Listopadové pochody v Telči 2014

8.–9. listopadu 2014

Připouštím, že se mezi čtenáři může vyskytnout ten, kterému výraz „listopadové pochody v Telči“ není příliš jasný.
Tedy konkrétně:  V sobotu 8. listopadu 2014 pořádal KČT Telč 44. ročník pochodu Vysočinou k Telči a my jsme si ze třech tras nabízených v propozicích vybrali tu nejkratší – z Hodic přes Kratiznu a hrad Roštejn, Doupě a Volevčice do Telče, která měřila 16 kilometrů – turisty z KČT Čeřínek vedli Jitka a Honza Korbelovi.

trasa pochodu Vysočinou k Telči 2014

V neděli 9. listopadu 2014 proběhl 37. ročník dálkového pochodu Cestou Jana Hvězdy z Vícemilic a my jsme jako každý rok absolvovali tu trasu, která vede z Řásné, kam pořadatelé dovezou pochodníky autobusem, kolem rybníků Pařezitého a Boru do Jihlávky, což činí s předchozí procházkou po telčském náměstí 13 kilometrů.

Průběh tras, organizace i zázemí obou pochodů jsem dostatečně popsala v minulých sedmi zprávách, které pro zájemce zařadím na konec, tentokrát jen zmíním, že kvůli opravám hlavní tělocvičny jsme v sokolovně měli pro přenocování (ve spacáku) vyhrazená jiná místa a na startu musely pořadatelky vzít zavděk umístěním štábu pro odbavování turistů ve velkém sále, což znamenalo sklidit celou agendu před Papučovým bálem a v neděli ráno zase nachystat pro příchozí zájemce o trasy…

pořadatelky, které zajišťovaly agendu "start-cíl"

Pro regionální tisk jsem bezprostředně po skončení telčského turistického víkendu napsala krátký článeček, který zveřejňuji i zde, ačkoliv kalendář už ukazuje první dny roku 2015:

Druhý listopadový víkend patřil tradičním turistickým pochodům, které už několik desetiletí pořádá Klub českých turistů Telč. Sobotní trasy podhůřím Javořice v délkách od 16 do 55 kilometrů vyzkoušely odolnost turistů – ačkoliv déšť, který se spustil už v noci, neustával, ráno se dostavilo ke startu 141 věrných příznivců, z nichž někteří vážili cestu i ze vzdálených koutů republiky.

Členitý terén s mnoha přírodními pozoruhodnostmi, charakteristický pro tuto akci nazvanou Vysočinou k Telči, pochodníkům bohatě vynahradil trochu nepohodlí – před polednem se vyčasilo a turisté i pořadatelé s nadějí očekávali nedělní pochod zvaný Cestou Jana Hvězdy z Vícemilic.
Účastníci, kterých přišlo v přívětivém podzimním počasí 166, si mohli vybírat z osmi tras od 10 do 50 kilometrů a cestou si připomenout události z doby před 592 lety, kdy touto krajinou procházela husitská vojska vracející se z tažení do Rakous.

Na trasy 50 km se vydalo v sobotu 14 a v neděli 16 dálkoplazů.

Spojovacím článkem obou dní byl sobotní Papučový bál, na kterém pozval předseda KČT Telč Vladimír Mazal všechny příznivce turistiky a zimních sportů na XIV. Český zimní sraz turistů, který se bude konat 12.–15. února 2015 v Telči.
„Pro účastníky zajistíme upravené lyžařské stopy v oblasti Javořice, skutečnou lahůdkou však bude třídenní lyžařský přejezd přes čtyři vrchy“, řekl Vladimír Mazal a dodal, že ani pěší turisté nepřijdou při zimním srazu v okolí Telče zkrátka.

upoutávka na únorový zimní sraz

Mirek samozřejmě fotil, ale jak jste se dočetli, sobotní počasí bylo dost špatné (obešli jsme se však bez deštníků), tedy jen dokumentární série z trasy vedoucí z Hodic, kam jsme po ubytování a přihlášení na startu v Telči jeli vlakem:

u Roštejna vzniká odpočívadlo pro turisty; www.svatosi.cz

Prohlídka hradu Roštejna byla součástí letošního turistického semináře (M+M Svatošovi – Seminář cvičitelů KČT oblasti Vysočina), tedy jen jeden obrázek, který pro objekt s věží, viditelnou z celého kraje, není právě typický:

Roštejn; www.svatosi.cz

drahokamy Vysočiny

podzimní nálada

paní Dana Štolbová přijela na sobotní pochod z Pacova

Volevčice - první písemná zmínka o obci pochází z roku 1366, žije tu 52 obyvatel

mostní váha ve Volevčicích

informace o technické památce ve Volevčicích

náves ve Volevčicích - zvonička pochází z 19. století

Roštejnský rybník u Telče

podzimní motiv z Telče

vždycky krásná Telč

podzimní odpoledne v Telči; www.svatosi.cz

Nedělní pochod známými místy (Řásná – Velkopařezitý rybník – Janštejn – rybník Bor – nádraží ČD v Jihlávce) měl všechny klady, kvůli kterým se do přírody chodí, včetně dobré společnosti stejně naladěných lidí.

horký čaj přišel turistům vhod; www.svatosi.cz

razítková kontrola U Obrázku

občerstvovací stanice na trase

na kontrole U Obrázku si turisté sdělovali dojmy z trasy; www.svatosi.cz

závěrečné chvíle víkendových pochodů - opékání špekáčků na hrázi rybníka Bor poblíž Jihlávky; www.svatosi.cz

Trasy a příběhy z minulých let jsou ve článcích:
M+M Svatošovi – Vysočinou k Telči 2007,
Vysočinou k Telči 2008,
M+M Svatošovi – Listopadové pochody v Telči 2009,
Podzimní pochody v Telči 2010,
Listopadové pochody v Telči 2011,
Listopadové pochody v Telči 2012,
Vysočinou k Telči a Cestou Jana Hvězdy z Vícemilic 2013.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*