Památný den sokolstva 2022

Pátek 7. října 2022

Letos slavili sokolové 160. výročí vzniku své organizace, proto byla pietní vzpomínka na členy, kteří položili život během 2. světové války rozsáhlejší, než běžně bývá – proběhla za přítomnosti všech složek sokolů i za široké účasti veřejnosti.
Od roku 2019 je 8. říjen vyhlášen Významným dnem České republiky – odkazuje k noci na 8. října 1941, kdy z rozkazu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha pozatýkalo gestapo sokolské funkcionáře, kteří byli uvězněni a deportováni do koncentračních táborů, z nichž se většina z nich nevrátila. Česká obec sokolská byla rozpuštěna a její majetek úředně zabaven. Tyto tragické události, stejně jako sokolské principy, si připomínali účastníci během celého dne v rodinném programu, který vrcholil v Parku Gustava Mahlera u jezírka, na němž nejmladší členové Sokola vypouštěli lodičky se sokolskými světly naděje.

Fotografie z JL 11. 10. 2022

Pietní akt v Parku Gustava Mahlera uvedl sokolský smíšený sbor Foerster zpěvem sokolské hymny Lví silou, poté promluvil starosta jihlavské jednoty Martin Zuzaňák, který vyzval současné sokoly k hrdosti na předchůdce – mohou se pyšnit tím, že Sokol nikdy neuhnul ze svých zásad.
Shromáždění bylo ukončeno minutou ticha a státní hymnou v podání sokolského pěveckého sboru řízeného sbormistrem Ing. Pavlem Bradou.

V roce 2014, kdy jsme se s Mirkem zúčastnili této akce v jihlavské sokolovně, vyfotil Mirek tabuli se jmény zavražděných zdejších sokolů – jsou ve článku Pietní vzpomínka na jihlavské sokoly.

Životní příběh Oldřicha Kociana, starosty Sokola a předsedy Klubu českých turistů v Humpolci, který byl 8. října 1941 zatčen na hradě Orlík, kde řídil vykopávky, a zemřel 16. března 1942 v Osvětimi, je zachycen ve článku z roku 2016 Oldřich Kocian byl uveden do síně slávy české turistiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*