Patnáctý hvězdicový výstup na Čeřínek – memoriál Františka Srdínka

V roce 2023 jsme oslavili 100. výročí existence chaty na Čeřínku a 110. výročí vzniku tzv. malé, původní chaty – obě jsou v majetku Klubu českých turistů Čeřínek Jihlava
Sobota 10. června 2023

V 7.35 přijeli předseda našeho odboru Jirka Veselý s manželkou Věrou, spolupořadatelkou Evou a naložili do auta mne, vanilkové rohlíčky, památeční likér Jeřabinka, něco šnapsu na přípitek výše zmíněných výročí a odjeli jsme na Čeřínek. Sotva jsme byli hotovi s přípravami, začali se objevovat na plošině před chatami turisté pěší i kolaři.
Registrace obnášela 30 Kč, pro turisty 20 Kč, děti 10 Kč. Všichni dostali hodně dobrou klobásku k opečení na ohni a cukrářské výrobky turistek našeho odboru – vše probíhalo jako loni, jako předloni a… prostě letos po patnácté! Což myslím, že není špatná vizitka odboru. 🙂

Vše je připravené k uvítání pochodníků. Foto Iva.
Členové odboru Čeřínek přicházejí do cíle. Foto Jiří Veselý.
Uvítání turistů v cíli. Foto Iva.

Někteří účastníci chtěli slyšet o historii zdejších turistických chat, tak jsem recitovala, též o 135. výročí založení KČT (11. 6. 1888), což je právě zítra, kdy se koná akce Stezka Českem, tedy obcházení republiky po hranicích – my se chystáme na Slavonicko, v roce 2022 jsme byli na Znojemsku (viz Stezka Českem 2022 ).

Historie chat KČT na Čeřínku: viz Pátý hvězdicový výstup na Čeřínek, 2013.

Měly jsme napečeno – Věra udělala perníkové květiny a mufiny s mandlovou turistickou značkou na vrcholku, Majka Sedláčková řezy kakaové, já jsem byla celý týden v Praze, kde jsme oslavovali 135. výročí založení KČT, proto jsem předem napekla vanilkové rohlíčky, aby se rozležely.

S láskou pečené. Foto Jirka.

Věra vytvořila pamětní list, každý účastník dostal také vzpomínkovou dřevěnou placku ke 100. výročí postavení turistické chaty na Čeřínku.

Pamětní známka k významnému výročí.

Turisté seděli u ohně, opékali špekáčky a plkali – panovalo tzv. turistické počasí, slunce nepálilo, bylo příjemně. Předpověď počasí však hlášena špatná – přeháňky, bouřky – naštěstí dopoledne nevyšla.
Ve 13.30 se zatáhlo a bylo jasné, že se spustí déšť – sotva jsme poklidili, začalo pršet. Konec výletování.
Celkem přišlo 60 lidí, 4 pořadatelé – inu, není to moc, ale akcí je hodně a u nás na Čeřínku se neděje nic, co už neznají, přišli opravdu jen skalní příznivci.

Alespoň jedenkrát v roce je dobré zajít na Čeřínek,připomenout si počátky turistiky na Jihlavsku a popovídat s přáteli. Foto Jirka.
Červnové setkání turistů na Čeřínku. Foto Jirka.
U ohně se setkali turisté z několika odborů na Vysočině. Foto Jirka.
Žádný pochodník neodmítne voňavou klobásku, kterou dostane v cíli jako odměnu. Foto Jirka.
Měli jsme štěstí, že počasí se pokazilo až odpoledne. Foto Jirka.
Cyklisté z odboru Čeřínek se vydávají na zpáteční cestu do Jihlavy. Foto Jirka.

Se známými turisty jsme si připili Jeřabinkou, kterou dostal Mirek od KrÚ Vysočina při odchodu do důchodu – 13. června by se Mirek dožil 75 let – připili jsme si na jeho památku, na Klub českých turistů, na chaty na Čeřínku a taky na zdraví nás všech. 🙂

Nakonec ještě dva zásadní obrázky:

Lípa, zasazená v roce 2020 ke 100. výročí založení KČT Čeřínek, se má čile k světu.
Deštivé odpoledne nic neubírá na historickém významu tohoto místa pro současné turisty.

Doma jsem odpočívala – pražské pochody byly náročné – ale zároveň jsem se chystala na zítřejší výšlap v okolí hradu Landštejna. 🙂

Související články:
Čtrnáctý hvězdicový výstup na Čeřínek 2022 – memoriál Františka Srdínka
Praha – 135. výročí založení Klubu českých turistů, 2023

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*