Tradiční lednové putování do Ždírce 2023

Sobota 7. ledna 2023

Už druhý rok je toto putování do Ždírce u Jihlavy variantou tzv. Turisticko-tanečního vstupu do nového roku, pořádaného v původním formátu odborem KČT Čeřínek od roku 1995. Poslední taneční rej se po absolvování trasy do Ždírce konal v roce 2020, pak nás všechny zavřel v domovech covid, situace nejen u turistů, ale všude a skoro ve všem se změnila, proto jsme v roce 2022 uspořádali jen vycházku po známé trase, ale bez následné taneční zábavy.

Sešli jsme se v 10 hodin u hlavního nádraží, jehož okolí se opravuje. Celkem nás bylo 45 – z toho osm turistů z Třebíče, kteří zvolili start z Malého Beranova, osm dalších si zkrátilo cestu městským autobusem do Henčova.

Účastníci tradiční vycházky v Jihlavě před odchodem do Ždírce. Foto František Janeček.

Po přivítání účastníků předsedou odboru Jiřím Veselým jsem zopakovala popis trasy – tradičně po MTZ přes Henčov na Rytířsko, pak k Hladovému rybníku, kde odbočujeme ze značené turistické trasy a jdeme lesní cestou do obce Ždírec, což činí asi 14 km.
V cíli ve Ždírci jsme měli zamluvené občerstvení.

Na trasu se vydalo 45 turistů. Foto Věra Veselá.
Zastavení u Henčova na modře značené trase. Foto Iva Svobodová.

Cestu jsem zdolávala ve skupině čtyř přátel – Míla, Iva, František a Václav.

František zachytil naši skupinku nad Henčovem při výhledu na Jihlavu a přípitku na zdar turistického roku.
Krajina s rybníky nedaleko obce Měšín. Foto Iva.
U hotelu Rytířsko. Foto František.
Turistický směrovník ukazuje cestu, kterou jsme prošli, i trasu následující. Foto Iva.

V restauraci hotelu Rytířsko jsme si dali oběd, popovídali a pak šli dál.

Na tomto obrázku, který v Rytířsku pořídila Iva, je s námi František.
Letitá alej vede z Rytířska na křižovatku u Hladového rybníka. Foto Iva.

Bylo hezky, asi 5° C – přede dvěma dny hustě pršelo, takže cesty byly blátivější než ve středu 4. ledna, kdy jsme s Ivou dělaly průzkum trasy. Tehdy jsme vyšly v 9 hodin za slunečného počasí pěšky od nás do Ždírce a ve 13.15 se vrátily autobusem do Jihlavy.

Během dnešního 23. ročníku akce jsme s přáteli cestou zmiňovali příhody z jednotlivých ročníků – vzpomínali jsme na tanečnici s nádherným jménem Perla Orientu Janika el Sidow, která předvedla úžasné kreace, i na několikanásobná vystoupení oslnivých tanečníků akrobatického rokenrolu, tanečky dětí apod.

Nedaleko Ždírce jsme si před příchodem do cíle dopřáli poslední zastávku na trase.

Ve Ždírci jsme byli asi o půl čtvrté, odpočinuli si v místní hospůdce, přispěli příchozím koledníkům do Tříkrálové sbírky a před půl šestou odjeli linkovým autobusem do Jihlavy. Vydařený vzpomínkový den ve společnosti přátel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*