Putování ke kapli sv. Antonína na Rounku

Zimní vycházka s Ivou Svobodovou z KČT Tesla Jihlava
28. prosince 2013

Iva Svobodová z KČT Tesla Jihlava měla dobrý důvod, proč zvolit za cíl tradiční zimní vycházky právě kapli sv. Antonína na Rounku. Chtěla účastníkům, kteří viděli kapličku při loňském výšlapu (M+M Svatošovi – Zimní putování na Horu Svatého Antonína) ukázat, jak prokoukla po opravách probíhajících v létě 2013.
Iva, nadšená a zvídavá turistka, je totiž členkou zastupitelstva obce Vyskytná nad Jihlavou, do jejíhož katastru kaple patří, a byla mezi těmi občany, kteří vyvinuli značné úsilí, aby se tento historický objekt zaskvěl v původní kráse.

A tak bylo jasné, že budeme mezi pochodníky a obdivovateli. Z propozic výšlapu vyplývalo, že k cíli dojdeme jinou cestou než loni – sraz účastníků byl na Masarykově náměstí v Jihlavě, kam jsme z Bedřichova capali přes Jánský kopeček pěšky, a Mirek, ačkoliv dnes měl sebou pouze ščudlu, využil cestou příležitosti udělat obrázek kostelíka sv. Jana Křtitele, v jiných ročních dobách skrytého ve staletém stromoví.

Krásné, skoro jarní počasí vylákalo na turistickou akci asi šedesát účastníků a Iva měla na náměstí radostnou vítací čtvrthodinku 🙂

V 11:55 jsme odjížděli městským autobusem po lince do Vysoké,

kde Iva zopakovala účastníkům propozice vycházky, která zpočátku vede po žlutě značené cestě kolem hosovské hájenky k Rantířovu, pak už neznačenou cestou ke kapli.

Trasa: Vysoká ŽTZ – hájenka Hosov – Rantířov ČTZ – neznačenou cestou Starý Rounek – Rounek – kaple – vrcholek Hory Svatého Antonína – Rantířov

Úsek žlutě značené cesty od hosovské hájenky do Rantířova jsme před dvěma roky obnovovali (M+M Svatošovi – Rantířov – hájenka Hosov), a tak jsme dneska provedli kontrolu způsobilosti značení 🙂 – zjistili jsme, že jeden z instalovaných kolíků se šipkou z trasy zmizel…
Cestou jsme se potěšili pozorností pořadatelů – na rozcestí umístili „vítací plakát“ – kéž by jejich vstřícnost byla nakažlivá!

Historii kaple sv. Antonína jsme podrobně popsali v minulých článcích, dodejme jen zajímavost, že mříž vstupních dveří zhotovil v roce 1908 Gustav Krum, otec významného jihlavského malíře stejného jména, jehož obrazy zdobí mimo jiné i Primátorský salonek jihlavské radnice. (M+M Svatošovi – Za posledním puchýřem do Humpolce).

Kaple se před námi objevila svěží a mladistvá ve vlídném zeleném lese.

Nejvýraznější viditelná změna je kromě nové fasády na střeše – dosavadní plechová krytina byla nahrazena šindelem a tím objekt nabyl původního vzhledu.

Při rekonstrukci bylo provedeno kompletní odvlhčení stavby a vyměněny shnilé trámy střešní konstrukce – celkové náklady se prý pohybovaly kolem 530 000 Kč.

Opravy oltáře a vnitřních fresek plánuje obec Vyskytná pro budoucnost – k tomu přejeme dostatek sil a minimálně tak dobrý výsledek jako v první etapě prací. 🙂

Podíváte-li se na mapku, zjistíte, že po staré pelhřimovské cestě kolem kapličky nevede dosud značená turistická trasa – a to je právě další postupný krok, který Iva činí – požádala příslušné značkařské pracovníky oblasti KČT Vysočina o zařazení této lokality do sítě značených cest tak, aby trasa umožnila i těm, kteří neznají tento terén, přístup k zajímavému turistickému cíli.

Iva nám se svými „tesláckými“ spolupořadateli předala pamětní Účastnické listy a nabídla možnost v rámci celostátní akce Vystup na svůj vrchol přispět na výstavbu turistické Bezručovy chaty na Lysé hoře (vybralo se 920 Kč!) a pak vystoupit na kótu 629 metrů, pojmenovanou Hora Svatého Antonína.

Po „tiskovce“ v rantířovské restauraci nás pozval kamarád Pepa Varhaník, člen KČT Bedřichov, k prohlídce historického betlému, který každý rok staví na verandě svého domu v Rantířově. Rádi jsme pozvání využili, bohužel jen na skok před odjezdem vlaku, a tak zařadím alespoň dokumentární obrázky vzácných starých figurek, které nám – na rozdíl od přírody – připomněly, že je vlastně vánoční čas. 🙂

Krokoměr ukázal na konci zážitkového dne 13 kilometrů, stejně jako včera, když jsme po neznačených lesních cestách prošli okolí Jihlavy přes Stříbrný Dvůr směrem na Smrčnou.

Chcete-li si přečíst, kde jsme s KČT Tesla Jihlava byli na zimních vycházkách, podívejte se na články: M+M Svatošovi – Vánoční vycházka 2007Havlíčkův Brod a okolí 2008Dobronín – Rytířsko 2009Třešť a okolí 2010Dolní Smrčné – Bítovčice 2011; odkaz na loňskou vycházku je na začátku článku. 🙂

Historii kapličky sv. Antonína na Rounku připomenou články: M+M Svatošovi – Svatý Valentýn 2008Svatý Valentýn 2010Svatý Valentýn 2012.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*