Silvestrovský výstup na Javořici 2013

16. Výstup na Javořici s Vlastou Javořickou „Za studenský knoflík“
31. prosince 2013

Tato malá zpráva o velkém srocení lidu na nejvyšší hoře Českomoravské vrchoviny je šestá v pořadí – mám pocit, že téma jsem vyčerpala…
Turisté i pravidelní čtenáři našeho blogu však vědí, že nikdy není žádná (jak je ta čeština krásná!) cesta stejná – mohli bychom vyjmenovat množství viditelných rozdílů, i když nejpodstatnější jsou niterné pocity poutníka stoupajícího na vrcholek hory…

Poslední den roku jakoby se chtěl trochu odlišit od těch předcházejících přívětivých a slunečných – rozpomněl se, že je vlastně zima, kdesi vyštrachal sníh, do kterého se místy připletl déšť, vítr a mlha, a tento hutný koktejl naservíroval ráno pochodníkům. Vím ale jen o jedné dámě, která kvůli klouzavým botám zůstala doma 🙂 – pořadatelé z KČT Telč oznámili, že na vrcholku Javořice se během dne vystřídalo 5 692 lidí!!

My jsme tentokrát spolu s Miluškou nasedli do auta Václava Plánky, který nás obezřetně provezl vysočinskou mlhou a silničkami znejistělými vysokou vrstvou rozbředlého sněhu do Řásné na parkoviště, odkud jsme se vydali po červeně značené cestě kolem Velkého Pařezitého rybníka a dále po zelené značce přes Míchovu skálu na Javořici.

Trasa: Řásná ČTZ – Velký Pařezitý rybník ZTZ – Míchova skála – Javořice – Studánka Páně – ŽTZ – dále neznačenou cestou k ČTZ – Velký Pařezitý – Řásná = 10 km

A jak už to bývá – ranní běsnění pomalu ztrácelo na síle, živly umdlévaly a turisté si pochvalovali Boží den…

Vítr ustal, zásoba sněhu v oblacích došla, Javořici zahalila těžká líná mlha,

skupinky těch, pro které je tento pochod jediný v roce a považují jej za závod, spěchaly bez rozhlížení rychle k vrcholu (letos, kámo, o čtvrt hodiny dřív nahoře!), jiní si známá místa vychutnávali…

Na svahu Javořice, asi 200 metrů od zeleně značené cesty, je třináct metrů vysoké žulové skalisko nazvané Míchova skála – jsou to vlastně dvě kamenné věže, ze kterých je za příznivých podmínek překrásný výhled. Dneska jsme si o tom mohli jen popovídat… 🙂

Skalní věže bývaly využívané horolezci jako cvičný terén, ale roku 1979 byla tato činnost zakázána – Míchova skála dostala status přírodní památky.

I známá studánka a pramenné jezírko při zelené značce k vrcholu Javořice vzaly na sebe kalendářový výraz, krotký a vlídný.

V této přívětivé atmosféře nás natrefil Jirka Daňhel:

Kolem poledne jsme byli na vrcholku a měli plné ruce práce – průběžně si potřásat pravicemi se známými, koupit si výbornou telčskou opečenou klobásku a nedočkavě ji ještě vřelou spolykat,

finančně přispět na „čtyřlístkovou“ sbírku (pořadatelé z KČT Telč prodali 1 116 čtyřlístků a vybrali 19 860 Kč) a taky na Bezručovu chatu na Lysé hoře.

Kvůli organizačnímu zajištění tak oblíbené a navštěvované akce se spojili turisté z Telče s pořadateli ze Studené, kteří pojali výstup jako poctu své nejslavnější rodačce Marii Zezulkové, milovnici zdejší přírody a autorce oblíbených vesnických románů Vlastě Javořické (vznik pseudonymu je víc než jasný).
(M+M Svatošovi o Vlastě Javořické – Výstup na Javořici 2008,  Jak napsala Javořická Stalinovi – Výstup na Javořici 2010)

Organizátoři ze Studené mají na starosti přístupovou trasu z protějšího svahu hory a obstarávají žádaný suvenýr – studenský knoflík, o němž se hovoří v druhé části názvu silvestrovského pochodu na Javořici.

Městečko Studená má dlouhou tradici ve výrobě knoflíků – začaly se tu podomácku vyrábět z přírodní perletě už v roce 1900 na šlapacích strojích. Při vrtání do škeblí se prý velice prášilo, tak na vrták a ruce knoflíkáře kapala voda. Tehdy se knoflíkům říkávalo čamrdy, vyráběli je čamrdáři.

Ukončím své vyčpělé osvětové snahy obrázkem tisícihlavého davu souputníků

a pamětním listem s přáním šťastného roku 2014.

Vstříc novému roku jsme ovšem vykračovali značně nejistými krůčky – cesta po příkrém svahu ke Studánce Páně, ráno zasněžená a během dne ušlapaná tisícovkami poutníků, byla vpravdě jako namydlená… Chválíce vlastní těžiště za vzornou podporu, překonali jsme nástrahy přírody a nerozlámaní, s dobrou myslí dorazili na parkoviště do Řásné.

Zde můžete kliknout na Silvestrovský výstup na Javořici v roce 200920112012.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*