Křemešník – Čeřínek 2017: lyžařský přejezd Jihlavských vrchů

Dobré sněhové podmínky pro běžkaře 🙂
14. ledna 2017

Letošní zima byla bohatá na sníh, takže ve dni, naplánovaném a zveřejněném v kalendáři pořádajícího odboru KČT Tesla Jihlava, se mohl opravdu uskutečnit přejezd a nikoli  přechod, který si příroda soustavně vynucovala od roku 2012.
Tradiční akci, kterou na našich stránkách slovem a obrázky zachycujeme od roku 2009, není třeba našim čtenářům podrobně představovat – má pevně stanovené trasy tak, aby dostála svému zadání: přejezd či přechod Jihlavských vrchů ve dvou částech.
Zařazujeme propozice, které obsahují maximum potřebných informací – tak přehledně je vytvořili zkušení pořadatelé:

propozice první části přejezdu Jihlavských vrchů

Počasí nebylo ten den úplně vstřícné, což spolu s délkou trasy hrálo při mém rozhodování o účasti velkou roli – nakonec jsem (s Jitkou a Honzou) zvolila pěší, asi 7 km dlouhou procházku v okolí Jihlavy, a Mirek jako zdatný zástupce naší rodiny odjel s dalšími osmi běžkaři do Nové Bukové.

devět běžkařů na startu v Nové Bukové; foto Mirek, www.svatosi.cz

Nová Buková na Pelhřimovsku, železniční zastávka v polích, není jen tak ledajaké místo – mluví se o ní jako o střeše Evropy – více se o tom dozvíte ve článku z roku 2015.

střecha Evropy v Nové Bukové na Pelhřimovsku; www.svatosi.cz

Trasa, mnohokrát projetá na běžkách i prošlapaná v různých ročních obdobích, zavedla účastníky na Křemešník (765 m n.m.), odkud se vydali na Čeřínek (761 m n.m.).

Mirek vyfotil své souputníky cestou na Křemešník

Trasa je popsaná v minulých článcích z roku 2013 a 2014, kde naleznete i mapy, také smutný příběh z roku 2010 a šťastné rozuzlení ve článku o měsíc mladším dokreslí populární turistickou akci na Vysočině.

zasněžená krajina na Českomoravské vrchovině pod Křemešníkem

směrem k Novému Rychnovu

zastávka a zasloužené občerstvení

Lyžařská stopa v členitém terénu Jihlavských vrchů žádné úlevy běžkařům neposkytla, poctivě makali horem-dolem, lesem-polem, ovšem odměna za tu práci jim byla v zasněžené a jedinečné krajině vyplácena průběžně… 🙂
Po 25 kilometrech šťastně dorazili do cíle a vlak z nádraží v Kostelci u Jihlavy je mírně unavené na těle, ale zcela zrekreované na duchu odvezl vstříc všednímu životu. 🙂

Jak jsme šli na Křemešník a Čeřínek v roce 2016.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*