Novoroční výstup na Šacberk 2014

17. ročník, středa 1. ledna 2014

Každý z nás má vlastní představu o trávení prvního dne roku – do jisté míry je závislá na způsobu prožití Silvestra. Jsou lidé, kteří se na Nový rok už v 10 hodin ráno vydají na ornitologickou vycházku a užijí si nejen výkladu odborníků, ale na vlastní oči uvidí skorce vodního, jediného potápivého pěvce u nás. 🙂
Sleduji činnost jihlavských přátel ornitologů a vím od nich, jak byli letos odměněni – nejen, že uviděli ledňáčka, ale doslova naplnili název vycházky Hledáme skorce vodního – našli ho! Nejdřív prý ten „vodní kos“ posedával na kameni, pak se potápěl a hledal potravu pod hladinou – chodí při tom po dně a zobe stejně jako na souši – a vydrží pod vodou 30 vteřin na jedno nadechnutí!

Naše radost z výstupu na Šacberk nebyla sice tak intenzivní, ale zato jsme šli najisto. 🙂 Věděli jsme, koho potkáme, protože kádr novoročních pochodníků je za ta léta stabilní, a šli jsme si pro vlídné slovo a úsměv.

Pořadatelé z KČT Tesla rozšířili své služby – letos byli na vrcholu u torza rozhledny (vyhořela v roce 1940, zbyl jen kamenný osmiboký základ) celou hodinu – od 14:00 do 14:30 Iva Svobodová s Vaškem Plánkou, další půlhodinu tandem Míla Bradová a Lída Březinová – 169 účastníkům vydali diplomy, prodali všech 150 čtyřlístků, které měli k dispozici, a utržili za ně 3 930 Kč (sbírka na budování tras turistům-vozíčkářům). Ani pokladnička pro příspěvky na stavbu Bezručovy chaty na Lysé hoře nepřišla zkrátka…

Novoroční vycházka se vejde do deseti kilometrů, je to vlastně spíš společenské setkání, nejdříve v přírodě, pak někteří na chvíli v hospůdce.

Po silvestrovském sněhu už nebylo ani památky – sjezdovka vedoucí z vrcholku Šacberku do Zborné žila z umělého zasněžování.

Po všech vlastech českých se konají novoroční výstupy, ale jen některé jsou zařazené do akce Novoroční čtyřlístek (uskutečňuje se při nich sbírka na stavbu turistických tras pro vozíčkáře) – konkrétně jich 1. 1. 2014 probíhalo pětatřicet, šest už bylo uspořádáno v posledních dnech právě skončeného roku (viz M+M Svatošovi – Silvestr na Chrudimce 2013 a Silvestrovský výstup na Javořici 2013) a tři vzápětí po Novém roce. (Údaje jsou z Kalendáře turistických akcí v České republice 2014.)

Na Vysočině můžete koupit čtyřlístek (základní cena 20 Kč) na šesti místech – teď, když píšu článek, vím, že kromě Javořice a Šacberku, u nichž jsem už uvedla statistiky, vyšlapalo 165 účastníků ze Žďárska na Peperek (1 405 Kč), Třebíčští zdolali v počtu 85 Klučovskou horu (1 670 Kč), 112 turistů z Havlíčkova Brodu sestoupilo do údolí Doubravky (4 596 Kč) a také 150 hněvkovických tomíků přispělo na konto sbírky (2 045 Kč), tedy celkem 6 373 pochodníků na Vysočině darovalo během tří dnů ve prospěch svých kolegů, kteří používají jako jediný možný přesunový prostředek vozíček, 33 506 Kč!

Letošní vstřícné počasí umožnilo rodičům vzít sebou i docela malé děti, a tak potěšení bylo na obou stranách…

Sedmnáctý výstup na Šacberk skončil, pořadatelé z KČT Tesla Jihlava odvedli dobrou práci.

Přejeme všem hodně zdraví a samé zajímavé turistické cesty se sluncem nad hlavou i v duši. 🙂

Třeba najdete čas a chuť podívat se na průběh minulých ročníků: 2008,  2009,  2010,  2011,  2012,  2013.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*