Jarní koncerty v Petrkově

Procházka v zahradě k nim samozřejmě patří 🙂
Sobota 2. března 2024
Sobota 16. března 2024

Návštěva Petrkova se dá pokládat za odměnu – letos zjara jsme si ji s Ivou dopřály hned dvakrát. V programu nás zaujal koncert při příležitosti 60. výročí úmrtí básnířky Suzanne Renaudové (30. 9. 1889 Lyon – 21. 1. 1964 Havlíčkův Brod).

Poprvé jsme měly možnost prožít koncert v tzv. modrém pokoji, což býval obývací pokoj rodiny Reynkových.
Všechny fotografie, zařazené v tomto článku, pořídila Iva Svobodová, děkuji za ně. 🙂

Koncert se konal v modrém pokoji rodiny Reynkových – od Daniela a Jiřího Reynkových jsme se s Mirkem dozvěděli, že výmalba pokoje pochází z doby nabytí zámku jejich rodinou, což bylo v roce 1866.
Účinkující v Petrkově.

Na programu byla díla Johanna Sebastiana Bacha, Jana Křtitele Vaňhala, Georga Friedricha Händela, Antonia Vivaldiho a Wolfganga Amadea Mozarta.
Při úvodních slovech se posluchači dozvěděli, že na konci 18. století vzniklo ve Vídni prestižní smyčcové kvarteto, jehož složení můžeme považovat za soubor velikánů – Karl Ditters von Dittersdorf – první housle, Joseph Haydn – druhé housle, Wolfgang Amadeus Mozart – viola a Jan Křtitel Vaňhal – violoncello.

Nebylo by možné nezajít do zahrady, kterou všichni členové rodiny Reynkových považovali za životně důležité místo – Bohuslav Reynek rád pracoval v tichu altánu, Suzanne Renaudová odpočívala pod větvemi starých velikánů na lavičce, ve všech ročních obdobích obklopené květinami a vzácnými dřevinami, které syn Jiří objednával i ze zahraničních katalogů a pečlivě pěstoval.

Na začátku března už sněženky zdobily zahradu.
V rozlehlé zahradě je ještě hodně práce, ale pokroky po dlouhé době neúdržby už jsou znatelné.
Bohuslav Reynek, syn Daniel a Suzanne Renaudová před zahradním altánkem na konci 50. let 20. století – fotografie z brožury vydané Česko-francouzským kulturním centrem Petrkov.
Výstava fotografií Daniela Reynka v altánu na jaře 2024.
Javor byl zasazen při narození Bohuslava Reynka (31. května 1892).
Několik věkovitých stromů muselo být kvůli špatnému stavu ze zahrady odstraněno.

Nelze se nezmínit o možnosti vybraného občerstvení v zámecké minikavárničce – čerstvě upečené moučníky a obložené, doma pečené housky, i jiné dobroty jsou nadstavbou zdejších výjimečných prožitků.

Po čtrnácti dnech příznivé okolnosti dovolily další návštěvu.

Je skvělé, že zájemci si mohou předem zajistit místa na koncert, což jsme s Ivou samozřejmě učinily, protože návštěvnost je stabilně vysoká.

Tento koncert se konal v prostorné chodbě petrkovského zámečku.

Je jasné, že jsme před ním prošly zahradu a zjistily, že rozkvetly další jarní kytky.

Procházka kultovní zahradou u petrkovského zámečku.
Protiklady.

Rády využíváme toho, že doprava do Petrkova je z Jihlavy možná i linkovým autobusem – přesně vyhovuje našim potřebám – po 14. hodině z Jihlavy, po 17. hodině odjezd z Petrkova. A někdy ještě stihneme kratičkou prohlídku obce, která úředně spadá pod asi 2 km vzdálenou Lípu. Ten název připomíná i torzo věkovitého stromu nedaleko petrkovského zámečku.

Torzo památné lípy v Petrkově – jedna větev stromu, který prý byl zasazen při vzniku zámeckého parku a je tedy asi 400 let starý, je stále živá.

Lípa, která pamatuje dobu třicetileté války, je vykotlaná, ale ošetřená a opatřená stříškou, tedy v nejlepším nyní možném stavu. Ochrana nad stromem byla vyhlášena v květnu 1999 – oficiální zdůvodnění zní: z důvodu unikátního stáří dřeviny, které je „kmetského věku“ s vysokou přírodovědnou, krajinářskou a estetickou hodnotou.

Iva vyfotila i obecní kapličku sv. Václava, postavenou v roce 1940 na místě původní zvoničky – oba zvony byly zabaveny pro účely I. a II. světové války.

Kaple sv. Václava v Petrkově.

Související články:
Znovu u Reynků v Petrkově!
Petrkov č. 13: zahrada + dům = kulturní centrum
Jarní neděle v Petrkově

Jedna odpověď na “Jarní koncerty v Petrkově”

  1. Jo, u Reynků v Petrkově je to vždy za odměnu. A nebylo tam v minulosti vždy tak idylicky. Věřme ale, že zámeček čekají už jen a jen lepší časy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*