Jarní Vysočinou 2015

35. ročník turistického pochodu
Neděle 29. března 2015

Nedělní část dvoudenního pochodu Jarní Vysočinou nebereme jako turistický výšlap, ale jako vycházku v okolí Havlíčkova Brodu – nejinak tomu bylo 29. 3. 2015, kdy jsme se společně s Jitkou a Honzou Korbelovými dostavili ráno po deváté na start, který byl, stejně jako v letech předchozích, v budově městského úřadu V Rámech.

Popovídali jsme s Martinem Pluhařem, který už „odběhl“ pětadvacítku a chystal se domů, a pozdravili se s Mílou a Jardou Mikešovými ze Světlé nad Sázavou.

manželé Mikešovi právě přišli na start pochodu Jarní Vysočinou, Martin Pluhař už se vrátil z trasy dlouhé 25 km a dává si razítka do vandrbuchu; www.svatosi.cz

Rozhodli jsme se pro trasu, která byla v propozicích sobotních – dobře ji známe, mnohokrát jsme ji prošli – a leží na ní Pelestrovská hospůdka. 🙂

nedělní trasa vycházky Jarní Vysočinou - okruh z Havl. Brodu přes Knyk a Pelestrov zpět do Havl. Brodu 29.3.2015

V dnešním článku chceme zařadit dosud nepublikované informace a obrázky z trasy, ale hlavním sdělením je, že jaro už na Vysočinu opravdu dorazilo. 🙂
Zelená turistická značka nás vedla přes náměstí – při rekonstrukci před několika málo lety narazili dělníci na středověkou kamennou studnu a při dalším průzkumu se ukázalo, že je 16 metrů hluboká.

středověká, 16 metrů hluboká kamenná studna na náměstí v Havlíčkově Brodě; www.svatosi.cz

Nedaleko studny je kašna se sochou Tritona, dílo Jana Václava Prchala z Jihlavy – povídá se, že kašnu musel na konci 18. století z trestu financovat pekař Koudela, neb prý šidil zákazníky na pečivu.

kašna se sochou Tritona

zrekonstruované brodské náměstí

věž kostela Nanebevzetí Panny Marie

Na velmi čestném a frekventovaném místě poblíž kostela je památník významnému rodákovi Vojtěchu Weidenhofferovi (1826–1901), poslanci Českého zemského sněmu.

památník významnému rodáku Vojtěchu Weidenhofferovi

Rodák z Německého Brodu byl úspěšným podnikatelem (průkopník škrobárenství ve městě, v roce 1869 zavedl v regionu jako první podnikatel parní stroj), politikem (místním i poslancem zemského sněmu) a osobností podílející se na mnoha projektech zlepšujících okolí města i život v něm (zasloužil se o rozvoj spolku Jasoň, spoluzaložil park Budoucnost).
Vojtěch Weidenhoffer si čtyřicet let psal deník (knižně vydán roku 2013), který se stal uceleným historickým svědectvím o době druhé poloviny 19. století.

V. Weidenhoffer byl podnikatel a poslanec Českého zemského sněmu

Pomník, jehož autorem je Jan Exnar, byl instalován v roce 1997.

Procházeli jsme brodským parkem Budoucnost, který založil v roce 1889 na ploše 25 hektarů Okrašlovací spolek – významnými body jsou barokní kostel Nejsvětější Trojice s blízkou trojbokou kaplí sv. Kříže.

kostel Nejsvětější Trojice a kaple sv. Kříže tvoří vstupní areál do parku Budoucnost

pamětní deska činovníkům Okrašlovacího spolku Budoucnost

parkem Budoucnost prochází zeleně značená turistická trasa

Parkem protéká Cihlářský potok, na kterém je několik rybníků.

fantazii se meze nekladou

Cesta ubíhala pohodově, jediný dramatický okamžik jsme zažili, když rytíř Mirek zachránil z úzké betonové nádržky žabku, která by se bez jeho pomoci nedokázala dostat ven.

zachráněná žabka-princezna

Na následujícím památníku je text: František Matoušek, lesní rada, 1868–1946, zasloužil se o pelestrovské lesy.

památník v pelestrovských lesích

V Pelestrovské hospůdce bylo milo a obsluhující se chovala, jakoby čekala právě na nás – předložila nám báječný nedělní oběd, po kterém jsme druhou půli cesty absolvovali v ještě větší duševní vyrovnanosti.  🙂

nevyčerpatelné podoby rybníků u Havlíčkova Brodu

Smutným momentem byla návštěva lomu, kde bylo 6. května 1945 zastřeleno osm lidí a pohřbeno ve dvou hrobech – stavujeme se tu vždycky – přečíst nahlas jejich jména a tak je na chvíli včlenit mezi živé…

hroby obětí zastřelených v lomu u Havlíčkova Brodu

6. května 1945 zde bylo Němci zastřeleno a pohřbeno osm lidí

Na okraji Havlíčkova Brodu, v části Rozkoš, býval dříve předměstský pivovar a výletní hostinec „Na Rozkoši“, který si ve svých studentských letech oblíbil Karel Havlíček Borovský – o tom nás informuje plechová cedule na fasádě domu, dnes přestavěného.

zde býval v časech K. H. Borovského pivovar a kostinec "Na Rozkoši"

Karel Havlíček Borovský (1821–1856) studoval od roku 1830 v Německém Brodě, nejprve na hlavní škole, pak na gymnáziu. Studenti se scházeli v hospodě „Na Rozkoši“, hráli karty a kuželky, Karel prý dobře zpíval při kytaře… 🙂

důkaz, že název akce Jarní Vysočinou je oprávněný

Radomír Dvořák, havlíčkobrodský sochař, vytvořil osobnosti, která dala jméno jejich Brodu, zajímavý pomník z jednoho a půl tisíce knih naskládaných na sebe do výšky dva a půl metru. Betonový odlitek z knih byl odhalen na břehu Sázavy při příležitosti 185. výročí narození Karla Havlíčka Borovského v parku nazvaném Havlíčkův Hydepark – kdo prý dokáže vylézt nahoru, může odtud povídat cokoli…

Radomír Dvořák - Havlíčkův Hydepark

Do cíle jsme se vraceli podél městského opevnění z první poloviny 14. století – tehdy byly vybudovány hradby se dvěma věžemi a čtyřmi baštami – jedna z nich se pyšní novou krytinou ze štípaného modřínu.

opravená bašta městského opevnění; www.svatosi.cz

kamenný mužíček odpočívající před městskou baštou; www.svatosi.cz

Užili jsme si krásnou neděli!

Související články o minulých ročnících pochodu Jarní Vysočinou a o Havlíčkově Brodě:

Jarní Vysočinou 2009,
Jarní Vysočinou 2011,
Jarní Vysočinou 2013,
Zahájení jarní turistické sezony v oblasti KČT Vysočina – Havlíčkův Brod 2010.

2 odpovědi na “Jarní Vysočinou 2015”

  1. Hurá! Dostal jsem se na stránky Svatošových mezi všechny ostatní zde uvedené velikány! Nehynoucí sláva mě nemine .-)

    (Tedy alespoň do té doby, co bude internet internetem .-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*