Novoroční výstup na Šacberk 2012

15. ročník

1. 1. 2012

Seriál pravidelných každoročních turistických pochodů pokračoval jedním z nejkratších, ale nejslavnostnějších – na Nový rok po poledni vystupovaly na zalesněný kopec u Jihlavy různými cestami barevné skupinky lidí, aby se v době určené pořádajícím odborem KČT Tesla Jihlava sešly mezi 14:30 a 15 hodinou na vrcholu u torza bývalé rozhledny.

turisté na vrchu Šacberku

Pořadatelé tam pochodníky očekávali s tradičně krásnými diplomy a s odznáčky za příspěvek na sbírku pro vozíčkáře. My jsme přišli ve společenství asi padesáti lidí, kteří si dali sraz u bedřichovské Jitřenky. Na Šacberku jsme dostali už třetí odznáčky „příspěvkového čtyřlístku“ (také u pramene Chrudimky a na Javořici), takže vstupujeme do nového roku s vědomím, že jsme dobrý skutek, byť nepatrný, udělali.

Přátelé z pořadatelského odboru rozdali 160 diplomů,

diplom pro účastníky novoročního výstupu na Šacberk

vybralo se 3 444 Kč, které poputují na konto celorepublikové sbírky, z jejíhož výtěžku přibude vozíčkářům další nová turistická trasa.

Bylo hezké pozorovat, jak postupně přicházeli k pokladničce členové jednotlivých turistických odborů: Čeřínek,

finančně přispívali členové KČT Čeřínek

kamarádi z KČT Bedřichov,

přispívali členové KČT Bedřichov

členové pořádajícího odboru KČT Tesla,

do sbírky přispěli členové KČT Tesla

lidé známí, starší i nádherně mladí,

na Šacberk přišly i turistické naděje

také ti, kteří sem přišli poprvé, živě se o akci zajímali a s údivem oceňovali pořádající odbor i to, že vstupujeme do nového roku způsobem, který se vymyká představám ne-turistů o dni posilvestrovském… Pořadatelé za práci, kterou přípravě akce věnovali, zaslouženě inkasovali odměnu v podobě úsměvů a srdečných díků.

část členů pořadatelského odboru KČT Tesla

V loňském článku o novoročním výstupu na Šacberk jsme psala o Václavu Kosmákovi – možná si rádi přečtete o jeho rodišti Martínkově, kam jsme se loni na podzim zajeli podívat, i o novoročním výstupu na Šacberk v roce 2008, 2009 a 2010.

Vkládám fotku sjezdovky, která vede ze Šacberku dolů do obce Zborná – na ní se dá dokumentovat, jaké počasí tehdy na Nový rok bylo – letošní nic moc, zdaleka nebylo tak krásně jako včera na Javořici, v restauraci U Lyžaře bylo ale dobře a útulno – jak říkáme: zašli jsme tam na malou „tiskovku“, kde jsme probrali aktuální události.

obrázek sjezdovky na Nový rok 2012

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*