Teslácký šotek

34. ročník turistického pochodu a cyklojízdy pořádaný odborem KČT Tesla Jihlava
24. května 2014

S účastným porozuměním jsem v pátek před startem myslela během bouřky a dlouhotrvajícího lijáku na pořadatele – chudáci šotci, jestli se ti čerti do zítřka konečně neožení… Nazítří se však vylouplo pěkné svěží ráno a pak hezký den, pro turistiku jako stvořený, a pochodníci i cyklisti, mladí i „zkušení“ se rozběhli a rozjeli do okolí Jihlavy, aby si na konci dne zasloužili tradiční koblížek pro okamžitou spotřebu a excelentní účastnický list pro paměť budoucí.

Všechno šlapalo a klapalo jak mělo – předsedkyně KČT Tesla Jihlava Ing. Míla Bradová napsala po skončení akce následující hodnotící zprávu, kterou zde s jejím svolením zveřejňuji:

V sobotu 24. května 2014 uspořádali turisté z KČT Tesla Jihlava 34. ročník turistického pochodu a cyklojízdy Teslácký šotek. Na start se tentokrát dostavilo celkem 136 turistů (82 pěších, 41 cykloturistů a 13 pořadatelů).

Pro pěšáky bylo nachystáno šest tras v délkách od 12 do 43 km, které vedly z Jihlavy po modré turistické značce k rybníku Okrouhlíku a po zelené turistické značce přes vrchol Větrník zpět do Jihlavy. Delší trasy vedly z Okrouhlíku po žluté značce po tzv. Jihlavském turistickém okruhu, ale také po modré značce do Kostelce a po zelené na Čeřínek.

Na Okrouhlíku proběhla instruktáž o značení turistických tras v České republice včetně praktické ukázky malování turistických značek.

Každý si mohl zkusit namalovat turistickou značku, a že to není úplně jednoduché, bylo pro některé překvapivým zjištěním.

Turisté se vždy na toto stanoviště velmi těší.

Klub českých turistů značí trasy pro veřejnost již 125 let! Letos si toto důležité výročí připomněl otevřením repliky první turistické trasy v oblasti Svatojánských proudů nedaleko Štěchovic.

Cyklistické trasy – v délkách od 17 do 75 km s četnými výhledy, byly po podrobném průzkumu vytyčeny jižním směrem od Jihlavy, z bezpečnostních důvodů vedly výhradně po značených cyklotrasách a méně frekventovaných silnicích či cestách. Účastníci obdrželi na startu od pořadatelů mapku s podrobným popisem tras, čímž bylo zamezeno zbytečnému kufrování.

Po páteční večerní bouřce a vydatném dešti byl terén v některých úsecích tras velmi obtížný. Jeden toulavý kočárek se však na start Tesláckého šotka přece jenom dostavil, vezla se v něm nejmladší účastnice Hanička Šteflová z Olešné, narozená v roce 2013.

Turisté po zdárném absolvování tras navštívili také Zoologickou zahradu v Jihlavě se kterou KČT Tesla Jihlava již řadu let úspěšně spolupracuje, a ocenili, jak se zahrada neustále proměňuje a vzkvétá, zaujal je právě probíhající výcvik dravců a nový pavilon pro žirafy.

Teslácký šotek byl letos pořádán v rámci seriálu turistických akcí Vystup na svůj vrchol! Jedná se o tříletý cyklus akcí, kterým KČT podporuje výstavbu Bezručovy turistické chaty na Lysé hoře v Beskydech. Odbory a oblasti pořádají akce s výstupem na některý z vrcholů ve svém okolí a účastníci přispějí na stavbu Bezručovy turistické chaty částkou 10 Kč v rámci startovného. Vrcholy jsou zařazeny do čtyř kategorií, ke každému vrcholu náleží jedno razítko, existuje také speciální záznamník pro sběr razítek.  Na Tesláckém šotkovi byl takovým vrcholem nenápadný Větrník s nadmořskou výškou 570 m.
Na stavbu Bezručovy chaty odeslali pořadatelé Tesláckého šotka částku 1400 Kč.

Zbývá jen dodat, že my jsme se rozhodli pro „cyklošotkování“ na trase 42 kilometrů, ale se všemi kličkami, obloučky, zajížďkami a objížďkami jsme měli v cíli na tachometru 56 km a ještě nám jich několik cestou domů přibylo. 🙂 Jeli jsme v šestičlenné skupince cyklistů z našeho odboru KČT Čeřínek a všichni jsme se shodli, že pořadatelé navrhli trasu velice atraktivní – po zastavení na Okrouhlíku, odkud jsme se nemohli kvůli stálému přílivu známých pochodníků a cyklistů vůbec odhodlat odjet, jsme měli další pauzu v Popicích, kde nás zaujala zahrada, v níž si každý našel něco k obdivování.

Pokračovali jsme přes Vílanec a Cerekvičku do Uhřínovic a Komárovic, pak ze Svatoslavi dolů do Luk, stále po cyklotrase č. 5215, stále členitou krajinou s bohatou nabídkou výhledů.

Na „městečku“ v Lukách jsme po obdržení razítka od Libušky a Ivana Bohatých do putovního listu poseděli na zahrádce hospody, po otevření cyklostezky z Jihlavy do Raabs hojně navštěvované a oblíbené projíždějícími cyklisty.

Posledních 12 kilometrů vedla cesta kolem řeky Jihlavy – mnohokrát jsme tudy jeli, vždycky potěšila! V cíli jsme slupli koblížek, zúčastnili se losování o ceny (bez kladného výsledku :-))

a obdrželi nápady a květy hýřící pamětní list.

Kdo by si chtěl navíc udělat výlet do historie Tesláckého šotka za posledních šest let, ať neváhá vstoupit do článků M+M Svatošových: 201320122011201020092008.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*