Zahájení jarní turistické sezony na Vysočině – Havlíčkův Brod 2024

Sobota 13. dubna 2024

Do Brodu jsme se těšili – zdejší turisté vždycky mají skvěle připravený program – už při přečtení pozvánky jsme měli obavy, abychom vše nabízené stihli projít.
K vlaku z Jihlavy museli přidat další vagon, protože na nástupišti se sešlo množství turistů z různých koutů Vysočiny – počasí bylo vpravdě jarní. Modrá obloha s bílými nadýchanými mráčky, svěží jasně zelené lístečky valem oblékaly stromy, peckoviny v jednom květu – probuzená příroda lákala k vycházkám.

Na krásně opraveném a upraveném Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě 🙂 se špacírovali turisté, pochutnávali si na výborném cukroví napečeném brodskými turistkami a čekali na zahajovací projevy činovníků.
Při registraci jsme dostali mapky a popisy tras i památek, které bychom mohli v rámci akce bezplatně navštívit. My jsme si ze tří možností vybrali tu střední – trasu o délce 13 km, z kulturní nabídky návštěvu věže a interiéru kostela Nanebevzetí Panny Marie a prohlídku Štáflovy bašty. Muzeum, které bylo lákadlem v nabídce, jsme nedávno několikrát navštívili, tak jsme šetřili čas pro pobyt v přírodě.

V 9 hodin vystoupili členové dětského folklorního souboru KALAMAJKA, které nenápadně vedla, a doprovázela zpěvem – předsedkyně pořádajícího KČT, odbor Havlíčkův Brod Lenka Žáková 🙂
Po milém kulturním vystoupení se ujal slova člen brodského turistického odboru Jiří Moliš, přednesl oslavnou báseň o zdejší části Vysočiny a poté jmenovitě přivítal představitele města i Kraje Vysočina.

Lenka Žáková pozdravila shromáždění, výstižně promluvila o akci a jejím významu nejen pro turisty, připomněla průběh navržených tras, umístění razítkových kontrol a pozvala všechny do cíle v Perknově, kde v hostinci U Palánů bude možnost občerstvení a odpoledne zahraje hudba.

Po projevech představitelů města a Kraje, kteří velice oceňovali práci turistů pro rozvoj města i regionu, nastala nejdůležitější chvíle úvodní části akce: na klíč, kde je už umístěno množství barevných stuh s daty a místy pořádání ZJTS, čerstvě přibyla pentle havlíčkobrodská a místostarostka města ozdobeným klíčem slavnostně, za potlesku všech účastníků, odemkla letošní turistickou sezonu.
A šlo se za kulturou a na trasy!
Podívejte se na fotografie – všechny jsou dílem Ivy Svobodové – díky, Ivo! 🙂

Na Havlíčkově náměstí přivítal turisty dětský folklorní soubor Kalamajka, jehož vedoucí je Lenka Žáková, předsedkyně KČT, odbor Havlíčkův Brod.
Přivítání účastníků akce a zahájení turistické sezony na Vysočině se nejdříve ujala Lenka Žáková, poté představitelé města a Kraje Vysočina.
Navázání stuhy na ozdobený odemykací klíč turistické sezony provedly místostarostka města a Lenka Žáková. Vlevo moderátor Jiří Moliš, významný člen pořádajícího odboru.

Po zahajovacím ceremoniálu vykročila naše skupina k nedalekému kostelu Nanebevzetí Panny Marie, abychom vystoupili na věž – v 9.30 jsme měli zamluvenou komentovanou prohlídku, první část jsme vyslechli před vstupem do věže. Vřetenové schodiště nás vyvedlo na patro u zvonů, kde průvodce povídal o jejich historii, další informace jsme dostali v bytě věžníka a pak už se z ochozu věže otevřel báječný výhled.

Výhled na náměstí v Havlíčkově Brodě z věže kostela Nanebevzetí Panny Marie.
Pohled z ochozu věže kostela na park Budoucnost, kterým povede začátek námi vybrané trasy.
Interiér kostela Nanebevzetí Panny Marie v Havlíčkově Brodě.
Nelze přehlédnout nádhernou kovanou mříž oddělující loď kostela od předsíně.

U kostela před prvním panelem Naučné stezky Bohuslava Reynka jsme zavzpomínali na rok 2011, kdy se stezka slavnostně otevírala.

Nedaleko kostela začíná NS Bohuslava Reynka, básníka a grafika z nedalekého Petrkova.
Štáflova bašta v parku Budoucnost byla bezplatně přístupná v rámci dnešní turistické akce.
Jarní park Budoucnost.
Altán v parku je místem odpočinku a výhledů na město.
Turisté jsou „Pánaboha milý děti“.

Procházka parkem byla samý jas a klad, poté jsme se vydali Vlkovskem, se zastávkou na louce a zavzpomínáním na časy minulé, podle popisu po dobře známé zeleně značené turistické trase do obce Knyk.

U Anděla ve Vlkovsku – od roku 2021 je v krásném místě nad lužními loukami umístěna socha Radomíra Dvořáka – má být duchovním zastavením na cestě.

Kolem několika rybníků jsme pokračovali do Knyku – v tamní hospůdce pořadatelé klepli razítko do putovního listu, případně i do vandrbuchů a spěli jsme chutě k cíli.

Razítková kontrola v hospůdce v obci Knyk.

Za hlavní silnicí přicházející do Brodu z Čáslavi jsme přešli na modrou turistickou značku a drželi se jí cestou zcela změněnými lesy, tedy pasekami po bývalých lesích, zarůstajícími křovinami a spodním bylinným patrem. Kolem rybníku Drátovec a Lázničkovou strání jsme došli na Rozkoš a odbočili vpravo po červeně značené trase do Perknova a neustali, dokud se neobjevil hostinec U Palánů.
Pořadatelé nás vlídně přivítali a podarovali pamětním listem.

Rychle a dobře jsme byli v restauraci obslouženi, popovídali si s pořadateli a upřímně pochválili celý průběh akce, také se podělili o své zážitky z trasy s přítomnými účastníky.
Pořadatelé sdělili, že dnešní akce se zúčastnilo 561 turistů.

Z Havlíčkova Brodu po ZTZ do Knyku, pak na Rozňák a odtud po MTZ na Rozkoš, odtud po ČTZ do Perknova, celkem 13 km.

Pořadatelé měli velmi dobře promyšlený cíl, protože právě odtud odjížděl městský autobus ke každému vlaku v Havlíčkově Brodě – líp to vymyslet nešlo!! Samozřejmě jsme toho využili. Celkově, včetně chůze k dopravě v Jihlavě, jsme ušli asi 18 šťastných jarních kilometrů. 🙂

Související články:
Zahájení jarní turistické sezony v oblasti KČT Vysočina – Havlíčkův Brod 2010
Oslava 130. výročí založení KČT v Havlíčkově Brodě
Slavnostní shromáždění v Havlíčkově Brodě

3 odpovědi na “Zahájení jarní turistické sezony na Vysočině – Havlíčkův Brod 2024”

  1. Lenka to v komentáři napsala přesně a Ty jsi to za nás KPČ a kilometrů v nohách chtivé účastníky výstižně doplnila. Akce měla jen jedinou chybu, ale za tu organizátoři vůbec nemohli. Určitě víš, co tím myslím.

  2. Milá Míšo,
    děkuji za velmi obsáhlou rekapitulaci naší snahy o důstojné již třicáté třetí zahájení jarní sezony na Vysočině. Jsme rádi, že vše vyšlo a většina účastníků odcházela spokojená.

    Spolupráce je jako puzzle, každý má svůj úkol, ale nakonec, aby byl 100% výsledek, musí každý jedinec zapadnout do skládačky (kolektivu) a teprve potom to vše může pro nezasvěceného pozorovatele vypadat, že jde všechno hladce a úplně samo. Děkuji i Vám účastníkům a pozorovatelům, že jsem se mohla cítit, jako když skládám puzzle a vše dobře dopadlo.

    1. Ahoj Lenko,
      děkuji na komentář a za to, že jsi našla čas k přečtení – zpětná vazba je pro mne důležitá a hodně si jí považuju. Cením si práce všech organizátorů, kteří věnují čas k přípravě turistických akcí. A do Brodu jedu vždycky ráda – nejen do města, ale i za lidmi. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*