaly se špekáčky. Turisté obdrželi vkusné barevné diplomy a reflexní samolepku v podobě sovičky. K příjemné atmosféře teplého večera přispěla četná světýlka na kontrolních stanovištích. Nejpočetnějšími skupinami byli turisté z Batelova a z Dobrušky, nejvzdálenější účastník přijel ze severočeského Duchcova.

Turistický pochod se letos může pochlubit rekordním číslem v počtu účastníků, kterých přišlo 420. Největší zastoupení měly tradičně rodiny s dětmi.

Pořadatele těší vědomí, že každoročně nabízejí v předvečer Dne otevřených dveří památek veřejnosti turistickou akci, která obrací pozornost k bohaté historii našeho stříbrného města, spojenou s hodnotným sportovním výkonem, turistikou a pobytem v přírodě.

Tady vidíte organizátory pochodu, kteří si dali záležet na tom, aby se letošní účastníci těšili na pátek 7. září příštího roku a zase přišli…

část pořadatelů pochodu Kolem noční Jihlavy

Chcete-li se dozvědět více o minulých ročnících, klepněte zde.

2 odpovědi na “Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech”

  1. Svatošovi jsou pilníjako včeličky. Turistí v zimě v létě a dokonce i v noci a Míša o tom píše. Dobře dělá, protože propaguje nejen turistiku a Vysočinu včetně Jihlavy, ale i poskytuje zajímavé čtení. Díky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*