Čistá Vysočina 2024

Středa 17. dubna 2024

Již po několikáté se náš odbor KČT Tesla Jihlava zapojí do akce ČISTÁ VYSOČINA, kterou vyhlašuje Kraj Vysočina s cílem uklidit naše město od odpadků a jiných nečistot, které zanechávají neukáznění spoluobčané.
Zveme vás proto ve středu 17. dubna 2024 ve 13 hodin ke vstupní bráně hřbitova Na Kalvárii – pytle a reflexní vesty budou zajištěny, nezapomeňte si však vzít pracovní rukavice a pevnou obuv.
Za KČT, odbor Tesla Jihlava se na vás těší: Lída Březinová a Míla Bradová

Samozřejmě jsem ráda přijala pozvání od kamarádů.
Teprve na začátku března jsem zařadila na web článek o akci, která proběhla v roce 2023. Letošní úklid proběhl v podstatě stejně, změnili se jen aktéři a počasí. 🙂 Dnes studený vítr cloumal Vysočinou, po minulých krásných jarních dnech jsme se obtížně přizpůsobovali navrácené zimě.Jak uvádím vždycky, cyklotrasu Jihlava – Třebíč – Raabs kolem řeky Jihlavy od hřbitova na jihlavské Kalvárii, kolem čistírny odpadních vod až do Malého Beranova turisté z odboru KČT Tesla uklízejí od roku 2013, letos se zúčastnilo 13 sběračů.

Ve článcích z jednotlivých let (odkazy na ně jsou ve zprávě z roku 2023) je dobře vidět, jak postupně každým rokem je trasa čistější a odpadu v pytlích méně – je možné, že se nepořádníci poučili?
Radost jsme ale neměli z místa, kde se v září 2022 ve stráni nad řekou Jihlavou slavnostně otevřela obnovená studánka Pod školou. Nejenže všude nastláno plno odpadků, ale stůl i lavičky popsané, cedulky ukradené, výtoková trubka urvaná…
A to sem členové odboru Tesla průběžně chodí uklízet. Ach jo!

U studánky Pod školou byl velký nepořádek, lidé tu dělají oheň a odpadky neuklízejí.

Dokončili jsme dílo, závěrem vznikla fotografie do archivu – je ve stejných místech jako vždycky, všimněte si zcela jiného vzhledu krajiny po vykácení lesa.

Fotografie z archivu odboru KČT Tesla Jihlava.

Jedna odpověď na “Čistá Vysočina 2024”

  1. Kéž by se čistota ve městě opravdu zlepšovala! Vždyť stačí jen nebýt „čuňata“ – všude je možnost, jak odpad (když už musel vzniknout) smysluplně třídit a likvidovat. Já se kromě těchto našich „káčéťátských“ úklidových akcí zapojuji do zkrášlování svého okolí pokaždé, když jdu do práce nebo kolem našeho venkovského bydliště. Člověku to hlava fakt nebere, když vidí, čeho jsou lidi schopni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*