Z Onšovic k Sedlické přehradě a Želivce

Krátká, ale obsahově významná vycházka s průvodcem Ing. Pavlem Jenčem, členem KČT Tesla Jihlava
Středa 31. května 2023

Odjeli jsme ve 12 hodin z Jihlavy autobusem do Humpolce, tam přestoupili na autobus do Onšovic, kde byl start vycházky asi 6 km dlouhé, tedy pohodové a povídací.
Když teď, téměř po roce zveřejňuji článek, zjišťuji, že mi nikdo z 8 účastníků komorního setkání v přírodě neposlal tehdy fotografie. Musím tedy odkázat na minulé setkání v roce 2020 – účastníci byli téměř titíž, tedy skalní příznivci a obdivovatelé kraje, jehož páteří a ozdobou je řeka Želivka.

Z Onšovic jsme se vydali podle pokynů vedoucího po neznačené cestě kolem Onšovského potoka, u Hrobského mlýna překročili Jankovský potok, který teče ze směru od Kletečné a spolu s Hejlovkou, která sbírá vody z Pelhřimovska, vytvářejí vodní nádrž Sedlice. Kolem jankovského ramene přehrady jsme došli na hráz, kde se vody celého kraje setkávají v nádrži, z níž vytéká Želivka. Po průtoku Sedlickou hydroelektrárnou přijme řeka v městečku Želivě vody Trnávky, zmohutní a vznikne vodní nádrž Švihov.
Takže jsme se vlastně dneska dotýkali břehů velmi důležitých vod pro celou českou kotlinu.

Přehrady na Želivce – jak jsme objevili vody tohoto kraje.

Bylo krásně, cestou jsme si povídali, nespěchali, užívali si. Pan Jenč měl spočítáno, kolik času potřebujeme, abychom mohli odjet autobusem, který má zastávku u hráze Sedlické přehrady – přijel v 16.52, odjeli jsme do Humpolce a tam vzápětí přestoupili do autobusu na Jihlavu. Doma jsem byla kolem sedmé večer – pohodový den.
Rekapitulace trasy:

Z Onšovic k zeleně značené turistické trase, kolem jankovského ramene vodní nádrže Sedlice na hráz přehrady k autobusu do Humpolce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*