Údržba map a směrovníků 2015

Obrázkový seriál o práci značkařů při výměně turistických vývěsních map a obnově nátěrů informačních objektů
Začátek července 2015

Letos to bylo po čtvrté, co se zabýváme uvedenou činností. Během jarních měsíců jsme zvládli pásové pěší značení na Polensku, první červencová dekáda patřila výměně map a údržbě kovových informačních objektů – to zní dost odtažitě, ale znamená to, že Mirek naloží do auta několik druhů barev, ředidlo, štětce, smirkový papír, množství šroubků různých velikostí, všemožné nástroje (včetně srpu a kladiva), vrtačku, kanystr s vodou, okenu, stojany, kovový žebřík a bůhvícoještě, na střechu auta připevní novou mapu a dřevěný žebřík, já obstarám svačinu, značkařské příkazy, foťák a mapu lokality a takto vybavení vyjedeme k zásahu… 🙂

Pro veškerý život je charakteristická neustálá změna – totéž platí i ve značení. V roce 2012 bylo ještě třeba papírové vývěsní mapy lepit na podkladní desku (viz obrázkový postup výměny vývěsní mapy v Rantířově), v příštích letech už se začaly používat mapy plastové, což je pro „technickou četu“ velká výhoda. Letos jsme vyměňovali mapy na Okrouhlíku a v Rantířově u nádraží – obě lokality jsou frekventovaná turistická rozcestí, proto je důležité, aby informační objekty dobře plnily svou funkci.

Následujících několik obrázků představuje činnost, která nakonec vyústila do zdárného konce – mapa a směrovník na Okrouhlíku jsou jako nové. 🙂

stav směrovníku na Okrouhlíku; www.svatosi.cz

mapu i stříšku nad ní je nutné sundat, celý směrovník rozmontovat, tabulky vyčistit, natřít stojan; www.svatosi.cz

po několika hodinách se rýsuje hotové dílo

poslední tahy štětcem a můžeme uklízet nářadí a barvy

směrovník po očistné kúře

zadání na Okrouhlíku splněno!

Mapa a směrovník poblíž rantířovského nádraží jsou umístěné u okraje silnice pod zalesněným vrškem – stráňka, na jejímž úpatí jsou, zarůstá křovím, kopřivami a trsy tuhé trávy.

přístup ke směrovníku a mapě v Rantířově, i jejich viditelnost, ohrožuje agresivní křoví a plevel

křoví odstraněno, tráva vysečená, následuje demontáž celého objektu obvyklým způsobem

v Rantířově hotovo!

směrovník i mapa jsou připravené sloužit

Na trase z Rantířova k hájence Hosov jsme obnovovali značení v roce 2011, letos jsme měli za úkol podívat se „na zoubek“ směrovníku.

směrovník u Hosovské hájenky viděl naši návštěvu rád

za pár hodin celý omládl

Posledním zákrokem v údržbě bylo ošetření směrovníku u Rokštejna.

Rokštejn v údolí říčky Brtnice je dobře prozkoumaný středověký objekt

Hrad byl postaven na konci 13. století, za pár desetiletí byl velkoryse přestavěn, takže prý výrazně převyšoval stavební úroveň tehdejších hradů, během husitských válek byl však zničen a zůstal neobnoven. Archeologický průzkum tu byl zahájen v osmdesátých letech minulého století, protože bylo plánováno zatopení údolí přehradou – k tomu naštěstí nedošlo.

věž Rokštejna je v letních měsících zpřístupněna

Údolí říčky Brtnice i tato rozsáhlá zřícenina jsou turisticky vděčné objekty, výměnu mapy a natření hlavního směrovníku jsme uskutečnili v roce 2013.
Kousek pod hradem je rozcestí modré a zelené značky.

pod hradem je rozcestí modré a zelené značky

klobouky směrovníků v lese obzvláště trpí, očistit je chce trochu trpělivosti i fortele; www.svatosi.cz

Stejnou měrou jako se vždycky na značení i údržbu těšíme, těšíme se i na dokončení práce – tady pod Rokštejnem byla letos závěrečná!

snad bude směrovník sloužit (podle směrnice :-)) příštích pět let

Související článek:
Údržba map a směrovníků 2014,

Ke kontrole cykloznačení na Vysočině nám bylo pro letošek přiděleno 49 kilometrů tras:
trasa č. 5200 – Aleje – Velký Špičák, trasa č. 5090 – Třešť – Kostelec Rohozná (stejně jako v roce 2011, viz článek Kontrola cykloznačení) a trasa č. 4336 – Nížkov – Dobronín.
Práci jsme zvládli během dubna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*