Alma Zsolnay

Vnučka Gustava Mahlera

Myslím, že mohu klidně prohlásit, že jméno Gustava Mahlera vstoupilo u nás do všeobecného povědomí, s radostí konstatovat, že řady posluchačů jeho hudby se stále rozšiřují, ale myslím, že leckdo bude asi překvapen zprávou, že vnučka Gustava Mahlera žije ve Vídni a pozorně sleduje dění hudební i oslavné, jehož středobodem je její dědeček. Zmiňuji se o tom právě teď, protože paní Alma Zsolnay oslavila na začátku listopadu osmdesáté narozeniny a předseda Společenství pro postavení pomníku Gustava Mahlera v Jihlavě, Ing. Josef Poukar, jí popřál pevné zdraví a v její osobě vzdal poctu našemu slavnému krajanovi.

Paní Zsolnay měla v úmyslu zúčastnit se slavnosti odhalení pomníku v Jihlavě, ale zdraví jí to nakonec nedovolilo, proto Pepa Poukar zajel v létě za ní do Vídně, aby jí alespoň zprostředkovaně přiblížil tu jihlavskou slávu. Pro Velké Organizátory byla Vídeň příliš daleko a stará paní, ačli vlastní skladatelova krev, v džungli ambicí a sladké chuti moci, nezajímavá…

Alma Zsolnay, vnučka Gustava Mahlera, a Ing. Josef Poukar

Tehdy byl u paní Zsolnay na návštěvě i příbuzný z jiné větve rodiny, Henry Mahler ze Spojených států, který také finančně přispěl na jihlavský pomník GM.

Henry Mahler a Alma Zsolnay

A teď trocha historie:

Manželům Almě a Gustavu Mahlerovým se narodila v roce 1902 dcera Marie Anna, která v pěti letech zemřela, zůstala jim jediná, Anna Justina, narozená v roce 1904. Gustav Mahler se s Mariinou smrtí nikdy nevyrovnal a ani malé Anny si neužil – zemřel v roce 1911. Sedmiletá Anna, nazývaná “ Gucki“, prožila vedla své matky Almy, přední vídeňské krasavice, kterou obdivovalo mnoho mužů, zvláště umělců, jimž prý byla múzou, dosti nekonvenční dětství.

Následující fotky jsou stažené z internetu, snad přijdou vhod. Zde je Anna s rodiči, první fotka je z roku 1908 a druhá, s otcem, je z nešťastného roku 1907.

Alma Mahlerová s dcerou Annou

Gustav Mahler s dcerou Annou

V mládí se Anna nemohla rozhodnout, na jakou dráhu se vydá – byla ve všech uměních velmi nadaná – pak se rozhodla pro sochařství, v němž záhy dosáhla úspěchu a významných ocenění. Na následujícím obrázku jí sedí modelem její manžel Ernst Krenek, hudební skladatel.

Ernst Krenek sedí modelem Anně Mahlerové

V roce 1930 se dcera Gustava Mahlera provdala za vydavatele Paula Petera von Zsolnay (1895–1961), se kterým měla dceru Almu. Když se po čase Anna Mahlerová rozhodla pro nový život s Anatolem Fistoularim, zůstala dcera Alma u otce Zsolnaye; v roce 1943 se Anně narodila druhá dcera Marina, která nyní žije v Itálii.

Anna se svými sochami

Sochařka Anna Mahlerová se věnovala se značným úspěchem portrétním bustám, její díla jsou ve všech světových galeriích. Vybrala jsem zajímavý náhrobek podle jejího návrhu na londýnském hřbitově (DEAD = mrtvý)

náhrobek podle Annina návrhu

Dcera Gustava Mahlera zemřela v roce 1988, socha na hrobě je vytvořená podle jejího návrhu.

hrob sochařky Anny Mahlerové

Paní Alma Zsolnay, provdaná German, vychovala dvě dcery, Annu a Irenu. Velmi dobře si pamatuje charismatickou babičku Almu (1879–1964), s dědečkem Gustavem Mahlerem se nikdy nesetkala, ale celý život ho vnímala a rozuměla si s ním prostřednictvím jeho hudby… Stejnou možnost máme i my, je to pro každého trvalé pozvání. Víme přece, že nevyřčená sdělení jsou často ta nejdůležitější a záleží na nás, zda a jak moc stojíme o jejich poznání.

GM v roce 1907 před vídeňskou Dvorní operou

Dva dodatky:

1. Často uváděné říjnové datum narození paní Zsolnay je nesprávné, narodila se v listopadu.

2. Možná vás bude zajímat, že Zsolna (čti Žolna) = Žilina.

3 odpovědi na “Alma Zsolnay”

  1. Musím, bohužel, napsat smutnou zprávu, která přišla z Vídně: dne 16. listopadu 2010 náhle zemřela paní Alma Zsolnay, vnučka Gustava Mahlera. Do poslední doby byla pravidelnou návštěvnicí kulturních představení a živě se zajímala o veškeré dění.
    Je moc dobře, že si mohla užít radosti z jihlavského pomníku GM…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*