Z Jezdovic přes Špičák do Třeště

Pohodová vycházka 16. dubna 2011

Vycházku naplánoval a vedl Ing. Krejčí. Po několika velmi chladných, deštivých a větrných dnech slibovali meteorologové podstatné zlepšení, což ráno při nástupu do vlaku nevypadalo jako pravdivá informace. Než jsme však dojeli do Jezdovic a dokončili obdivování sochy na hrázi rybníka, jehož druhého břehu jsme zprvu pro mlhu nedohlédli, začalo se počasí skutečně měnit.

skupinka zvídavých turistů

Obec, která byla založena jako hornická osada, protože se tu ve středověku těžívalo stříbro, nechala pro připomínku svých počátků postavit dřevěnou sochu horníka, a ten tu dělá parádu od loňského října.

horník v Jezdovicích

Napojili jsme se na zeleně značenou trasu, která přichází od Dolní Cerekve a mířili jsme stále vzhůru na Špičák (734 m).

Plánovaná trasa: Jezdovice ZTZ – U Černého pařezu – Špičák – U Křížku – Třešť, hájenka MTZ – Třešť = asi 10 km

vycházka z Jezdovic přes Špičák do Třeště 16.4.2011

Všichni jsme byli v euforii, když slunce zahnalo mlhu a les byl stále krásnější, jaro se opět vrátilo – na těch pár mrazivých dní jsme ochotně a vmžiku zapomněli.

ostré barvy jarní přírody

tenhle pohled se neomrzí

Před čtrnácti dny jsme byli na Špičáku obdivovat sněženky – po těch už nebylo ani památky, ale všudypřítomný medvědí česnek, který přebral území po něžných kytičkách, zamořoval svým agresivním pachem celou přírodní rezervaci. To ovšem z fotek neucítíte, tak se klidně kochejte.

U Černého pařezu

na Špičáku

Vycházka tonula v radovánkách a než jsme se nadáli, byli jsme u třešťské hájenky a stejně jako vždycky jsme měli oči jen pro jedenáct nádherných douglasek tisolistých, stoletých dam, vysokých třicet metrů, některé s obvodem v pase přes tři metry. Musíte je vidět:

douglasky tisolisté u hájenky blízko Třeště

ještě jeden pohled na krasavice

U hájenky jsme opustili zelenou značku a vydali se do Třeště po modré trase kolem pěti rybníčků, cestou lemovanou alejemi. Stromy i nebe se zrcadlily ve vodě, hladinu tu a tam zčeřily jen barevné kachny. Neuvěřitelně kýčovité obrázky vystřídaly záběry na zámek v parku a ani ty nás nenechaly netečnými…

Třešťský zámek

kouzelná zámecká zahrada

kdo neviděl, neuvěří

O Franzi Kafkovi (1883–1924) a jeho návštěvách na začátku minulého století u strýce MUDr. Löwyho ve Třešti nebudu se dnes rozepisovat, můžete se jen podívat na dům, kam Kafka jezdíval

 dům, kde bydlíval Franz Kafka

a na pamětní desku, jíž Třešťští připomínají světu, jak slavná osobnost zde prožívala část svého mladého života.

pamětní deska na domě, kde bydlíval Franz Kafka

O půl jedné odjížděl vlak k Jihlavě a my namlsaní sluníčkem, které dneska o překot dohánělo resty z minulých dní, jsme si slíbili, že provětráme našim bicyklům galusky, což se nám i podařilo – po obědě jsme vyrazili na generální zkoušku po trase zítřejšího oficiálního turistického otevření cyklosezóny a ujeli jsme 45 kilometrů s pocitem, že: Svět je krásnej!

3 odpovědi na “Z Jezdovic přes Špičák do Třeště”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*