Rodinný den v Tesle

65 let výroby elektromechanických součástek a 45 let trvání odboru KČT Tesla Jihlava
Sobota 13. května 2023

Firma, založená v roce 1958, se v současnosti jmenuje Kolektor Tesla Jihlava s.r.o. a pracovala v ní většina turistů, kteří v roce 1978 založili Odbor turistiky při TJ Tesla Jihlava, dnes s názvem KČT, odbor Tesla Jihlava.
Tito turisté jsou mí dlouholetí přátelé a pozvali mě při příležitosti dvojích oslav na návštěvu nových prostor firmy, která sídlí v Hruškových Dvorech na okraji Jihlavy.

Vedení firmy vydalo brožuru, v níž si bývalí i současní zaměstnanci budou moci připomínat počátky závodu, úspěšnou výrobu a své spolupracovníky.

I já, jako absolutní neználek zdejší problematiky, jsem byla silně zaujatá, když jsme s odborným průvodcem procházeli řadu výrobních prostor a shlédli film o historii firmy – poprvé jsem uviděla v jiném světle věci, které mi slouží a já o jejich vzniku nemám ani ponětí – samozřejmě to zvýšilo můj obdiv k lidem, kteří něčemu takovému rozumějí, adresně mí přátelé-turisté. 🙂

Při vší úctě k významu firmy Tesla bylo pro mne nejdůležitějších 28 těch stránek, které v almanachu dostali k dispozici turisté. Předsedkyně odboru KČT Tesla Jihlava Ing. Míla Bradová a František Janeček, oba někdejší zaměstnanci Tesly, zveřejnili na nich historii, trvající už 45 let. A o tom, že je turistický odbor úspěšný, svědčí množství akcí – mnohé už s hodně vysokými pořadovými čísly – které vedení odboru pořádá pro své členy i pro veřejnost.

Titulní strana almanachu ke 45. výročí založení Klubu českých turistů, odboru Tesla Jihlava.
Poprvé držíme očekávaný almanach v rukách. Foto Iva Svobodová.

Míla napsala čtivé odstavce o jednotlivých akcích, které odbor během minulých desetiletí uspořádal, a spolu s Františkem k tomu vybrali fotografie, dokumentující tuto činnost – celek je nádherný – vypovídá o aktivitách odboru a jeho zapojení do života firmy i města.

Samozřejmě, že při této slavnostní příležitosti vytvořilo studio BRAJA film o práci turistického odboru čítajícího 74 členů, kteří cítí sounáležitost s firmou a váží si její finanční podpory.

V místnosti, kde byla výstava firemních fotografií, měli i turisté prostor pro prezentaci tiskovin a fotografií, dokumentujících činnost odboru. Mí přátelé se tu potkávali s mnoha bývalými spolupracovníky a užívali si té možnosti.

Výstavka z aktivit turistického odboru Tesla Jihlava. Foto Iva.
Část výstavních prostor, kde se setkávali účastníci Rodinného dne. Foto Iva.

Já jako naprostý cizinec jsem se na vše dívala jiným úhlem pohledu, ale po svém způsobu jsem tu prožila příjemné a hlavně poučné hodiny.

Dnes byl hodně deštivý den, foukal silný vítr, proto jsme se příliš nezdržovali pod stany, které pořadatelé uchystali pro návštěvníky – bylo tu k dostání občerstvení a probíhal i kulturní program – vše, co jsme očekávali, dostali jsme už při prohlídce v budovách firmy Kolektor.

Myslím, že právě teď je vhodné připomenout minulé oslavy:
Slavnostní setkání u příležitosti 40. výročí založení Klubu českých turistů Tesla Jihlava
Vernisáž výstavy Klubu českých turistů Tesla Jihlava 2018

2 odpovědi na “Rodinný den v Tesle”

  1. Jó, Tesla! Tolik vzpomínek se mi dere do hlavy. Ne že bych chtěla vychvalovat 80. léta minulého století, ale díky kamarádům a v pravém slova smyslu přátelům, tj. kolegům z Tesly to byly roky naplněné společnými zážitky v přírodě na turistických akcích, při sportovních aktivitách i při sázení stromků (dnes již ve valné většině bohužel padlých za oběť kůrovci). V 90. letech jsme se z Tesly většinou rozběhli do jiných firem a úřadů, ti odvážnější začali podnikat. Ale vždy nás zpět pod křídla Tesly (ať už se jmenovala jakkoli) vrátila turistika a toho si hodně cením.

    1. Srdečně děkuji za krásný komentář přibližující historii turistiky v jihlavské Tesle! A věřím, že zdejší turisté mají před sebou dobrou budoucnost, v níž i já, jako miniaturní kolečko, si nadále udržím své místo. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*