Teslácký šotek

40. ročník turistického pochodu a cyklojízdy
24. ročník Novoročního výstupu na Šacberk – připomínka pochodu, který se kvůli koronaviru nemohl 1. ledna 2021 konat
Sobota 22. května 2021

Z několika důvodů byla dnešní akce výjimečná: úctyhodně vysoké pořadové číslo jubilejního ročníku podepřené vzdálenou ozvěnou letošního neuskutečněného Novoročního výstupu, dále to, že po absencích v minulých dvou letech jsem stála na startu ve společnosti dvou mladých turistek z naší rodiny.
Pořadatelé z odboru KČT Tesla Jihlava získali pro uskutečnění této akce zázemí v areálu někdejšího podniku Tesla Jihlava – vítali nás tím srdečněji, že počasí nepřálo účastníkům a zdálo se, že nemíní brát ohled na to, že pořádající turisté věnovali mnoho času dokonalé přípravě jubilejního ročníku, který se konal po dlouhém turistickém a společenském koronavirovém půstu.
Naše trojice si vybrala nejkratší pěší trasu, 12 km dlouhou, obdržely jsme propozice, tatranku a ovocné nápoje na cestu.
Miluška překvapila děvčata dárkem – každá od ní dostala vandrbuch a radu, jak s ním zacházet, co zapisovat.

Míla Bradová věnovala Andrei a Kristýně vandrbuchy – tím začal jejich skutečný vstup do turistiky. 🙂 Foto František Janeček

Dozvěděly jsme se, že výstupem po schodišti do zdejší budovy jsme symbolicky absolvovaly Novoroční výstup na Šacberk, dostaly jsme diplomy původně připravené k tomuto datu, a odznak. Možnosti přispět do sbírky KČT, která výstup tradičně provází, jsme využily – potěšilo nás, když předsedkyně pořádajícího odboru KČT Tesla Jihlava po skončení akce sdělila, že „byla vybraná částka 3416 Kč, která bude využita na vozíčkářské trasy a bezbariérovou úpravu chat KČT v rámci programu Turistika pro všechny“.

Novoroční setkání na Šacberku zhatil koronavirus – do sbírky KČT přispěli turisté až dnes a od pořadatelů převzali odznak Čtyřlístku a tento diplom.
Jsme vybaveny vším potřebným – vydáváme se na cestu připravené nevšímat si deště a studeného větru.  Foto F. Janeček
Popis trasy, která nás dovede na Okrouhlík.
František Janeček, jeden z pořadatelů, nám popřál hezké zážitky při putování. Foto Silva Poukarová.
Pro potěšení účastníků pochodu instalovala Silva Poukarová fotografie noční Jihlavy. Foto F. Janeček.

Sotva jsme se podle propozic vydaly s děvčaty na cestu, věřte či ne, déšť ustal a postupně se počasí zlepšovalo téměř k ideální turistické potřebě. 🙂 Cestou jsme si vyprávěly trochu o životě, o okolní přírodě, holky dokázaly vydržet i moje historické vsuvky (prý je to baví 🙂 ) , občas jsme se potkaly a pohovořily se známými – panovala pohoda, jen trasa vedoucí lesem, nyní ale pustou pasekou, byla smutná.

Dorazily jsme na Okrouhlík, kde nám Václav Plánka razítkem do propozic potvrdil příchod na stanoviště. Foto Libuše Bohatá
Všechny kontrolní body příslušející k naší vybrané trase jsou vyplněné – předložíme je při příchodu do cíle.
Libuška Bohatá tradičně bývá na stanovišti Okrouhlík a propaguje turistické značení – léta si tu mohli zájemci pod vedením Ing. Ivana Bohatého, někdejšího dlouholetého předsedy Krajské komise značení Kraje Vysočina, vyzkoušet namalování turistické značky – letos to kvůli protiepidemickým opatřením nebylo možné. Snad naše zvídavá děvčata uspějí příště. Foto Pavla Varhaníková
Libuše Bohatá zdokumentovala kontrolní stanoviště Okrouhlík – turisté-pořadatelé z KČT Tesla Jihlava ochotně poskytli zájemcům výklad o zásadách a technice turistického pěšího značení.

Hospoda u Billa v chatové osadě Okrouhlík byla připravena na příchod pochodníků – stejně jako všichni příchozí jsme nabídky občerstvení a posezení využili.

Informace a fotografie z míst dnes procházených naleznete ve článku Toulky Vysočinou: Jihlava-Stará plovárna – Rančířov – Okrouhlík.

Po žlutém turistickém značení jsem se s děvčaty vydala na křižovatku u Vysoké, odkud jsme autobusem MHD dojely na jihlavské náměstí a z něj pěšky doťapaly do cíle.
Podívejte se na mapu trasy:

Z Jihlavy na Starou plovárnu, do Sasova a Ráje, z Rančířova stále po modré značce na Okrouhlík, odtud po žlutém značení na rozcestí u Vysoké, z jihlavského náměstí do cíle v budově Tesly.

Do příjezdu autobusu jsme měly dost času – při pohledu na louku plnou rozkvetlých pampelišek mě holčičky požádaly, ať je naučím plést věnečky. Hrklo ve mně – umím to ještě? Zkusila jsem a oddychla si – to se asi nezapomíná 🙂
A tak jsme ten čas čekání smysluplně, ale pro turisty neobvykle, využily, Ája i Týnka byly z nové činnosti nadšené a rozhodly se upletené věnečky darovat Milušce.

Při čekání na autobus MHD se děvčata naučila plést věnečky z pampelišek.
Rozkvetlá jarní louka poskytla dostatek materiálu pro tvoření vonících vílích ozdob.
Víly věnce vily.
Poté, co zajel autobus do Vysoké a Popic, vrátil se na tuto křižovatku a zavezl nás do Jihlavy.

Uchování křehkých květinových věnečků nebylo až tak snadné, ale všechny jsme se snažily, aby je Míla dostala v co nejlepším stavu. 🙂

Tak jsme došly! 🙂 Foto F. Janeček
Krásný a cenný diplom z jubilejního 40. ročníku putování s Tesláckým šotkem.

Pořadatelé byli šťastní, že pěšáci i cyklisté se při příchodu do cíle usmívali – počasí podpořilo úspěch akce – jistě se dá říct, že 130 účastníků prožilo hezký den!

Výborná část výboru pořádajícího turistického odboru 🙂
Pořadatelům z odboru KČT Tesla Jihlava se vydařila akce, která má už 40 let své stálé místo na turistické mapě Vysočiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*