Léto s gustem

Kulturní akce na jihlavském Masarykově náměstí
Neděle 2. srpna 2020

Pracovníci jihlavské radnice vymysleli na srpen akci Léto s gustem, v níž hodlali první týden uspořádat kulturní programy, převážně věnované letošnímu významnému oslavenci Gustavu Mahlerovi, jehož 160. výročí (7. 7. 1860) narození si připomínáme. Hudební skladatel a dirigent žil v dětství a mládí v našem městě, kde mu byl v roce 2010 péčí Společenství za zřízení pomníku Gustava Mahlera v Jihlavě postaven pomník, jehož autorem je profesor Jan Koblasa.

S Martou a Silvou jsme se vypravily na první akci, v níž bylo avizován vznik velké podobizny Gustava Mahlera na náměstí, a v těch asi dvou hodinách, po které bude jihlavská výtvarnice La Papula portrét tvořit, mohou si návštěvníci také poslechnout hudbu. Problémem bylo nestabilní počasí, opravdu i během doby, kdy akce probíhala, dost silně zapršelo, ale umění výtvarnice a příjemná hudba asi stovku návštěvníků udržely na místech.
Malování šlo mladé ženě neuvěřitelně od ruky, nebylo vůbec nudné sledovat ji, navíc při poslechu dobré hudby.
Silva nafotila obrázky zachycující některé fáze vzniku obrazu:

Členové ansámblu Klarinet kvartet Brno vyhrávali během doby, kdy výtvarnice pracovala na portrétu. Autorkou všech fotografií v tomto článku je Silva Poukarová.
Výtvarnice Michaela Krátká podepisuje své práce La Papula.
Návštěvnost byla ovlivněna častými dešťovými přeháňkami – všichni vyhledávali úkryt pod stromy a velkými deštníky, které byly na náměstí instalovány.
Bylo úžasné sledovat umělkyni při práci.
Z obrazu už se vyloupl přemýšlivý pohled Gustava Mahlera.
Ve druhé části tvorby obrazu jsme poslouchali židovské písně v podání Pavlíny a Karolíny Kvasničkových.
Gustav Mahler navštívil jihlavské náměstí!
Slavný umělec a autorka, která nám přiblížila jeho podobu.

Dočetla jsem se, že výtvarnice věnovala obraz městu, které ho předalo Domu filharmonie, aby zdobil jihlavský koncertní sál.

Dnešní příjemný zážitek jsem sdílela s kamarádkou, s níž se nevidíme až tak často, proto zařazuji foto, které pro nás pořídila Silva.
Mít po boku Martu a nedaleko Gustava Mahlera – tomu říkám hezké nedělní odpoledne!

Jiné programy v Létě s gustem jsem už nenavštívila, protože se nenašel žádný, který by byl zcela podle mého gusta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*