Čistá Vysočina 2023

Úterý 11. dubna 2023

Podle data je jasné, že tento článek píšu až téměř po roce, loni jsem si našla přehršel „dobrých“ důvodů, proč to nejde. 🙁 Teď bych se ráda pokorně pokusila aspoň zaznamenat akce, které se dály. Tato byla jedna z nich, na pozvánce je vše, co třeba.

Cyklotrasu Jihlava – Třebíč – Raabs kolem řeky Jihlavy od hřbitova na jihlavské Kalvárii, kolem čistírny odpadních vod až do Malého Beranova turisté z odboru KČT Tesla uklízejí od roku 2013, tehdy už Kraj Vysočina organizoval 5. ročník Čisté Vysočiny – k „teslákům“ jsme se s Mirkem přidali a byli rádi, že nás „přivinuli“.
Fotografie mi poskytl František Janeček – děkuji. 🙂

Drobný déšť čističe-sběrače neodradil.
Tuto trasu uklízejí turisté už řadu let.

Dá se říct, že v současnosti jsou tu jen běžné odpadky od nepořádníků – pneumatiky, části nábytku a různé jiné odpady, které ekologičtí zvrhlíci nedokázali odnést, kam patří a házeli je do křoví a nepřístupných koutů, jsou už vysbírány a objevují se jen zřídka.

Práce je hotova, přestalo pršet! 🙂

Vytříděný odpad jsme nechali v pytlech na místech, která vedoucí vycházky oznámí příslušnému odboru Kraje Vysočina, aby mohly být odvezeny.

Kolem řeky Jihlavy se vracíme domů.

Z webu Kraje Vysočina jsem se dozvěděla, že 14. ročníku akce se zúčastnilo 30 tisíc dobrovolníků, kteří uklidili 66 tun odpadků.
Také je tam psáno, že akce začala v roce 2009 a od té doby se podařilo uklidit 1 100 tun odpadu.

Související články:
Čistá Vysočina 2015
Čistá Vysočina 2016
Čistá Vysočina 2022

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*