Čtrnáctý hvězdicový výstup na Čeřínek – memoriál Františka Srdínka

Sobota 18. června 2022

Letošní akce se v krásném letním dni zúčastnilo 98 pochodníků, kteří nám, pořadatelům, v cíli sdělovali, že si vybrali dobrou trasu, šli se svými kamarády a těšili se na Čeřínek. Co víc si můžeme přát? Každého příchozího jsme uvítali, předali pamětní list, obdarovali klobáskou k opečení a přidali buchty, bábovky či perníková srdíčka, která jsme napekly. Těšila nás dobrá pohoda vůkol.

Čas od 10. hodiny, kdy dorazili první příchozí, rychle ubíhal. Po poledni se do cíle přihrnuli turisté ze Znojma – 12ti kilometrovou trasu z Křemešníku na Čeřínek si dopřáli pro poznávání jihlavské části Vrchoviny, odpočinuli si s voňavým předkrmem u ohně a navštívili restauraci turistické chaty.

Do cíle se dostavili také turisté z Velkého Meziříčí a Českého Krumlova – stáli o to, dozvědět se něco o historii chat na Čeřínku i o počátcích jihlavské turistiky, která je s touto lokalitou těsně spojená. Ráda jsem jim o mém oblíbeném tématu povídala – byli zaujati.

Skupina členů našeho odboru přijela na Čeřínek na kolech, pochvalovali si dobré počasí, pojedli, popovídali a odfrčeli zpátky do Jihlavy.
Naše Ája jako mladá a nadějná turistka projevila přání zúčastnit se dnešní akce a přivítala, že ji místo mne, kterou zaměstnávaly pořadatelské povinnosti, vzali do své skupiny turisté z Tesly. Trasa na Čertův hrádek a vyprávění o turistice ji upoutaly – potěšilo mě, že jevila zájem.

Buchty byly do poslední rozebrány (což značí, že chutnaly), klobásky taktak vyšly (dostali jsme pochvalu za výběr), turistické materiály úspěšně rozdány (mapy a brožury jsou vždycky potřeba) – prostě pořadatelé Věra a Jiří Veselí, Jitka a Honza Korbelovi, Eva Kumštárová i já jsme byli náramně spokojeni!
A myslím, že účastníci nelitovali dne stráveného v Přírodním parku Čeřínek.

Zařadím fotografie, které, pokud není uvedeno jinak, mi poskytl Jiří Veselý, předseda našeho odboru KČT Čeřínek Jihlava.

Na Čeřínku je vše připraveno pro účastníky pochodu, kteří dorazí do cíle na plošinu u turistických chat.
Po zaregistrování u pořadatelů se účastníci scházeli u ohniště, kde opékali klobásky a povídali si s přáteli.
Manželé Veselí přichystali výstavku fotografií z činnosti odboru KČT Čeřínek Jihlava.
Účastníci, kteří dorazili do cíle, si na mapě ukazovali trasu výstupu na Čeřínek – zde Ája a František. Foto Míla Bradová.
Míla, František a Ája se vydali na Čertův hrádek, po návratu vyplnili přihlašovací lístek a zaregistrovali se v cíli.
Iva Svobodová, která se na Čeřínek vypravila z Vyskytné nad Jihlavou, vyfotila pořadatelky při práci.
Každý účastník si opekl klobásky, které po zaplacení startovného dostal od pořadatelů – byli jsme rádi, že chutnaly. Foto Iva.
Krásné letní počasí využili někteří účastníci pro cyklovýlet – členové KČT Čeřínek obvykle jezdí ve žlutých vestách.
Nejstaršími účastníky byli více než devadesátiletí manželé Milada a Luděk Zápotočtí, kteří se na Čeřínek dopravili autem a užívali si setkání s turistickými přáteli.
Po 12. hodině přišli do cíle turisté ze Znojma, kteří prošli trasu z Křemešníku na Čeřínek, což je 12 km krásnou členitou krajinou Českomoravské vrchoviny.
U ohně byla pohoda, turisté si vždycky mají o čem vyprávět. Foto Iva.
Krajina v okolí Čeřínku po kůrovcové kalamitě posledních let. Foto Iva.
Vzpomínka na dnešní den.

Související články:
František Srdínko, první předseda KČT Čeřínek
Zasazení lípy na Čeřínku a křest Sborníku je 100. výročí vzniku KČT Čeřínek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*