Turisté zvládli náročnou pěší trasu do Ždírce a společně vtančili do roku 2019

Skvělé vystoupení členů rokenrolového klubu Elvis Jihlava, půvabné tanečnice z Polné a veselí námořníci z Třebíče – takový program přichystali pořadatelé z KČT Čeřínek Jihlava pro účastníky tradiční turisticko-taneční akce.
5. ledna 2019

Přesně podle údaje v kalendáři turistických akcí a propozic na rozesílané pozvánce se zájemci o pěší putování do Ždírce začali scházet v sobotu před půl jednou po poledni u hlavního jihlavského nádraží. Je třeba dodat, že počasí toho dne si nezasluhovalo žádné pochvaly a předpověď neslibovala zlepšení, naopak… Těch více než dvacet pochodníků tedy byli srdnatí a odvážní jedinci! Když vlak od Třebíče přivezl tamní turisty, památečně jsme se vyfotili na tradičním místě a pak se milí tanečníci vydali mokrým sněhem, bičováni větrem a těžkými vločkami na 13 km dlouhou cestu do Ždírce.

turisté, kteří po absolvování 13 km dlouhé pěší trasy zasněženou krajinou vtančí do ždíreckého sálu; www.svatosi.cz

Někteří účastníci si zkrátili trasu tak, že dojeli vlakem do Stříteže, odkud jsou do Ždírce necelé čtyři kilometry, „pohodáři“ přijeli linkovým autobusem.
Věra a Jirka Veselí a my, obě auta naložená proviantem, jsme začali hned po příjezdu do kulturního domu ve Ždírci chystat vše pro řádné uvítání účastníků taneční zábavy. První turisticko-taneční akce na závěr roku se tu konala v roce 1995, několik jich proběhlo v jiných prostorách, ale od roku 2009 se tu scházíme pravidelně, dá se proto říct, že letošnímu setkání můžeme s velkou pravděpodobností přidělit číslo 21!

chůze cestami sněhem zasypanými si žádala lidi s horoucím turistickým srdcem; foto L. Tomáš
odvážné mužstvo vedli Jitka a Honza Korbelovi; foto L. Tomáš
odpočinek v závětří; foto J. Lakomý
vyhráli jsme – už je vidět střecha ždíreckého kulturního domu; foto L. Tomáš

Krátce po čtvrté hodině dorazili promočení, ale šťastní pochodníci do cíle a během pár minutek se proměnili v dokonalé tanečníky! Jsme šťastní, že stále existují turisté, kteří absolvují před tanečním rejem poměrně dlouhou zimní pěší trasu v limitované lhůtě – tak znělo původní zadání při vzniku akce – ale čas se zastavit nedá, pro část někdejších účastníků je to už velké sousto…

V ceně vstupenky bylo víno, výborné vanilkové věnečky a křehké cukroví s meruňkovou marmeládou, které dokáže udělat jen Věra Veselá, a samozřejmě večeře, pro niž zajeli Jirka s Mirkem do jihlavské restaurace Zezulkárna – čerstvě usmažené voňavé řízky chutnaly všem!

Sál se zaplnil, hudba hrála, v hospůdce bylo živo.

ve ždírecké hospodě jsou noví nájemci; www.svatosi.cz

I letos nás poctili svou návštěvou Tříkráloví koledníci ze Ždírce, kterým jsme za jejich kulturní vystoupení vkládali do kasiček peníze. Následující obrázky jsou i galerií účastníků.

Tříkráloví koledníci ze Ždírce; foto P. Fiala
kasičky koledníků se úspěšně plnily; www.svatosi.cz
v přísálí kulturního domu zpravidla sedávají bedřichovští a tesláčtí turisté; www.svatosi.cz
na svěžích turistech z Třebíče není vidět, že za sebou mají 13 km chůze sněhem za překonávání silného větru; www.svatosi.cz

Významným „tahákem“ této akce je vystoupení tanečníků akrobatického rokenrolu z klubu Elvis v Jihlavě – to, co předvádějí, je hodno vystoupení na nejlepších scénách – jsou skutečně úspěšní a v soutěžích se umisťují na předních místech – podívejte se na ně:

formace mladých tanečníků rokenrolu z Elvis klubu Jihlava; www.svatosi.cz
vystoupení děvčat nadchlo všechny přítomné; www.svatosi.cz
velice si ceníme toho, že nám mladí tanečníci z Elvis klubu už léta předvádějí svoje umění; www.svatosi.cz
děvčata mají za sebou úspěšná vystoupení na závodech v České republice i zahraničí; foto P. Fiala
sál burácí potleskem; www.svatosi.cz
zemská tíže nehraje u tohoto páru roli; www.svatosi.cz
akrobatický rokenrol patří k vrcholným uměleckým výkonům tanečníků Elvis klubu; www.svatosi.cz
shromáždění turisté jsou vděčnými diváky – během produkce tleskají a povzbuzují tanečníky; www.svatosi.cz
pár, který kráčel vzduchem; www.svatosi.cz
fotografové šíleli a lovili záběry nejodvážnějších figur; www.svatosi.cz
efektní závěr vystoupení tanečníků Elvis klubu Jihlava; www.svatosi.cz

Ještě se nám tajil dech z krkolomných rokenrolových sestav, když na sál vplula děvčata saténem oděná, s ladným držením těla a půvabnými pohyby – z Polné přijely orientální tanečnice, skupina mladších děvčat Yasminek a starších Latifek – též ozdobené nejvyššími tituly z republikových tanečních klání.
Děvčata se věnují moderním indickým tancům ve stylu Bollywood, které čerpají i z odlišných kultur, jejich precizní taneční pohyby mají symbolický význam – ale hlavně jsou krásné!

Mirek přečetl základní informace o tanečnicích, které právě nastupují – vidíme formaci mladších děvčat, Yasmine; foto L. Tomáš
děvčata předvedla indické tance s orientálními prvky; www.svatosi.cz
jemná hudba, krásné oděvy a skvělé provedení – tanečnice Yasmine se líbily; foto J. Lakomý
představují se Latifky, starší tanečnice; foto V. Veselá
podmanivá hudba a rytmus zaujaly všechny přítomné; foto P. Fiala
děvčata dokonale zacházela s hedvábnými vějíři; foto P. Fiala
vystoupení s vějíři bylo velmi efektní; foto P. Fiala
krásná děvčata s vějíři byla zlatým hřebem dnešního setkání turistů; foto P. Fiala
jako mávnutím kouzelného proutku se měnily taneční obrazy; foto P. Fiala
děvčata v bělostných závojích pocházejí z Polné a okolí; foto P. Fiala
půvabná děvčata, okouzlující hudba a rytmus – úspěch byl zaručen! ; foto P. Fiala
tanečnice sklidily obrovský aplaus; foto P. Fiala

Teď si dovolím krátký návrat do minulosti – v roce 2008 vystoupila s velkým úspěchem na plese ve ždíreckém sále orientální tanečnice Vendulka Pánková z Polné. Mirkovi se moc líbila a chtěl zajistit její vystoupení na turistické taneční zábavě v lednu 2009, ale kvůli jejímu zaneprázdnění se to nepodařilo.

orientální tanečnice ve ždíreckém sále v roce 2008
tanečnice Vendulka Pánková měla ve Ždírci velký úspěch

Na Vendulčinu radu se Mirek obrátil na jihlavskou tanečnici s poetickým jménem Perla orientu Janika El Sidow, která užaslým turistům předvedla 3. ledna 2009 perfektní show.

„Perla orientu“ tančila turistům ve Ždírci roku 2009 ; www.svatosi.cz

Posledním bodem programu bylo rozdováděné vystoupení třebíčských turistů, tentokrát na téma Veselí námořníci – jako vždycky umocnili dobrou náladu, která panovala vůkol – obdivujeme jejich invenci a výdrž, kdo někdy připravoval podobné vystoupení, dobře ví, co to obnáší…

na parket nastupují námořníci z Třebíče se svým elegantním kapitánem; foto archiv KČT Třebíč
– turisté z KČT Třebíč vždycky připraví zábavné vystoupení na téma, které si určí – rádi se necháme překvapovat 🙂 foto archiv KČT Třebíč
oceňujeme vynalézavost a obětavost turistů z Třebíče – rozsévají kolem sebe radost; foto archiv KČT Třebíč
námořníci z Třebíče nám přejí hezkou plavbu v roce 2019; www.svatosi.cz
Ahoj! foto J. Lakomý

Je jasné, že na tanečním parketě vynikali všichni, po ušlapaných kilometrech vůbec nezaháleli a podle hudby se vlnili, natřásali, podupávali a poskakovali – prostě se veselili. Krátce před jedenáctou přestali juchat, nahrnuli se k šatně, vklouzli do kabátů a disciplinovaně nastoupili do autobusů – jeden je vezl do Jihlavy, druhý do Třebíče.

když zahrála hudba, pokaždé se naplnil sál – tak to bylo až do 11. hodiny před půlnocí, pak tanečníky odvezly autobusy do Jihlavy a Třebíče; www.svatosi.cz

Po odchodu muzikantů jsme v sále a přilehlých prostorách zbyli my čtyři pořadatelé a pustili se do úklidu – je namístě zdůraznit, že turisté se jako návštěvníci chovali vzorně a práce nám šla pěkně od ruky. 🙂

Závěrečné účtování neskončilo v mínusu, zbývá dodat, že do roku 2019 vesele vtančilo 150 turistů z Vysočiny, za nimiž do ždíreckého sálu přišlo téměř 40 účinkujících.

Tak zase za rok, v sobotu 4. ledna 2020 – jste zváni!

V článku nazvaném Turistický výšlap na taneční zábavu k uvítání roku 2018 jsou odkazy na všechny turisticko-taneční akce od roku 2009 – nakoukněte, jak šel čas…

Na konci roku 2007 jsme se sešli v hospůdce ve Zborné, třeba Trocha historie přijde vhod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*