Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech

25. ročník turistické akce pořádal Klub českých turistů Tesla Jihlava
Pátek 12. září 2014

Využívám laskavosti předsedkyně pořádajícího odboru a zařazuji její zprávu o konání výroční vycházky naším městem, při níž máme čas (a vlastně i zadání) prohlídnout si památky, kolem nichž chodíme většinou nevšímavě a ony trpělivě čekají, že jednou v roce… 🙂

Deštivé počasí sužuje již několik dní celou Vysočinu. Přeplněná koryta potoků a řek  signalizují stav málem povodňový. Od pátečního rána hleděli pořadatelé z KČT Tesla Jihlava s obavou k zamračené obloze. Vše pro konání tradiční turistické akce Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech je nachystáno, jen aby přestalo pršet.

Letos totiž zajištění pochodu nebylo vůbec jednoduché. Start a cíl akce byl v časovém předstihu domluven v Jihlavě na nádvoří Hrádku v lesoparku Heulos. Akce zde měla od roku 2000 vždy výborné zázemí. Den před konáním pochodu však provozovatel Hrádku sdělil, že prostory neposkytne. Start se však již jinam přeložit nedal, informace o místě konání proběhla v médiích, propozice byly rozeslány. Rozhodnuto tedy odstartovat z volné plochy parku Heulos a použít stan jako nutnou střechu nad hlavou, když tak vytrvale prší.

přátelé a známí se potkávají na startu; foto F. Janeček

start pochodu v parku před hrádkem; www.svatosi.cz

Pro cíl je ale také třeba mít střechu nad hlavou a tady velmi vstřícně pomohl Magistrát města Jihlavy, který ochotně poskytl zastřešené podium na parkánu u brány Matky Boží. Opékání špekáčků na ohýnku však uprostřed města nepřipadalo v úvahu, a proto pořadatelé nabídli účastníkům tatranky.

pořadatelé mají vše dopodrobna promyšlené; foto F. Janeček

část pořadatelského týmu; www.svatosi.cz

Vymyslet trasu po Jihlavě a okolí, která by měřila 7 nebo 15 km a procházela v blízkosti městských historických památek byl další oříšek k rozlousknutí. Kvůli opravám a revitalizacím je totiž v Jihlavě řada míst a cest z bezpečnostních důvodů uzavřena.

info pro pochodníky

Nakonec se podařilo vymyslet atraktivní trasy po vlastním značení, které představují bílé sovy, a vznikla dokonce i trasa schůdná pro kočárky.

pochod Noční Jihlavou má své stálé příznivce, kteří přivádějí své následovníky; www.svatosi.cz

Jubilejního 25. ročníku Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech se zúčastnilo celkem 151 turistů, o něž se vzorně postaral tým 20 pořadatelů-členů KČT Tesla Jihlava v modrých tričkách. Trasy 5, 7 a 15 km se líbily a měly kladný ohlas.
Cíl na parkáně, kde jediným osvětlením byly svíčky, měl tajemný nádech. Děti se mohly těšit z přítomnosti Bílé paní, která rozdávala nejenom úsměvy, ale také sladkosti.

Bílá paní naděluje cukrovinky; foto F. Janeček

V cíli všichni obdrželi vkusný diplom a silikonový náramek propagující hlavní činnost KČT – značení turistických tras. Náramky jsou proto ve čtyřech barvách – červená, modrá, zelená a žlutá – stejně jako turistické značky, které malují vyškolení značkaři z Klubu českých turistů již rovných 125 let.

bezkonkurenční pamětní list

Poděkování pořadatelů patří sponzorům a strážníkům Městské policie Jihlava.  Výborně spolupracoval i sv. Petr, protože páteční večer se obešel bez deště, jenom drobně mrholilo.

                                                              Ing. Míla Bradová, předsedkyně KČT Tesla Jihlava

Související články:

M+M Svatošovi – Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2013,
Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2012,
Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2011,
Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2010,
Kolem noční Jihlavy 2009,
Kolem noční Jihlavy 2008,
Všední dny? 2007.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*