Novoroční výstup na Šacberk 2023

Neděle 1. ledna 2023

Nikdy jsem si nedávala novoroční předsevzetí, ale všechno je jednou poprvé, jak praví klasik. Přiznávám, že v roce 2023 jsem hrubě zameškala vkládání zpráv o turistických akcích na naše stránky a v tomto roce jsem odhodlaná k nápravě. Proto nedodržím posloupnost a budou se (doufám) objevovat články jak z minulého roku 2023, tak z letošního. Po krátké zprávě o Čtyřístkovém výstupu na Šacberk 2023 bude následovat povídání o ročníku 2024. Snažím se tak nezklamat přátele, kteří se občas spoléhají na data akcí, které jsme spolu absolvovali.

Po vyslechnutí novoročního státnického projevu předsedy senátu Miloše Vystrčila v televizi jsem se před půl druhou odpolední vydala na Šacberk.
Cestou jsem se potkala s mnoha známými turisty – bylo teplo, prý 13°C, takže lidé se celé odpoledne trousili na kopec nad Jihlavou, kde se konala nejen první vycházka tohoto roku, ale fungovala také sjezdovka na umělém sněhu.

Doklad o provozu sjezdovky 1. 1. 2023. Foto Iva Svobodová.

Byl to už 26. ročník akce KČT Tesla Jihlava a podle sdělení předsedkyně odboru Míly Bradové se zúčastnilo 170 lidí, kteří do sbírky na budování tras pro vozíčkáře přispěli částkou 6 888 Kč.

Torzo rozhledny na kopci Šacberku, kde je vždycky cíl hvězdicového pochodu. Foto Iva.
Vpravo Václav Plánka, jeden z pořadatelů akce. Foto Iva.
Iva Svobodová jako jedna z pořadatelek předala účastnici Věře Veselé novoroční čtyřlístek za finanční příspěvek do sbírky KČT. Foto Jiří Veselý.

Pro připomenutí vkládám článek z roku 2011, kde je uvedena pověst o Šacberku a povídání o významné osobnosti Jihlavy Václavu Kosmákovi, který v květnu 1859 jako student jihlavského německého gymnázia na Šacberku při majálesu poprvé uslyšel píseň Kde domov můj.
Na vrcholu Šacberku jsem se pozdravila se známými (což byli skoro všichni 🙂 ) a pak odešla na nedalekou lesní loučku za Mirkem, který nám zmizel z očí, ale rozhodně nezmizel z mysli a srdcí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*