Vtančení do nového roku

Sobota 9. ledna 2010

Po turistických žních na přelomu roku nastal čas tance a zábavy – když jsme našim přátelům sdělili, že vše, co se týká tradiční tancovačky ve Ždírci, máme v úmyslu zachovat při starém, 155 si jich zakoupilo vstupenky na „turisticko-taneční vycházku“, čímž bylo rozhodnuto o jejím konání. Zase hrála stejná hudba jako loni, podávalo se totéž občerstvení jako loni, navíc byl na přivítanou věneček s krémem a každý příchozí byl dekorován keramickou medailí, vytvořenou k letošnímu 90. výročí trvání odboru Čeřínek.

Všichni  byli od nás pořadatelů Veselých-Svatošů uvítáni – „pohodáři“, kteří přijeli do Ždírce autobusem a od zastávky urazili pěšky ke kulturnímu domu celých 116 metrů, „opatrníci“, kteří ušli podle zvolené trasy šest, pět či čtyři kilometry, ale nejvíce ti odvážní, kteří v duchu dávnoletých tradic absolvovali celou cestu z Jihlavy do Ždírce pěšky. Od čtvrtka totiž začal padat sníh, což by v lednu nemělo být překvapivé (v médiích ale říkali, že byla kalamita), a už to vypadalo, že poprvé za celou dobu nepůjde nikdo hlavní trasu v délce 13 kilometrů (vedoucí vycházky se rozhodl jít jen podstatně kratší úsek), ale jiní srdnatí turisté se našli, a tak byla čest podniku zachována. Ve 12:30 se vydalo od hlavního nádraží ČD sice jen šest „skalních turistů“, přesto na ně se upíraly naše starostlivé pořadatelské oči.

trasa z Jihlavy přes Rytířsko do Zdírce

Sněhu bylo prý hodně, ale při správně zvoleném oblečení a obuvi, za přísunu pohonných a útěšných tekutin, se v něm jít dalo, a zážitek z krajiny líbezně bělostné a čisté a z příhod cestou byl podle slov zúčastněných polárníků nezapomenutelný, i když se letos obešel bez telefonátu na policii (viz článek z minulého roku).

posilnění

hrdinná děvčata

odzemek

Kolem čtvrté odpoledne už všichni došli do sálu ždíreckého kulturního domu, někteří nejdřív nechali z oblečení odtát zledovatělé krusty, rozmrazili oudy, přezuli se do svátečních společenských pohorek a byli připraveni vtančit do roku 2010. Jen hudba břinkla, už byl plný sál a pohoda byla přenáramná, což byl stav trvalý.

tanec

Nadšení přítomných dosáhlo vrcholu při akrobatickém rokenrolu, který zatančili svěřenci známých a úspěšných trenérů manželů Prokopových z klubu Elvis Jihlava TJ Sokol Bedřichov. Šikovné děti se staly zlatým hřebem našeho programu, předvedly nám sestavu, se kterou vystoupí letos na tanečním mistrovství Evropy. Jejich kostýmy byly blyštivé a malí tanečníci tak rychlí, že fotit je nebylo téměř možné, tak nabízím pro ilustraci jen tento obrázek:

akrobatický rokenrol

Turisté oceňují každou pohybovou aktivitu, zvláště, když jí mohou přihlížet, proto se někteří z nich pohodlně usadili a užívali si pohledů na krásné mladé lidi z taneční skupiny Bonanza, kteří byli dalšími účinkujícími v našem programu.

při sledování programu

Bonanza vznikla v roce 1994 a v současné době se věnuje mnoha druhům tanců podle předpokladů a zájmů tanečníků – co nám předvedli, byla lahůdka.

country tanec

mexický tanec

velký úspěch

mladé a půvabné

mexická děvčata z Jihlavy

Potěšující je, že někteří z těchto lehkonohých a útlobokých jsou i členy Klubu českých turistů, což nám můžete klidně závidět!

tanečníci z Bonanzy

A protože jsme chtěli do nového roku vtančit jiným krokem než před rokem, Štrěpánka s Davidem se ujali naší výuky a šlo jim to dobře od ruky, radost z tance jsme vnímali, turistické nohy se míhaly, kroužili jsme ladně – kéž by šlo vše jak tohle snadně…

krásná Stěpánka a milý David - protagonisté Bonanzy

Tak jsme v radovánkách strávili několik hodin, pak přijel autobus a zavezl nás do normálního života…

Loni jsme si přáli, abychom se zase v pohodě sešli za rok, hádejte, co si přejeme letos?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*